Årets samhällsbyggare 2020: Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige

Text:

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman

Varje dag på väg till skolan inne i Lysekil kunde han se det stora bygget växa fram. Där vid Brofjorden byggdes Scanraff, det stora raffinaderiet som OK, kooperativa Oljekonsumenterna, investerade i. I skolan och på nyheterna pratade man om energiförsörjning, kärnkraft och oljepriser. Alla hushåll fick en plasttermometer som skulle visa att inomhustemperaturen inte var för hög.

I fyra år har Svante Axelsson varit nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Det finns, menar han, en avgörande vändpunkt under de åren, som utspelar sig på hans gamla hemmaplan.

Preem tog över i Brofjorden 2003 och har haft en miljöprövning i gång i flera år om att få bygga ut raffinaderiet; från att vara Sveriges tredje största utsläppare av koldioxid skulle man bli den största. Frågan hade slingrat sig genom systemet och till slut landat hos regeringen för avgörande. Men den 28 september 2020 kom beskedet: Preem drar tillbaka ansökan för att i stället rikta allt fokus mot att »storskaligt kunna producera förnybara drivmedel«.

–  När de tog det här steget blev det en milstolpe i svensk klimatpolitik. Flera stora företag hade börjat anpassningen till fossilfritt, men Preem ville öka utsläppen, och det var provocerande.

– De kom till insikt och räknade fram att de tjänar inga pengar på det.

Och det var bra att ekonomiargumentet avgjorde. Näringslivet ställer inte om för att vara snälla, utan av marknadsskäl, säger Svante Axelsson, som utbildade sig till agronom på Ultuna i Uppsala. 1993 kom han till SNF, Naturskyddsföreningen, och sju år senare blev han generalsekreterare.

Under åren som kom vässade man sig i det politiska kravställandet. Politikerna lyssnade artigt, och ville gärna ha någon liten grön färgklick i det röda eller blå, eller kanske grå.

Men hände det så mycket? Nej, kanske inget avgörande.

Nu händer det.

– De här åren fram till 2025–2030 tror jag verkligen vi kan få se en historisk samhällsomställning. Nu ser vi en stark omställning i hela näringslivet.

Att vara samordnare för att göra Sverige fossilfritt kan – och kunde kanske framför allt 2016 – se ut som ett »mission impossible«.

– Har det varit lättare än jag trodde? Ja, kanske. Jag kom in när stjärnorna stod rätt. Parisavtalet var klart, det fanns en block­överskridande uppgörelse i riksdagen. Min roll är att jobba som hinderborttagare för de som nu gör omställningen på riktigt.

Och några som var forna skeptiker eller rent av motståndare har blivit de mesta pådrivarna.

– Fackförbundet IF Metall är inte rädda för snabbheten i omställningen, utan för långsamheten. LKAB eller SSAB gör samma analys: Det handlar inte bara plocka upp metallerna, utan att göra det hållbart vilket, ger konkurrensfördelar på världsmarknaden.

I åratal har man pratat om de »gröna jobben« som en politisk och ekonomisk Atlantis. Nu miljardinvesterar batteriföretaget Northvolt i Skellefteå och gruvbolaget LKAB gör det i Gällivare och Kiruna.

Så vi som bor i resten av landet måste kanske fundera mer över hur vår egen elproduktion ser ut?

– Vindkraften är det billigaste energislaget i vår del av världen. Den dubbleras på två–tre år i Sverige, från 19 till 40 terra­watttimmar.

Men säg »vindkraftspark« och en opinionsgrupp har startats som blir mer högljudd än till och med om en byskola ska läggas ner?

– Ja, alla vindkraftverk är inte bra placerade. Trots lokala motståndskamper är det en enorm ökning ändå. Majoriteten överklagas inte. Och med havsbaserad vindkraft finns inte samma konfliktyta.

Några stickspår på vägen då? För inte så länge sedan var det etanol som gällde ...

– Visst, ibland blir det två steg fram och ett tillbaka. Etanol var kanske ett politiskt misslyckande. Ena stunden boostade man det och sedan drog man undan förutsättningarna. Men vi borde nog hållit fast vid etanolen, säger Svante Axelsson.

***

Kan vi göra något åt klimatförändringarna? Årets samhällsbyggare svarar inte bara ett klart »ja«, utan leder genom exemplets makt. På fyra år har 21 branschbundna färd­planer för fossilfri konkurrenskraft tagits fram under hans ledning. I år förlängdes hans uppdrag med fyra år till. Årets samhällsbyggare ser det som sin uppgift att vaccinera mot hopplösheten genom att faktiskt förändra samhället, inte bara tala om det.

***

Övriga pristagare av Årets svensk 2020

Årets Svensk, Ekonomi: Peter Carlsson, vd Northvolt

Årets Svensk, Kultur: David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, Södertörns Högskola

Årets Svensk, Innovation: Helena Samsioe, vd Globhe

Årets Svensk, Miljö: Elsa Bernadotte, operativ chef, Karma

Årets Oxenstierna: Sofia Wallström, GD IVO

Årets Svensk Medicin, Mikael Dolsten, chef medicinsk forskning och utveckling, Pfizer

Årets Parlamentariker: Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson, Centerpartiet

Årets Svensk: Karin Hildebrand, IVA-läkare Södersjukhuset