Årets svensk innovation 2020: Helena Samsioe, vd Globhe
Bild: Simon Rehnström
Framgångarna har gjort att Helena Samsioe i internationella medier korats till »drönardrottningen«. Det hela tog sin början i södra Afrika. Runt 2014 arbetade hon som managementkonsult med uppdrag att integrera appar inom vården i Zambia. Att hon hamnade just där var mindre märkligt än vad det låter – hon är uppvuxen i en »väldigt internationell miljö«, som hon själv beskriver det. Techmiljön i huvudstaden Lusaka var spirande och hon deltog ofta på olika branscharrangemang. Under en konferens nämndes att drönare var exempel på en teknik som hade potential att revolutionera vården, genom att leverera vaccin och lättare läkemedel. Detta kunde ske inom 30 år.
– Jag tänkte: det borde kunna göras tidigare än så, säger hon.
Helena Samsioe var inte helt obekant med tekniken – hon flög drönare på fritiden.
– Men det var mest för att ta fina fotografier.
Det ena ledde till det andra och om inom ett år var Globhe i gång, namnet är en förkortning av global health och understryker inriktningen inom hälsa och samhällsnytta.
Redan efter något år justerades affärsmodellen eftersom man noterade ett större intresse för foto-, film- och datainsamling. För ett år sedan, på entreprenörens säregna hoppiga väg, gjordes ytterligare justering. I stället för att Globhe utför tjänsterna erbjuds nu en plattform där beställare av drönaruppdrag matchas ihop med drönarpiloter. Vem som helst kan inte ansluta sig – oftast krävs lokala tillstånd, vilket gör att plattformen fyller en lucka som finns på marknaden.
I dag har man 3 800 piloter anslutna. Arbetsformerna är gig-ekonomins: uppdrag för uppdrag. Kunderna är ofta stora organisationer.
– Vi jobbar med FN. Det kan handla om en översvämning med 120 000 drabbade. Då gör man en flygning för att samla ihop data för att kunna ta beslut utifrån informationen som samlats in. Det kan också vara ett telekombolag vars master rasat efter en jordbävning och som därför vill få information om exakt vilka som drabbats. Eller att se var malariamyggor håller på att kläckas och på så sätt sätta in insatser för att förhindra nästa malariautbrott.
Drönarna ersätter egentligen satellitfotografier, som ibland kan ha fördröjningar på flera veckor. Enligt Helena Samsioe har drönarkamerorna bättre upplösning och är mer kostnadseffektiva än flygfoto. Men bägge teknikerna kan också komplettera varandra.
I början på 2021 infördes ett nytt EU-regelverk för drönare; USA har redan infört liknande. Något som hon ser kommer att hjälpa verksamheten.
– Det gör att branschen kommer att växa. Vi ser också att vi får allt större förfrågningar. Det gör att teamet växer och att vi utvecklar vår teknik för att ta till vara det växande intresset, säger hon.
I dagsläget har bolaget sex anställda och ytterligare tre håller på att rekryteras.
Helena Samsioe äger själv över 90 procent av bolaget. Resten av aktierna är spridda på över 170 ägare som kommit in via en plattform för crowdfunding.
Men att hon behållit ett stort ägande själv har gjort det möjligt att styra företagets inriktning. Hon säger att grunden är att företaget ska både tillföra samhällsnytta och tjäna pengar.
– Drönare har framför allt använts i militära sammanhang eller inom film, men det finns så mycket mer att göra och som vi kan bidra med. Som företag har vi en viktigt roll att spela – och vi vill vara en föregångare.
***
När drönare kommer på tal är det ofta i militära sammanhang. årets innovatör har kallats »drönardrottningen« och har i stället ställt drönarna i det civila välbefinnandets tjänst. Med ett globalt nätverk på nästan 4 000 drönarpiloter och med hjälp av artificiell intelligens som analyserar bilddata i realtid kan katastrofer förutses och upptäckas, även i svåråtkomliga och utsatta områden.
***
***
Övriga pristagare av Årets svensk 2020
Årets Svensk, Ekonomi: Peter Carlsson, vd Northvolt
Årets Svensk, Kultur: David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, Södertörns Högskola
Årets Svensk Samhällsbyggnad: Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige
Årets Svensk, Miljö: Elsa Bernadotte, operativ chef, Karma
Årets Oxenstierna: Sofia Wallström, GD IVO
Årets Svensk Medicin, Mikael Dolsten, chef medicinsk forskning och utveckling, Pfizer
Årets Parlamentariker: Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson, Centerpartiet