Tyskarna nobbar Astra Zenecas vaccin – har över en miljon oanvända doser

Text: Redaktionen

Bild: TT

SVERIGE

Historiskt ras för Ebba Busch

Väljarnas förtroende för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har rasat från 34 procent förra våren till 22 procent i februari. Det visar en opinionsmätning av DN/Ipsos.

– Vi har inte sett ett större tapp mellan två mätningar för en partiledare under de 21 år som vi mätt förtroendet, säger Niklas Källebring på Ipsos.

För små partier blir ibland partiledaren ”större än sitt parti”, till exempel Vänsterpartiets och senare FI:s Gudrun Schyman eller Kristdemokraternas Alf Svensson. Så var även fallet för Ebba Busch, som efter valet 2018 klättrade till att bli den mest populäre partiledaren efter Socialdemokraternas Stefan Löfven. 35 procent av väljarna sade sig då ha ”stort förtroende” för henne.

Men sedan mätningen i april 2020 har Ebba Busch brutit mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer genom att trängas på fest med väninnor och dragits in i en infekterat strid om sitt husköp utanför Uppsala.

En klen tröst för Ebba Busch är att även Liberalernas Nyamko Sabuni får rekordlåga förtroendesiffror på 8 procent och att nyblivna språkröret Märta Stenevi bara får 6 procent.

Så här stor andel hade stort eller mycket stort förtroende

för partiledarna i februari (april 2020):

Stefan Löfven (S)                      39             (44)

Ulf Kristersson (M)                    37             (32)

Jimmie Åkesson (SD)               26             (27)

Annie Lööf (C)                           25             (25)

Ebba Busch (KD)                      22             (34)

Per Bolund (MP)                       12             (13)

Nooshi Dadgostar (V)               11             (36)*

Nyamko Sabuni (L)                   8               (11)

Märta Stenevi (MP)                   6               (14)**

Källa: DN/Ipsos

* gäller företrädaren Jonas Sjöstedt

** gäller företrädaren Isabella Lövin

 

Regionerna efterlyser nationell samordning i vaccinkön

Arbetet med Sveriges coronavaccinering är onödigt ineffektivt på grund av bristande samordning. Det säger ett antal regionföreträdare i en rundringning som Ekot gjort. Flera av dem beskriver läget som att regionerna var för sig uppfinner hjulet.

– Det skapar ganska mycket merarbete generellt eftersom vi är 21 regioner som i mångt och mycket ska göra samma sak, säger Karl-Johan Lindner, verksamhetschef för enheten för sjukvårdsfarmaci i region Västmanland.

Staten betalar vaccinet, men det är upp till regionerna att sköta arbetet med vaccinationen. Flera vaccinsamordnare säger till Ekot att de behövt nationellt stöd med regler för tidsbokning, logistiklösningar, kommunikation och inköp av material.

– Det är mycket politik i det här, säger en av dem som inte vill bli citerade. Om man gjort det här på central nivå hade det definitivt krävt mindre resurser.

Nu har regionerna valt olika sätt att organisera sin vaccination, vilket kan leda till ett sämre resultat:

– Det behövs ett tydligt nationellt uppdrag, säger chefsläkare Erik Sköldenberg i Uppsala. Men vi har ingen sådan funktion i landet, att styra och leda en hel sjukvårdsapparat i kris.

Viss nationell styrning förekommer ändå. Socialminister Lena Hallengren säger i dag till TT att regioner som inte följer Folkhälsomyndighetens prioritetsordning kan förlora ersättning från regeringen för de doserna.

 

Löfvens valstrategi får hård intern kritik

Socialdemokraternas strategi att göra Moderaternas samarbetsplaner med Sverigedemokraterna till ett huvudnummer inför nästa års val döms ut av kritiker inom det egna partiet.

– Man kan inte slå folk i huvudet och tala om vad folk ska tycka och tänka, och sen komma och säga att de ska rösta på en. Det kommer inte att fungera, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm, som sitter i Socialdemokraternas partistyrelse, till Expressen.

En rad tunga S-företrädare med partisekreteraren Lena Rådström Baastad i spetsen, justitieminister Morgan Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist har gått till hårda angrepp på Moderaterna för deras planer på att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Expressen har talat med socialdemokratiska företrädare som säger sig nöjda med att partiet utpekar en tydlig huvudfiende, men också med skarpa kritiker:

– Jag är rädd för att om man fortsätter på den här vägen kommer det att gå riktigt illa, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. Jag tycker man kritiserar motståndare alldeles för mycket. Det vinner man inte väljare på. I min värld har socialdemokratins framgångar alltid byggt på visioner om hur man förbättra människors liv och politiska reformer som gör verklighet av dem.

Johan Lindholm tycker att partiet i stället borde lyssna på de många medlemmar som valt att gå till SD:

– I mötet med mina medlemmar ute på arbetsplatserna frågar jag aldrig vad de röstar på. Jag frågar vad de vill se för förändringar. De oroar sig för om pensionerna ska räcka till och om kroppen ska hålla. De är väldigt irriterade över höjningen av pensionsåldern. Man oroar sig för välfärden.

De senaste siffrorna från Sifo visar att S och SD i dag är jämnstora bland LO-medlemmar. Båda partierna har stöd av drygt 30 procent. Bland de manliga LO-medlemmarna är SD nästan 9 procentenheter större än S.

 

UTRIKES

Tyskarna nobbar Astra Zenecas vaccin

Omkring 1,2 miljon doser av Astra Zenecas vaccin står oanvända i tyska kylskåp. Ytterligare 650 000 doser levereras i helgen. Men bara tre procent av tyskarna säger sig vilja ha Astras vaccin.

Tyskland har, precis som Sverige och övriga EU, tre godkända vacciner att arbeta med: Pfizer BioNTech, Moderna och Astra Zeneca. Liksom Sverige har Tyskland beslutat att inte ge Astras vaccin till personer över 65 år.

Inom övriga grupper som nu prioriteras för vaccinering, främst sjukvårds- och omsorgspersonal, är motståndet mot Astras vaccin stort, rapporterar Berlingske. I en opinionsundersökning av Der Spiegel säger 84 procent av de 3007 svarande att de föredrar vaccinet som utvecklats av tyska BioNTech i samarbete med Pfizer. 5 procent vill helst ha Modernas vaccin och bara 3 procent Astras, medan 8 procent inte kan eller vill välja.

Nästan sju av tio säger att vaccintypen är viktig för dem och mer än var tredje säger sig beredd att avstå från vaccinering om de inte kan få den önskade sorten.

Berlingske har besökt en stor vaccinationscentral på den nedlagda flygplatsen Tegel, med kapacitet att vaccinera 3 800 personer om dagen. Under tre timmar anlände bara ett trettiotal personer för att få Astra Zenecas vaccin.

Hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn beslöt i förrgår därför att flytta upp lärare och förskolepersonal i vaccinationskön i förhoppningen om att de ska acceptera Astra Zenecas vaccin inför den skolöppning som Tyskland planerar.

Pengarna rinner ut ur krisande Norwegian

Norwegian redovisar i dag en förlust för det fjärde kvartalet 2020 på 16,4 miljarder norska kronor före skatt. Jämfört med föregående år har bolaget förlorat 92 procent av sina passagerare. Bolaget är under rekonstruktion i Norge och på Irland.

Under fjärde kvartalet drog Norwegian bara in 670 miljoner kronor i intäkter, jämfört med 8,9 miljarder samma period föregående år. Driftsresultatet landade på minus 14,9 miljarder, inkluderat en nedskrivning på 12,8 miljarder för flygplan som ska fasas ut i samband med rekonstruktionen.

– 2020 var ett exceptionellt år för hela flygbranschen, säger koncernchefen Jacob Schram till Dagens Naeringsliv. Resultatet för fjärde kvartalet är inte överraskande i ljuset av detta.

Under fjärde kvartalet, som normalt är en dålig period för flygbolag, hade Norwegian bar 15 av sina 131 flygplan i drift. En stor del av dessa flög norsk inrikestrafik på linjer som upphandlats av staten.

Under pandemin har Norwegian förlorar mellan 300 och 500 miljoner kronor i månaden. Vid årsskiftet hade bolaget 2,7 miljarder kronor kvar i kassan.

– Risken finns att bolaget får slut på kontanter, sade Norwegians advokat Brian Kennedy tidigare till en irländsk domstol.

Företaget har planer på att ta in fem miljarder i nytt kapital och räknar också på att få utvidgat krisstöd av norska staten.

Även SAS redovisade i går stora förluster. Årets första kvartalsrapport är nattsvart: 2,3 miljarder kronor i intäkter, 2,2 miljarder i förlust. Friska pengar rinner ur bolaget, kassaflödet från den löpande verksamheten landade på minus 5 miljarder kronor.

 

Facebook stänger av Myanmars militär

Facebook förbjuder den militära ledningen i Myanmar att verka på sina plattformar och visar därmed sitt stöd för demokratirörelsen ledd av Aung San Suu Kyi, rapporterar New York Times. Även militärens många företag spärras på plattformen.

Sedan kuppen den 1 februari har militärledningen upprepade gånger försökt stänga av landets sociala medier för att hindra protesterande att organisera sig. Men militären och dess företag har i flera år använt bland annat Facebook för att föra ut sin propaganda. Kritikerna har visat hur sociala medier använts för att driva på hatet mot minoritetsgrupper som rohingya och därmed bidragit till folkmord.

Redan 2018 spärrade Facebook kuppledaren Min Aung Hlaing från plattformen för påstådda brott mot mänskligheten. Men militären har använt Facebook även efter kuppen för att föra ut sin propaganda. Nu har såväl militärens som den statliga televisionens och militärstyrda företags sidor förbjudits på Facebooks plattformar. En av avsikterna är att begränsa militärägda företags annonsintäkter.