Listan: De är mest aktuella att ta över efter Löfven

Under de digitala röda fanorna spekuleras det i nästa S-ledare. Vi lista för- och nackdelar hos kandidaterna. Vem är Tony Hair? Och var landar politiker på gamla dagar? Andra Kammaren gör en majvandring i en sliten kavaj i vårvindars rus.

Text: Andra kammaren

Bild: TT

Stefan Löfven har i dag lördag 447 dagar kvar till 65-årsdagen och 498 till valdagen.Första maj genomförs som det mesta annat på nätet i år liksom förra året. Hade partifolket samlats på Norra Bantorget, Götaplatsen eller Folkets park i Malmö hade en given snackis annars varit: Vem tar över?

Men det snackas givetvis ändå. Ingen tror på något skifte vid partiets kongress i november i höst, Löfven har sagt att han sitter över valet. Men sedan då?

Blir det ett läge där han och S gör ett valresultat så man inte kan sitta kvar i regering är det ingen tvekan om att Löfven lämnar som partiledare. Men vis av erfarenheterna kommer partiledningen då se till att det blir som det brukar heta i sådana lägen – en ordnad process.

Efter valförlusten 2010 tycktes S nästan falla samman den hösten och vintern och de olika sidornas veton mot andra sidans kandidater ledde till tidspress och den hastigt framtagna lösningen med Håkan Juholt.

Med ett hyfsat valresultat och kvar i regering dröjer det nog till ett tillkännagivande att man kallar till extrakongress, det skulle kunna komma efter sommaren 2023 och en kongress som utser partiledare våren 2024. Då kommer Löfven ha varit partiledare i tolv år, två år mer än både Ingvar Carlsson och Göran Persson.

När valet ska göras kommer en annan person från Örsnköldsvik ha en central roll, tidigare ks-ordförande Elvy Söderström, är sammankallande i valberedningen.

Vem tar över då? Ja, rimligen någon av de som nu pekats ut ett tag. Andra kammaren listar deras för- och nackdelar.

Magdalena Andersson

➕

Har hållit i finanserna även i orostider där Sverige klarat sig bra jämfört med andra länder och fått internationell cred för det. Har Löfven öra. Kvinna, den i så fall andra kvinnliga partiledaren i S.

➖

Finansministerposten ingen given inträdesbiljett. Lite snarstucken, ibland på gränsen till arrogant. Ingen stark och djup partiförankring. Inte kokat kaffe på mötena, som det brukar heta om politikens hundår.  Knappast den som väljarna vill få oväntat besök av vid köksbordet. Mer politruk än politiker. Mer ekonom än minister.

Mikael Damberg

➕

Lyfts allt tydligare fram av partiledningen och Löfven. Etablerad i partiet och med politisk rutin från många politikområden och frågor. Brett kontaktnät.

➖

Profillös och lite vädjande. Lite för mycket associerad med Stockholms län, vilket retar upp folk i S-landet. Lite för mycket karriärpolitiker sedan barnsben. Det finns också rätt många som säger: Bara det inte blir Damberg. Rosa (snarare än rött) skynke för partivänstern.

Ardalan Shekarabi

➕

 Den som medvetet profilerar sig mest personligen. Opinionsbildare i typiska LO-frågor som pensionerna och arbetsrätten och utnyttjar det friskt. S mesta debattvapen mot SD. Energisk.

➖

 Att vara ordförande för S i Uppsala län ger partiförankring, men en liten delegation/position kontra andra distrikt. Den ständiga flugan. Och SSU-spöket med medlemssiffrorna (som många andra ägnat sig åt men inte ertappats).

Anders Ygeman

➕

Betecknas som partivänster vilka som falang stärkt sin ställning. Dåvarande Ygemanian etablerade honom i vidare kretsar. Tung riksdagserfarenhet. Bra på korta svar.

➖

Undanskuffad efter återkomsten som statsråd. Har frågor som är svåra att profilera sig på och kommit lite utanför offentligheten. Stockholmare. Det innebär också att han som S-ordförande i ”stan” ska stå för en skarp vänstersväng.

Foto på samtliga: TT

Lena Hallengren

➕

Har blivit känd hos svenska folket efter corona, och beroende på hur pandemin till slut kommer att sammanfattas kan hon bli hyllad eller nedtonad. Kvinna, den i så fall andra kvinnliga partiledaren i S. Etablerad i rörelsen. Tung riksdagserfarenhet.

➖

Motgångar i cancerbehandlingen kan göra att hon själv väljer att lämna. Alternativt stärker sin position efter att ha gått igenom en personlig motgång. Och: varför ratades hon i Löfvens första regering 2014–2018?

Dambergiana efter Ygemania? Njae, knappast, men Mikael Damberg gör sitt bästa för att framstå som handlingskraftig i lag och ordning-frågorna och betecknas som framlyft av Löfven.

Dark horses? Nja, i regeringskretsen finns i så fall regeringens ålderman Morgan Johansson och Ann Linde. Den förste är knappast att betrakta som en valvinnare och Linde har ägnat hela sitt vuxna liv åt internationella frågor. På "avbytarbänken" sitter också de tidigare statsråden Annika Strandhäll och Aida Hadzialic. Men för dem väntar snarare tyngre poster framöver, knappast ett steg in till högsta nivån.

(Källa: Omnämnanden i Retrivers mediearkiv)

* * *

Brevmärken för teaterförbundets seniorboende Höstsol.

Politikens Höstsol

Skådespelarna drar sig på äldre dagar, om de har tur, tillbaka till Höstsol, skådisarnas eget pensionärsboende. Politikerna återvänder hellre till sammanträdesrummet.

Peter Norman minns ni honom? Finansmarknadsminister 2010 till 2014. Förmodligen utpekad för Reinfeldt som sådan av Anders Borg, båda hade bakgrunden på Riksbanken och Alfred Berg gemensam, och Borg var känd för att knappast ta in ens en vaktmästare på finansdepartementet om de inte jobbat på Riksbanken.

Nåväl, Norman lämnade politiken efter valförlusten 2014 och har haft diverse styrelseuppdrag. Nu får han ett nytt sådant i politikens förlovade höstsolland: de kommunala bostadsbolagen. Han blir ny styrelseordförande för Gotlandshem. Bosatt i Stockholm, men med sommarhus i Ljugarn (fast inte allmännyttan direkt).

Det är i alla fall en inte helt ovanlig väg.

Peter Norman, Lars-Erik Lövdén, Margareta Rönngren, Margita Björklund och Erik Langby har tagit ordförandeklubban i bostadsbolag.

Lars-Erik Lövdén, S, tidigare bostadsminister och landshövding, är ordförande för MKB, Malmö, och Stefan Attefall, KD, bostadsminister samtidigt med Normans ministertid, var tidigare ordförande för Vätterhem, Jönköping. Även bland f d kommunalråd dräller det av folk med samma bostadsuppdrag, som Margareta Rönngren (S), ordförande för Bostaden i Umeå, Margita Björklund, (L) kommunalråd som är ordförande i Bostadsbolaget i Göteborg, Erik Langby som var ks-ordförande i moderaternas skyltfönsterkommun Nacka under många år, som flyttade till hästgård i Sigtuna och som i dag är ordförande för Sigtunahem. Regionrådet i Västra Götaland Roland Andersson, (S), är ordförande AB Bostäder i Borås och Norbottens regionråd Kent Ögren (S) ordförande för Lulebo. Bland andra som passerat förbi allmännyttans höstsol…

* * *

Foton: Skärmdump Arbeiderpartiet/Aftenposten

Vad man kan få uppleva på ett digitalt möte…

Norska tidningen Aftenposten har roat sig med vad som hände på norska Arbeiderpartiets nyligen hållna digitala landsmöte. De beskriver några saker som händer där som inte sker normat på fysiska möten:

  1. När ordföranden säger att nu visar vi en film, för systemet bröt ihop när landsmötet skulle ta ställning till läxfri skola.
  2. När en av deltagarna som applåderar partiledarens tal dyker upp med en katt på armen.
  3. När partiledaren ser ut i luften och frågar ”hör du mig nu?”, och slår pennan i bordet irriterad på tekniskt trassel.
  4. När man på presskonferensen ser en förvirrad partiledare och någon säger ”Jag hör dig inte Jonas (Gahr Støre)”.
  5. När ordföranden inför voteringen i den mest spännande frågan säger ”Nu får jag besked från alla kanter om att systemet har hängt sig”.
  6. När en tv-kändis dyker upp på skärmen för att få deltagarna att göra rörelser för att ”aktivera skuldmusklerna”.
  7. När någon tror de kan påverka ett avgörande beslut genom att meddela sin uppfattning på snapchat.
  8. När mötesordföranden inte kan få antalet avlagda röster att stämma med antalet delegater och förtvivlat säger ”kanske är någon närvarande utan att vi vet om det”.
  9. När du ser ett flammande inlägg utan att höra ett ord för micken står på mute.

* * *

Hur går det för Arbeiderpartiet då inför höstens val? Jo, efter en svacka tycks partiet återhämtat sig en del och närmar sig svenska S siffror. Och opinionsmätningarna visar så här långt på att det blir regeringsskifte i Norge. Frågan nu är om det blir en regering med bara Arbeiderpartiet och Senterpartiet, eller om även vänsterpartiet SV kommer med.

* * *

Och en svensk liberal som fruktar varje mätning kan åtminstone glädjas åt att liberalerna i Kanada behåller sin ledning över utmanarna i konservativa partiet (och socialdemokratiska NDP).

* * *

Boris bakslag

Det var en tuff debatt för Boris Johnson i veckan. Inget biter så starkt som misstankar som svarta eller grå pengar i politiken. Det blev en minnevärd duell med Labourledaren Keir Stramer.

* * *

Crazy Carville: Vilken är klimatrörelsens låt?

James Carville var Bill Clintons legendariske (och stundtals galne) kampanjchef. När han ger en intervju till Vox och analyserar läget tycker han Joe Biden klarar sig väl, men är bekymrad för demokratiska partiet.

– Det är därför jag gör den här intervjun. Massor av smarta människor kommer att läsa den, och förhoppningsvis kan de räkna ut det som jag inte kan. Men om du frågar mig, tror jag att det beror på att stora delar av landet ser på oss som ett stads-, kust-, arrogant parti, och mycket passerar genom det filtret. Det är en viktig sak. Det är ett verkligt fenomen och det skadar partiet.

Och så här kan det ta sig uttryck:

– Låt mig ge dig mitt favoritexempel på hur man uppfattas som storstadsbor med överutbildad arrogans. Ta klimatproblemet. Klimatrörelsen är den enda stora sociala eller politiska rörelse som jag kan tänka mig som vägrar att använda känslor. Var är den identifierbara låten? Var är bildekalen? Var är slogan? Var är logotypen?, säger han.

* * *

Mycket är maskat i förundersökningen och de tio vapenstölderna. Foto: Dagens Juridik

Vapenbrotten i regeringskansliet

Dagen Juridik var de som i november 2019 avslöjade en vapenstöld inne i regeringskansliet. Nu har de läst den nu nedlagda förundersökningen och sammanfattar hela vapenaffären. Sammanlagt har tio pistoler stulits inne på regeringskansliet – och endast en har återfunnits – i händerna på en gängkriminell tonåring.

När stölden anmäldes i oktober 2019 handlade det om fem pistoler. Sju månader senare upptäcktes att ytterligare fem vapen stulits – och en månad senare försvann ytterligare vapen.

I den kraftigt maskerade förundersökningen som Dagens Juridik fått ut framgår att personen som anmälde stölden till polisen berättade att det ”varit stora problem”. Men vad det varit ”stora problem” med har polismyndigheten sekretessbelagt.

Endast ett av de tio vapnen har återfunnits. Det hittades hos en 16-åring med kopplingar till ett kriminellt gäng. Han är bland annat dömd för mordförsök på en gängledare i ett rivaliserande gäng.

* * *

Vinay Reddy skriver talen åt Biden. Utan bokstavsförkortningar.

100–dagarstal tuff prövning för talskrivaren

Att skriva tal till Joe Biden kan vara en prövning. ”Han dikterar vad han vill ha sagt, sen när han läser det säger han att det inte var vad han menade”, skriver Politico.

”Han var lite som katten med en död mus. Han lekte med den ända till slutet”, säger en tidigare medarbetare. Och även om hela processen lyckas är chansen stor att han bara ignorerar texten. Hur bra talen än var frångick han talarmanus”, säger en tidigare medarbetare.

”Att vara talskrivare åt Joe Biden är ett av de svåraste jobben i Washington”, säger Dylan Loewe, som skrev tal under Bidens vicepresidentperiod.

Vinay Reddy som är talskrivarchef nu klarar jobbet väl, säger omgivningen.

”Han skriver Bidenesiska flytande”, kommenterar Kate Bedingfield, Vita husets kommunikationschef till Politico.

”Men det går inte att använda akronymer, bokstavsförkortningar gör Biden tokig”, säger hon och noterar att det har Reddy fattat för länge sedan.

* * *

Har kungen några Nordealån tro?

Ni vet de där meddelandena man får från banken om att man måste redovisa några saker om sig själv? Allt för att undvika penningtvätt, påtryckningar eller vad det är.

Den här deklarationen från Nordea är, åtminstone till de två första alternativen, bara riktad till två personer. Men vem vet, både kungen och Stefan Löfven tar kanske ett lån då och då.

* * *

Fullmäktige i hönshus i Bjuv

Vissa skulle elakt säga att det mentalt är normen: att det är som ett hönshus hela tiden. Men i Bjuv har man gått steget fullt ut och hållit fullmäktigemöte i ett tidigare hönshus. Fast det senaste hölls på parkeringen utanför kommunhuset.

Men oppositionsrådet Anders Månsson (S) vägrade komma:

– Nu har det gått för långt. Det här är ren parodi. Vi från oppositionen kräver ett digitalt möte, annars kommer vi inte. Vi kan inte avhandla 30 ärenden utomhus, säger han till SVT Skåne.

Allt beror på att i fullmäktigesalen är det brister i tekniken och går inte att mötas med distans.

* * *

Strandad val på Öland fick fart på skämtlynnet hos valforskarna. Foto: TT

Strandad död val fick fart på valforskarna

En död val strandad utanför Ölands kust. Det fick naturligtvis en massa nyfikna att komma dit för att titta. Men också frestande för valforskarna. Oavsett om de forskar om djuret eller politiska val.

* * *

Chandlers list med små hus

Hemlöshet är ett problem på många ställen, inte minst i amerikanska storstäder. Nyligen invigdes en by för hemlösa i Los Angeles. Arkitekterna Michael Lehrer och Nerin Kadribegovic stod inför uppgiften att slutföra hela projektet inom 13 veckor och kom fram till lösningen med små, små hus till låg kostnad. "Det här är en viktig plats i vår stad som bör framkalla glädje", säger Lehrer till nättidningen Curbed.

Samlingsplatsen på nya hemlösboendet. Foto: Lehrer architecs.

Insidan av småhusen.

* * *

Skämdump från Macleans.ca

… och Ernest Hon mot små hus

Motbilden till Chandlerområdet är definitivt det här huset som är byggt mitt på en åker några mil utanför Calgary i kanadensiska provinsen Alberta. Det har blivit en snackis och beskrivits som landets mest överdådiga. En besökare möts av färgyllda hästar utanför ingången.

Ägare är enligt fastighetspappren Ernest Hon, vars familj blev rik på fastighetsaffärer i Hong Kong. De emigrerade till Kanada 1988, då Ernest bara var några år gammal. Honfamiljen är nu också inblandade i några fastighetsprojekt i Calgary.

* * *

Jimmie trappar ned

Den här bilden fanns i veckan i Svenska Dagbladet. Hur ska man tolka den? Signalerar den att han tänker trappa ned? Eller varför sitter han så här?

* * *

När Blair blev Hair

I veckan medverkade tidigare premiärminister Tony Blair i en intervju i ITV. Han sa säkert intressanta saker men alla tittade på håret. Tony Blair i hockeyfrilla, den såg vi inte komma. Men i pandemitider så förändras mycket.

* * *

(M)odeskiftet

Ibland kan någon fånga in något som man gått och grunnat på, men inte riktigt kunnat precisera. Men så kommer det:

* * *

Lika som bär

Juan Carlos, f d kung i Spanien, och Frank Belfrage, f d kabinettssekreterare utrikesdepartementet

Lika som bär (special)

Gustaf Nilsson, snart f d webbchef Fokus, och Rickey Gervais, skådespelare och tv-makare känd för bland annat ”The Office”.

PS: Fokus webbchef och Andra Kammarens trollkarl för att alls komma ut, som stått för goda bidrag och allt annat, Gustaf Nilsson, lämnar oss denna vecka.

Han börjar i stället jobba på Bellbird, som tvärtemot vad man kan tro inte säljer fågelfrön, utan är ett av dessa konsultbolag som ska hålla på med ”communication, marketing, and transformation processes”. Bland kollegorna där finns bland annat förre Swedbankchefen Michael Wolf. Gustaf är dessutom den mest inbitna djurgårdaren som Piteå någonsin fött fram.

Vi önskar honom lycka till! Och grattis i förskott på 30-årsdagen!

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!