Allt hänger på Encrochat
Åtal väcks – men kommer chattbevisen att räcka?
Bild: Anders Wiklund/TT
Trots att det gått över en månad sedan rättegången avslutades dröjer det ännu en tid innan domarna faller i målet mot Vårbynätverket. Enligt tidsplanen ska förhandlingarna vara färdiga innan midsommar.
I förhör säger en av nyckelpersonerna i nätverket att han använt en rad olika telefoner med Encrochat, det krypterade chattverktyget som fransk polis lyckades knäcka förra hösten. Han använder telefonerna när han vill skriva om saker som andra inte har med att göra.
En ny Encrochattelefon kostar runt 10 000 kronor – ibland mer. Det höga priset lovar anonymitet och till skillnad från i vanliga sms eller chattar via sociala medier kan inte utomstående gå tillbaka och kontrollera vad som skrivits i chattarna. Meddelandena är skyddade. Målgruppen är personer som vill hålla sin kommunikation så hemlig som möjligt.
Under rättegången frågade åklagaren den misstänkte varför han inte bara använder en vanlig telefon. Den tilltalade, som bland annat är misstänkt för att ha kidnappat en känd svensk rappare, svarade att han inte vill att polisen ska se vad han skriver om.
»Brott?« frågade åklagaren.
»Inte vad jag anser«, svarade den tilltalade.
Encrochat knäcktes av fransk polis förra året och bevisning från chattarna har använts regelbundet i åtal under det senaste halvåret. I polisens nya rapport Lärdomar från Encrochat – Analysprojekt Robinson från Nationella operativa avdelningen (Noa) har polisen kartlagt hur Encrochat fungerat som knutpunkt i den tungt kriminella miljön.
Här planeras mord, narkotikaförsäljningar, penningtvätt och sprängdåd. I material har polisen bland annat kunnat se hur misstänkta kommunicerat med varandra och hur ledande personer i flera olika gängkriminella nätverk kontaktat varandra när man behövt hjälp med olika saker.
Ofta använder sig personer inom nätverken av kontakt via Encrochat, enligt polisen. I praktiken kan det betyda att kända profiler från olika delar av Stockholm med stort lokalt våldskapital samarbetar för att mörda en tredje part.
Kritik mot användningen av bevis från chattarna har framförts från advokathåll. Thomas Olsson skrev tillsammans med 19 andra advokater en inlaga till Göteborgs tingsrätt där man kritiserade användningen av bevis från chattarna. Han anser att avlyssningen strider mot svensk lag. Inlagan lämnades in i samband med en mordrättegång där 15 personer åtalades i våras. Rättegången är den största gäng-rättegången hittills i staden.
»Det handlar närmast om en urskillningslös massavlyssning«, sa Thomas Olsson till Ekot och kritiserade polisen för att ha inhämtat material från personer som själva inte är misstänkta för brott.
Helt glasklart är inte bevisvärdet. Flera personer har visserligen dömts i tingsrätt, men Svea hovrätt friade en man som tidigare dömts för grovt vapenbrott eftersom man ansåg att åklagarsidan inte kunde svara på frågor om hur materialet inhämtats. Detta sänker, enligt hovrätten, bevisvärdet. Än är inget mål på väg upp i Högsta domstolen. Ett mål inväntar prövningstillstånd.
Från polishåll är man mer tydlig med vad man vill. Avlyssning av krypterad kommunikation har en »avgörande betydelse« för att bekämpa den organiserade brottsligheten.
»Även om insatsen mot Encrochat kan ha haft en avskräckande effekt fortgår sannolikt liknande kriminell kommunikation på andra krypterade plattformar«, skriver Noa i rapporten.
Dom i Vårbymålet väntas komma i slutet av juni.