Regeringen Andersson, träd fram!

Ut med det gamla och in med det nya. Magdalena Anderssons enpartiregering är här.

Text: Anton Säll

Bild: Pontus Lindahl/TT

EN KNAPP TIMME efter att Magdalena Andersson presenterat sin nya regering för riksdagen stod den avgående statsministern Stefan Löfven med en komiskt stor blombukett och väntade på att gå över vägen i korsningen mellan Herkulesgatan och Drottninggatan. Det enda som var kvar innan 64-åringen äntligen skulle lyckas lämna statsministerposten var att regeringen tog sig till Kung Carl XVI Gustaf, blev klara med skifteskonseljen och slutligen fotograferades av de frusna pressfotograferna på slottsbacken.

Ett par timmar senare var statsministerbytet ett faktum.

Regeringen Löfven III har lämnat, regeringen Andersson I har tillträtt. Det gick inte smidigt, det tog 99 dagar för Löfven att avgå och för Magdalena Andersson att först väljas av partiet och sedan av riksdagen två gånger. Fru statsminister, sa kungen för första gången. Fotograferna tryckte av blixtarna.

Nyheterna i regeringen var flera. Anders Ygeman fick en ny ministerportfölj, Annika Strandhäll är tillbaka. Bland de nya namnen fanns Max Elger, tidigare statssekreterare hos Magdalena Andersson borta på finansen och Johan Danielsson som flög hem från Bryssel. Riksdagsledamoten Ida Karkianinen är ny civilminister och Nackapolitikern Khashayar Farmanbar får ta hand om infrastrukturen och digitaliseringsfrågorna. Sverige fick återigen en landsbygdsminister i Anna-Caren Sätherberg och den före detta rektorn Lina Axelsson Kihlblom som tar över skolfrågorna medan den nyblivna socialdemokraten Jeanette Gustafsdotter (medlem sedan i lördags) tar kulturpolitiken.

Och så Karl-Petter Thorwarldsson så klart. Han som alltid hörs mest, syns mest och pratar mest.

Ibrahim Baylan fick ingen ministerportfölj eftersom han valt att sluta, annars hade han säkert fått hälften av uppdragen. Så gjorde Löfven förut. Men så blev det inte den här gången och det såg han kanonglad ut för när han passerade journalisterna utanför rulltrappan på väg till kammaren.

I REGERINGSFÖRKLARINGEN var det inte många nyheter från statsministern. Hon ska fortsätta vända på stenar för att stoppa segregationen och gängbrottsligheten. Den enda nyheten var att krisberedskapen flyttas från justitiedepartementet till statsrådsberedningen, en förändring som egentligen alla partier var nöjda med. Utanför riksdagssalen efter att de nya statsråden presenterats kallade Annie Lööf regeringsförklaringen för ”väl avvägd” och har inga problem med att den gamla fackbasen Kålle blir ny näringsminister. Oppositionen i övrigt var kritiska mot regeringen av de gamla vanliga skälen.

”Inget nytt överhuvudtaget”, muttrade Ulf Kristersson (M). ”Tio månader av handlingsförlaming”, sa Ebba Busch (KD). Liberalernas gruppledare Johan Pehrson skojade med en expressenreporter om att Magdalena Andersson gett regeringsjobb till sina gamla SSU-kompisar.

Det här var Magdalena Anderssons laguppställning, inte Stefan Löfvens. Nu får hon ratta landet medan den avgående statsministern hastar vidare med den komiskt stora blombuketten i famnen. Kanske är den till hans Ulla.

Sveriges nya regering

Statsrådsberedningen

Magdalena Andersson, statsminister

Hans Dahlgren, EU-minister

Arbetsmarknadsdepartementet

Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister

Johan Danielsson, bostadsminister och bitr. arbetsmarknadsminister

Finansdepartementet

Mikael Damberg, finansminister

Max Elger, finansmarknadsminister

Ida Karkiainen, civilminister

Försvarsdepartementet

Peter Hultqvist, försvarsminister

Infrastrukturdepartementet

Tomas Eneroth, infrastrukturminister

Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister

Justitiedepartementet

Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister

Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister

Kulturdepartementet

Jeanette Gustafsdotter, kulturminister

Miljödepartementet

Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister

Näringsdepartementet

Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister

Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister

Socialdepartementet

Lena Hallengren, socialminister

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister

Utbildningsdepartementet

Anna Ekström, utbildningsminister

Lina Axelsson Kihlblom, skolminister

Utrikesdepartementet

Ann Linde, utrikesminister

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor

Matilda Ernkrans, biståndsminister