Lillebror Lund vet bäst
Vad har Paris, Köpenhamn, Florens och Lund gemensamt? Jo, de är Europas mest kreativa städer, enligt EU-kommissionen.
Lund – vinnare Trygghet och Miljö
Lund sågs länge som en lillebror. En ibland odräglig en som alltid vet att berätta hur det är och irriterande ofta har rätt. Som beskriver sig själv som lundensare, inte lundabo. Och som alltid sjunger med i körsången »Sjung om studentens lyckliga dar …«.
Men Lund är inte lillebror längre. Det slår nästan aldrig fel; frågar man någon utifrån eller till och med en lundensare gissar de oftast grovt fel på antalet invånare. Rätt svar: 126 000. Lillebror Lund är Sveriges tolfte största stad.
Och staden växer, en ny stadsdel, Brunnshög, byggs och bara den kommer att vara boplats för 40 000 invånare. Som ett helt Trelleborg.
– Väldigt många vill uppfylla sina drömmar i just vår kommun. Vi har börjat våga peka på det vi är bra på, och blivit ett tillväxtcentrum i Öresundsregionen. Och vi har låg brottslighet, bra kommunikationer och ska bli Europas första klimatneutrala stad till 2030, säger Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande (L) i Lund.
Lund, Skåne län
Befolkning: 125 965 (2021-03)
Flyttnetto: 652
Medianinkomst: 273 240 kronor.
Skattesats: 32:42
Politiskt styre: M+L+FNL*+C+KD
*Förnya Lund
Största parti kommunvalet: S 20,4 (förändring sedan 2014 -2,4 %), L ökade +2,8 till 13,4 %.
Snittpris för småhus per kvadratmeter: 37 388 kr (förändring 12 mån: +19,7 %)
Kändisar: Sten Broman, tv-personlighet på sextiotalet, Måns Zelmerlöw, artist.
Han säger att de blivit bättre på att vädra ut den jantelag som suttit i väggarna och insett att Lund är en större stad.
Och att man toppar i både kategorierna trygghet och miljö i Bäst att leva stämmer med Lundastyrets egna prioriteringar.
– Trygghet har varit en hög politisk prioritering ända sedan Lundakvintetten tillträdde. Vi har tillsatt en trygghetskommission som tar goda exempel till Lund. Och vi har satsat på ordningsvakter och kameror på brottsutsatta platser. Lund var även tidigare en trygg kommun, men tryggheten har förbättrats.
– Vi var först bland kommunerna med ett klimatpolitiskt råd med oberoende expertis. Och det är ett målmedvetet arbete med ambition att vara bäst i klassen, säger Philip Sandberg.
Att bli utsedd till Europas mest kreativa stad i sin storlek satt heller inte fel. Eller att staden ihop med Malmö och Helsingborg är ett life science-kluster som i omfattning växt förbi både Stockholm-Uppsala och Göteborg med runt 7 500 anställda. Ett kluster som samspelar med det på danska sidan sundet där runt 23 000 är anställda inom life science i Köpenhamnsregionen.
Och mer ska det bli. Forskningsanläggningen Max IV invigdes för några år sedan. European Spallation Source (ESS) ska stå helt klart 2023, där 16 länder samverkar i en investering på närmare 20 miljarder.
ESS är en neutronaccelerator där forskarna ska studera olika material på molekylär nivå och hur de beter sig.
– Öresundregionen är i dag en dynamisk region. Med många kommuner på liten yta, där Lund med universitetet, Medicon Village och annan forskning och utveckling är ett tillväxtcentrum.
– Vi ser också att många flyttar ut från Malmö för att komma närmare naturen. För Lund är både stad och landsbygd, en fjärdedel av alla Lundabor bor utanför tätorten Lund.
I valet 2018 blev Philip Sandberg något så ovanligt som en valvinnare i Liberalerna, och när Lundakvintettens partier tog över efter S+MP-styret (som från början innehöll även V och Fi) blev han kommunstyrelsens ordförande.
Och 39-åringen är definitivt ett av partiets framtidsnamn. Det första besökarna på Liberalernas webbplats möter är en bild på honom och Nyamko Sabuni. Han föddes i Växjö, modern är från Mexiko och fadern smålänning. Engagemanget i Lund inleddes som aktivist, han startade bistånds- och antirasismorganisationen Tamam.
Att leda styret av landet tolfte största stad betyder att han ibland måste berätta att kommunen är just det, och vart de alltmer riktar blickarna: mot kontinenten.
– Det man ofta glömmer bort i Stockholm är att vi har närmare till Hamburg och Berlin än till Stockholm. Med dansk-tyska Femer Bält-förbindelsen kommer det gå att ta sig från Lund till Hamburg på under tre timmar.
– Men det kommer också kräva att vi investerar kraftfullt i infrastruktur så det inte blir flaskhalsar på svenska sidan.
Vad det betyder finns det trots allt lite olika uppfattningar om i Skåne. Helsingborg vill ha bil- och järnvägstunnel till Helsingör, Landskrona vill ha en tågtunnel till Köpenhamn och Malmö vill förstärka Öresundsförbindelsen med en tunnelbana.
Ta ett C och spegelvänd det. Vinnarkommunerna i Skåne ligger grupperade som en ostbåge runt Malmö. Storstaden Malmö har en utflyttning som i många fall gått till kommunerna på pendlingsavstånd; Lomma, Lund, Staffanstorp och Vellinge, och på senare år även Svedala.
När Staffanstorps kommun 2019 gjorde en reklamfilm som ville locka »alla som tröttnat på otryggheten i Malmö« väckte det starka reaktioner hos grannen Malmö.
Nu är inte detta ett Skånefenomen. Samma trend finns i både Stockholm och Göteborg som har negativa inrikes flyttnetton.
Fast i summeringen av Bäst att leva rör sig Malmö i resultat uppåt jämfört med en låg placering förra året. Göteborg ligger i stort sett still, medan Stockholm tappar i placering.
2008 gjorde Fokus en jämförelse av de tre storstädernas framtidsutsikter. Malmö toppade jämförelsen av tio faktorer före Göteborg och långt före Stockholm. Malmös främsta styrkor låg i internationella kommunikationer, infrastrukturen, politisk stabilitet, näringslivsklimat och förmågan till regionförstoring.
Malmös dåvarande ordförande i kommunstyrelsen, Ilmar Reepalu (S), var arg över att Stockholm då börjat kalla sig »Capital of Scandinavia«.
– Visst, Stockholm är Sveriges huvudstad, ett finansiellt centrum och den tyngsta och viktigaste regionen i Norden. På nationell nivå. På den funktionella nivån kommer hotet mot Stockholm från Öresundsregionen, sa han.
Samma år, 2008, jobbade rekordmånga svenskar på andra sidan Öresund: 16 392 pendlade över sundet. 2020 var antalet 10 315. Först gränskontrollerna under flyktingvågen, sedan pandemin som har skapat hinder i det tidigare så gränslösa Öresund.
– Det har skadat att vi sedan 2015 fått gränskontroller vid tre tillfällen efter att ha haft fri rörlighet oavbrutet sedan 1952. Under pandemin har det också begränsat hur vi kan nyttja Kastrup som är vår storflygplats. Klart att det är problematiskt. Och det finns en hel del att göra för att få bort gränshindren, annars går vi miste om många arbetstillfällen, säger Philip Sandberg.
– ESS kommer innebära att ännu fler forskare kommer från olika delar av världen och stannar i Lund under perioder. Det rustar vi oss för genom att det håller på att växa fram en ny stadsdel i Brunnshög i nordöstra Lund med plats för 40 000 boende.
Många utländska specialister och forskare som kommer till Lund har hela familjen med sig. Lund har startat International Citizens Hub som ska matcha medföljande till jobb.
– När det kommer hit spetskompetens från hela världen kommer ofta medföljande med. Personer som ofta har hög utbildning och varit verksamma i det som kan vara ett bristyrke i Sverige. Här fångar vi upp de medföljande direkt och matchar mot bristyrken. Och många har snabbt kommit in på arbetsmarknaden, säger Philip Sandberg.
Det liksom att satsa på internationella skolor och attraktiva boendemiljöer ökar möjligheten att gästerna stannar längre och kanske bosätter sig i Lund permanent.
Fast det händer att han funderar på att det världen och Europa upptäckt verkar inte riktigt »Stockholm« i maktmening ha koll på. Och det är han inte ensam om i regionen. Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande i Lomma, håller med:
– Risken är att huvudstaden inte ser vad som händer ute i landet. Jag har länge tyckt att Stockholm inte riktigt ser oss.
– Det är viktigt att inte Stockholm glömmer bort hur dynamiskt det är här. Lund är ett av världens främsta lärocenter. Vi brukar säga att vi är staden där medeltiden möter framtiden. Kombinationen ger en unik miljö för innovationer och utveckling. De tänker att nu har de fått Öresundsbron, så då har väl regionen fått sitt, säger Philip Sandberg.
Men makten kan också vara centraliserad i den egna kommunen. Fem veckor per år flyttar Sandberg ut till någon av byarna runt Lund: Genarp, Södra Sandby, Dalby, Stångby och Veberöd.
– På femtiotalet hade vi 200 000 förtroendevalda i kommunerna, i dag är vi nere i drygt 33 000. Då kände de flesta någon som var politiskt aktiv. Jag tycker det är viktigt att som högsta ansvarig politiker representera hela Lunds kommun. Då ska jag finnas där Lundaborna rör sig, i både byar och stadsdelar.
– Så jag tar med mig kontoret ut en vecka i byarna. Det är viktigt att få höra vad man pratar om runt köksborden.
Fotnot: Ett fel smög sig in i en av de grundtabeller som användes i jämförelsen av kommunerna i kategorin Trygghet i Bäst att Leva. Läs mer här.
Trygghet
Kommun (Poäng)
- Lund (70,5)
- Vimmerby (70,4)
- Hedemora (68,3)
- Nacka (67,0)
- Grums (66,3)
- Nybro (64,5)
- Kungsbacka (64,2)
- Tranås (63,6)
- Borås (62,3)
- Lomma (62,2)
Trygghet: Förekomst av brott generellt; brott mot kvinnor; stöld; sexualbrott; våldsbrott; skador orsakade av brott; fordonstölder; narkotikabrott, elsäkerhet; larm- tider för ambulans och räddnings- tjänst.
Miljö
Kommun (Poäng)
- Lund (39,1)
- Danderyd (38,9)
- Lomma (38,8)
- Botkyrka (38,6)
- Järfälla (37,6)
- Täby/ Malmö (37,1)
- Helsingborg (36,9)
- Arjeplog (36,8)
- Tyresö (36,5)
Miljö: Förekomst av koldioxid- och partikelutsläpp med flera luftföro- reningar; insamlat avfall; miljöbrott; cykelvägar; andel förnybart i elproduktion; användandet av bil och placering i Aktuell Hållbarhets rankning Sveriges miljöbästa kommun.