Guldkant på ålderns höst i Lidköping
Kom för bandyn, stanna för äldrevården. Landets bästa äldrevård finns i Lidköping.
Lidköping – Vinnare Äldre
När det pratas om bra platser i Sverige att bli gammal på nämns ofta de klassiska orterna. I Borgholm, Simrishamn eller Norrtälje och Sotenäs väller det in äldre välbeställda pensionärer som lämnat hemstaden för att flytta på heltid till sommarhusen för att njuta av livets goda. Ofta jublar kommunalråden över inflyttningen, men det innebär också nya krav på kommunerna. Äldre invånare är dyrare per capita. De behöver mer vård, de behöver ofta hemtjänst eller särskilt boende och de är färdiga med arbetslivet.
I Lidköping sitter kommunalrådet Jonas Sundström och funderar. Trots att han varit kommunalråd i den röda kommunen sedan 2017 känns han fortfarande relativt ny på posten eftersom företrädaren Kjell Hedvall satt på den i 23 år. Sundström är varken purung eller ny inom politiken (han bidade sin tid i stadsbyggnadsnämnden i 13 år), men han har en annan stil än sin företrädare, som bland annat kallade meningsmotståndare för »PK-maffia« och »akademiska dumhuvuden« som försvar för sin rätt att använda det aningen mer kontroversiella ordet för chokladboll.
Lidköping
Befolkning: 40 323 (2021-03)
Flyttnetto: 228
Medianinkomst: 300 070 kronor
Skattesats: 32:74
Politiskt styre: S+C+KD+MP
Största parti kommunvalet: S 36,4 (förändring sedan 2014: –4)
Snittpris för småhus per kvadratmeter: 22 539 (förändring 12 mån: +24,9 %)
Kändis: Villa Lidköping BK, bandyettan.
Det var full fart runt Kjell. Jonas Sundström är den lite lugnare typen.
I Fokus ranking av landets bästa äldrevård hamnar Lidköping på första plats i Sverige. Kommunen lägger mycket pengar på hemtjänsten; hade få dödsfall under pandemin inom hemtjänsten jämfört med andra kommuner; och mycket goda resultat i brukarbedömningen där brukarna själva får betygssätta hemtjänst och äldrevård.
Jonas Sundström är nöjd, men än ska det inte jublas. I dag är 23 procent av alla invånare i Lidköping äldre än 65 år. Men medelåldern i kommunen ökar sakta men säkert.
Kommunen har bland annat satsat på att bygga ut sin hemsjukvård. Genom att följa upp vården i hemmet har kommunen lyckats få de äldre att i större utsträckning känna sig trygga i sitt eget hem och därför inte sökt sig till ett äldreboende. Med en hög personalkontinuitet har man kunnat hålla nere antalet personal som besöker vårdtagarna i hemmet. Hemsjuksköterskorna jobbar tillsammans med bland annat distriktssköterskor, fysioterapeuter och undersköterskor i grupp och alla grupper har en hemsjukvårdsläkare kopplad till sig. Med andra ord är det framför allt kända ansikten som dyker upp hemma hos vårdtagarna och när det behövs vård finns ofta kompetensen lätt tillgänglig. Så har kommunen kunnat göra eftersom fler än nio av tio kommunalt anställda inom vård och omsorg i kommunen är heltidsanställda och lyfter månadslön.
Och så var det fixarbrandisarna, den kanske mest kända exporten från Lidköping utöver bandylaget. De av räddningstjänsten anställda fixarna åker hem till äldre och personer med funktionsnedsättning för att hjälpa till med praktiska bestyr. Dit kan man ringa om man behöver byta glödlampor, sätta upp tavlor eller ta ner ett par gamla gardiner. Hela syftet är att ta bort alla moment där äldre personer kan ramla och skada sig. Tjänsten är kostnadsfri.
– Vi ser det som en viktig del, de förebyggande åtgärderna, för att minska sjukdomsfall och den problematik det innebär för den äldre personen. Kan vi förebygga så får den äldre personen också ett bättre liv. Det gör att det finns en stor omsorg kring de äldre i Lidköping och det har vi målmedvetet arbetat för så att vi kan vara friska så länge som det bara går, säger Jonas Sundström.
Men nu kan äldrevården i kommunen vara på väg att förändras igen. Efter en motion från Liberalerna och Moderaterna har kommunen beslutat sig för att utreda om lagen om valfrihetssystem (LOV) ska införas. Alla partier förutom Vänsterpartiet var för motionen i kommunfullmäktige.
Utredningen är långt ifrån färdig ännu. Oppositionen i frågan (Vänsterpartiet) vill inte ha LOV medan övriga är mer positiva. Från socialdemokratiskt håll vill man trycka på att det bara är en utredning, inte ett färdigt beslut om att LOV ska införas. Men Jonas Sundström medger att det politiska läget har förändrats i kommunen. Sedan nittiotalet har kommunen styrt tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men efter senaste valet sitter man i stället i styre tillsammans med Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet.
– Vi känner oss väldigt nöjda med uppmärksamheten vi får. Det här gör också att det visas att vi har jobbat på rätt sätt. Men man kan inte vara nöjd, nu är frågan hur vi jobbar framåt. Vi vet att vi blir äldre och äldre. Det finns fortsatt ett arbete som måste göras framåt.
Klart är att kommunen får en allt äldre befolkning. Med tiden kommer ännu fler i kommunen att behöva ännu mer vård. Lidköping har det bra förspänt ekonomiskt, men trots förstaplatsen i rankingen tänker man inte nöja sig här. Redan nu har delar av äldrevården digitaliserats – bland annat kan man gå nattronden genom att titta på brukarna genom webbkameror – men man kan gå ännu längre. I Lidköping är de glada, men inte nöjda.
– Det viktigaste är det personliga mötet, säger Jonas Sundström.
Äldre
Kommun (Poäng)
- Lidköping (14,8)
- Ånge (14,7)
- Sotenäs (14,4)
- Arvidsjaur/Åsele (13,9)
- Bräcke/Simrishamn (13,8)
- Götene (13,7)
- Tanum (13,5)
- Bjurholm (13,0)
Äldre: Mått på äldreomsorg i form av särskilda boenden och hem- tjänst; attraktivitet för 55+ inflyt- tare; hur man klarat coronakrisen i äldreomsorgen.