100 miljoner till S-tidning: ”Uppenbart lagstridigt”

Socialdemokraternas tidning Aktuellt i Politiken har sedan 1999 fått över hundra miljoner i presstöd, samtidigt som den har varit momsbefriad. Det borde inte vara möjligt enligt lagen.

Text:

Bild: Henrik Sjögren / Wikicommons

Tidningen Aktuellt i Politiken, AiP, ägs av det socialdemokratiska partiet och utkommer i tryck varannan vecka. Online publiceras nyheter och debattartiklar om samhällsfrågor och politik nästan dagligen. Under fliken ”Om oss” på sajten beskriver man sig som ”en nyhetstidning som innehåller framför allt nyheter, men även reportage, analyser, kommentarer och debatt”.  

De flesta av AiP:s artiklar på nätet ligger bakom betalvägg. Så ser det ut hos tidningar som verkar på en kommersiell marknad och vänder sig till allmänheten, även hos Fokus. Den som vill läsa AiP:s innehåll på sajten samt få den tryckta tidningen varje månad kan teckna en prenumeration som just nu kostar upp till 899 kronor per år. Men AiP har en konkurrensfördel. Den visar sig när man ska betala sin prenumeration. Nedanför den summa som ska betalas står det: Moms 0 SEK.  

Momsbefrielse trots villkorsbrott

För att en tidning ska få vara momsbefriad får den inte vara en allmän nyhetstidning, vilket AiP alltså är enligt den egna varudeklarationen. Vilka tidningar som är momsbefriade regleras under rubriken Undantag inom massmedieområdet i lagboken. Närmare bestämt kapitel tio i mervärdesskattelagen.  

Där framgår att momsfrihet gäller medlemsblad och periodiska personaltidningar riktade till utgivaren, medlemmar eller anställda, eller när den delas ut gratis. Men AiP faller inte inom dessa kategorier. I samma kapitel framgår även att momsfrihet gäller periodiska organisationstidskrifter. Skulle Aktuellt i Politiken kunna vara en sådan?  

Inget tyder på det. Upplagan är påfallande låg om den skulle delas ut till alla medlemmar i Socialdemokraterna. Förra året hade tidningen 5 900 prenumeranter, varav 1 800 var digitala. Antalet medlemmar i S var i början på 2023 knappt 80 000.   

AiP:s lagkonflikt i korthet:

För att en tidning ska få vara momsbefriad får den inte vara en allmän nyhetstidning.

”Med en organisationstidskrift avses en publikation som inte är en allmän nyhetstidning, ett medlemsblad eller en personaltidning”. (ML 2023:200) och dessförinnan (ML 1994:200)

För att få presstöd krävs att tidningen är en allmän nyhetstidning.

Endast juridiska personer som ger ut allmänna nyhetsmedier kan få mediestöd. För att ses som ett allmänt nyhetsmedium ska mediet ha till sin primära uppgift att fortlöpande bedriva relevant nyhetsbevakning. (Mediemyndighetens hemsida).

Aktuellt i Politiken erhåller både momsfrihet och mediestöd vilket borde vara ömsesidigt uteslutande.

I ett mejl 2004 från Socialdemokraternas dåvarande partisekreterare Marita Ulvskog, som satt i tidningsbolagets styrelse, besvarades frågan om momsbefrielse så här: 

”Aktuellt i politiken är momsbefriad eftersom tidningen är ett organ för en ideell förening, det socialdemokratiska partiet. För tryck och distribution av en sådan tidning betalas ingen moms”. 

Lagen har mer att säga om momsfrihet för organisationstidningar.  

”Med en organisationstidskrift avses en publikation som inte är en allmän nyhetstidning (vår kursivering), ett medlemsblad eller en personaltidning.” Fast en allmän nyhetstidning är alltså just vad AiP är. Den tryckta tidningen kröns med ledorden ”Nyheter, analys, granskning, idédebatt”. Och den verkar på en kommersiell marknad där även medlemmar i Socialdemokraterna måste köpa den på samma villkor som alla andra.  

Och AiP gynnas av statsmakten på ytterligare ett sätt. Samtidigt som tidningen åtnjuter momsfrihet erhåller den även mediestöd (tidigare benämnt presstöd). I år har tidningen beviljats 3,8 miljoner kronor av Mediestödsnämnden. Totalt sedan 1999 handlar det om drygt 100 miljoner kronor i stöd till AiP.  

I konflikt med mediestödet

Låt oss ta en titt på vad lagen säger om mediestödet. Både presstödsförordningen (1990:524) och den nyligen omformulerade lagen om mediestöd (2023:664) är tydliga med att stöd endast ges till en allmän nyhetstidning eller ”publikation av dagspresskaraktär” med reguljär nyhetsförmedling eller allmänpolitisk opinionsbildning. 

Här blir en konflikt tydlig: enligt lagen borde AiP inte både kunna vara momsbefriad, eftersom den då ska vara en organisationstidskrift som inte är en allmän nyhetstidning – och samtidigt åtnjuta mediestöd, eftersom den då måste vara just en allmän nyhetstidning av ”dagspresskaraktär”. Lagarna är ömsesidigt uteslutande. 

Hur har då detta gått till? Det är en fråga som även Andreas Möller har ställt sig. Han driver byrån Möllers Juridik och har tidigare arbetat tolv år på Skatteverket. Han kom i kontakt med ämnet då han företrädde en företagare i tidningsbranschen som tvingades betala in betydande summor obetald moms – efter ett upplägg som liknade AiP:s.   

Juristen Andreas Möller har för klients räkning satt sig in i Aktuellt i Politiken Han är tydlig. Upplägget är "uppenbart lagstridigt". Foto: Möllers Juridik

– Låt säga att Skatteverket har gjort en korrekt bedömning avseende momsbefrielsen. I så fall har Myndigheten för press, radio och tv fattat felaktiga beslut om utbetalning av presstöd. Det ska helt enkelt inte vara möjligt att samtidigt erhålla presstöd och vara momsbefriad, säger Möller.  

– Att Aktuellt i Politiken skulle vara en organisationstidskrift där innehållet främst är riktat till aktiva partimedlemmar i Socialdemokraterna och inte riktar sig mot en allmän läsekrets är givetvis felaktigt. 

Varför har de AiP fått både presstöd och momsbefrielse? 

– Det vet jag inte. Lagstiftningen är glasklar. Det är uppenbart att de antingen har fått momsbefrielse lagstridigt, eller presstödet lagstridigt, säger Andreas Möller.  

Enligt Kajsa Rohdin på Mediemyndigheten (tidigare Myndigheten för press, radio och tv) finns inget krav i mediestödsförordningen på att den sökande ska betala moms.  

– Det är ingen uppgift som har tagits in i prövningen. I förordningen finns heller ingen skrivning som innebär att nämnden ska beakta Skatteverkets definitioner, säger Rohdin och hänvisar till Skatteverket.  

Men inte heller på Skatteverket går det att få djupare klarhet i frågan. 

– Jag kan inte uttala mig om en specifik tidning, säger Pia Kjell, rättslig expert på mervärdeskatt på Skatteverket. 

Hon medger dock att en organisationstidskrift inte kan vara en publikation av allmän nyhetskaraktär.

Hur kan en tidning erhålla både presstöd om momsbefrielse samtidigt? 

– Presstödsförordningen och momslagen är inte kopplade till varandra, så det går inte att avgöra tyvärr. Men för en periodisk organisationstidskrift är kravet att det inte ska vara en publikation av allmän nyhetskaraktär. Det finns dock ingen definition av vad som är det, säger Pia Kjell.   

Pia Kjell medger att en organisationstidskrift inte kan vara en publikation av allmän nyhetskaraktär. Hon är rättslig expert på moms på Skatteverket. Foto: Fialotta Bratt.

I detta fall är den allmänna nyhetsrapporteringen tydlig och riktar sig och säljer prenumerationer till en allmän publik.  

– Jag kan inte svara på om det är rätt eller fel för just denna tidning. Kravet i momslagen är att publikationen ska vara ett organ för just den specifika sammanslutningen och inte vara en allmän nyhetstidning.  

Men detta går ju inte ihop i just detta fall?  

– Utan att yttra mig specifikt om detta fall kan man konstatera att reglerna om presstöd och momsbefrielse inte är helt kompatibla. Lagstiftningarna har inte parats ihop, säger Pia Kjell.  

Idag är AiP den enda kvarvarande tidningen som är helägd av det socialdemokratiska partiet. Men tidigare fanns ytterligare tre tidningar inom samma bolag: Stockholmstidningen, Ny Tid samt Broderskap. Totalt har dessa S-tidningar, parallellt med momsfrihet, fått ett sammanlagt presstöd på cirka 165 miljoner kronor sedan 1999, varav drygt 100 miljoner kronor alltså har gått till AiP.  

Det är svårt att få en överblick över hur mycket moms som tidningarna har sluppit betala under samma period. Enligt utbetalat presstöd, där upplagan varit avgörande för storleken av stödet, har totalt drygt 11,6 miljoner tidskrifter tryckts och distribuerats under denna tid. Men det framgår inte hur mycket tidningsköparna har betalat för dessa.  

Presstöd för tidning som upphört att existera

En annan pikant omständighet är att tidningen Broderskap verkar ha uppburit presstöd under två år efter det att den upphörde att existera. AiP Media Produktion AB tog över tidningen från Broderskapsrörelsen (i dag Tro och Solidaritet) år 2009. Det året fick tidningen Broderskap 2,9 miljoner i presstöd och följande år, 2010 fick den drygt 1,6 miljoner, parallellt med momsbefrielse.  

Men tidningen Broderskap lades ner hösten 2010. För 2011 och 2012 saknas utgivningsbevis. Trots det fick tidningen presstöd på totalt närmare 3,4 miljoner för dessa två år. Av allt att döma gick pengarna till en annan titel, Tro i Politiken, som förefaller ha bytt namn eftersom den ville bredda sin bevakning till att inte enbart beröra den kristna intressesfären, utan även den islamiska. Enligt Patent- och registreringsverket måste en ändring av titeln anmälas dit. Vid utfärdande av ändringsbevis framgår detta under rubriken Ägarens skyldighet under innehavstiden.  

Daniel Färm, vd för AiP Media Produktion AB har inte svarat på Fokus frågor. Foto: Wikicommons.

Lars G Linder, dåvarande förbundssekreterare för Socialdemokrater för tro och solidaritet, ledde arbetet med den nya tidningen och sade då till den kristna tidningen Dagen att ”det är broderskapsrörelsens uppgift att ge muslimer som är politiskt engagerade inom arbetarrörelsen en plattform att bedriva opinion”. Han fortsatte: ”Det är ännu viktigare i dag när islamofobin präglar samhället och främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna finns i riksdagen”.  

Fokus har sökt Aktuellt i Politikens vd Daniel Färm samt ansvariga utgivaren Jenny Åkervall för en kommentar till uppgifterna i artikeln. Även Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin har tillfrågats om en intervju. Ingen har återkommit.  

Fotnot: Momsbefrielse för tidningar regleras i ML 1994:200 3 kap 13 och 14 § , numera ML 2023:200 10 kap 20 och 21 §.

Toppbild: Ett tryckt nummer av Aktuellt i Politken, samt Daniel Färm, tidningens VD.

Genmäle: 2024-12-11

Fokus påstående ”Det borde inte vara möjligt enligt lagen” att få både presstöd och vara momsbefriad stämmer inte under perioden 1990-2023. Enligt dåvarande Presstödsförordningen kunde inte bara allmänna nyhetstidningar, utan även ”publikationer av dagspresskaraktär med reguljär nyhetsförmedling eller allmän opinionsbildning” vara berättigade presstöd. Därmed har Fokus fel i att AiP inte kunde vara en momsbefriad organisationstidning samtidigt som tidningen var berättigad presstöd.  

Fokus har även missat att AiP för 2024 inte beviljades det nya ordinarie mediestödet: ”allmänt redaktionsstöd”. Likt Fokus fick AiP endast övergångsstöd (som även kan gå till andra tidningar än ”allmänna nyhetsmedier”). Det finns inget som hindrar att momsbefriade tidningar får övergångsstöd.  

Sammantaget innebär detta att utpekandet av AiP i Fokus artikel är fel. (I AiPs fall har momsundantaget dessutom inneburit att bolaget har betalat mer i skatt än om tidningen hade varit momspliktig – då tidningen inte har fått göra avdrag för ingående moms). 

Daniel Färm, vd AiP Media 

Fokus svarar: 

Fokus har aldrig ifrågasatt att AiP beviljades press/mediestöd under perioden 1990-2024, eller bevekelsegrunderna för att detta stöd betalades ut. Artikelns budskap är att en tidning inte borde kunnat få sådant stöd samtidigt som den är momsbefriad, vilket AiP också har varit under perioden. 

Jon Åsberg, ansvarig utgivare 

***