18 döda på ett dygn – region Stockholm vädjar: »Tar emot all hjälp vi kan få«

Text: Redaktionen

Bild: TT

Antalet döda i COVID-19 ökar i Sverige. Hittills har 37 personer dött, varav 18 under ett dygn. Vården går in i en ny fas och skriker efter personal och material. Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm ber både studenter, pensionärer och de som lämnat branschen om hjälp.

– Vi ber alla med sjukvårdsutbildning att bidra så mycket de kan. Vi tar emot all hjälp som vi kan få för det behövs nu, säger han till SVT Nyheter.

Forskare kritiserar Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten får kritik av forskare som anser att Sveriges åtgärder för att hejda smittan inte räcker. I ett öppet brev till regeringen uppmanar de regeringen att lyssna till fler forskare än myndigheten.

– Vi är ett av de länder i världen som har infört svagast åtgärder. Egentligen vill vi som skrivit på bara uppmana regeringen och myndigheterna att följa rekommendationerna som som WHO har gått ut med och som de flesta länder följer, säger Sten Linnarsson, professor i molekylär systembiologi på Karolinska institutet till DN

– Det är inte bara epidemiologi och molekylärbiologi som behövs för att analysera den här situationen utan också ekonomi, beteendevetenskap och mycket mer. 

Socialminister Lena Hallengren säger i en skriftlig kommentar till TT att hon välkomnar engagemanget men utgår från Folkhälsomyndighetens bedömning.

40 nya miljarder till småföretag 

Under onsdagskvällen presenterade regeringen ytterligare ett krispaket för att stötta småföretagen genom krisen, vart 40 miljarder kronor. Paketet innebär rejält sänkta arbetsgivaravgifter  under mars till juni för 30 anställda vilket kostar staten 33 miljarder. Fem miljarder satsas på att få ner hyran för restaurangers och butiker. Om hyresvärden sänker hyran täcker staten halva hyresnedsättningen. Småföretag ska också kunna få banklån med statlig lånegaranti.

Svenskt Näringsliv och moderaterna hade velat se en helt slopad arbetsgivaravgift.

- Vår bedömning är att vi använder skattebetalarnas pengar betydligt mer effektivt på det här sättet eftersom det är de mindre företagen som har det stora problemen, säger Magdalena Andersson, till TT.

Volvo slopar extrautdelning

Lastbilstillverkaren Volvo AB skjuter på sin årsstämma som var planerad till början av april, skriver TT. Dessutom har ledningen bestämt att slopa den kritiserade extra aktieutdelningen. Styrelsen sänker också sina arvoden med 20 procent.

– Vi är ett i väldigt dramatiskt läge, som vi naturligtvis alla hoppas kan lösa sig så snart som möjligt. Men alla förstår ju att det blir noll i bonus för Volvos ledning för 2020, säger styrelseordförande Carl-Henric Svanberg till DN.

Utrikes 

Helsingfors i karantän

Finland sätter landskapet Nyland, med huvudstaden Helsingfors, i karantän. Under tre veckor framåt får människor inte resa mellan regionen och resten av landet, rapporterar Sveriges Radio. Undantag görs för arbetsresor och umgänge med barn.

Putins folkomröstning skjuts upp

Den 22 april skulle det ryska folket ha folkomröstat om det konstitutionella reformpaket som Rysslands president Vladimir Putins lagt fram. Godkänns förändringen i konstitutionen kan Putin sitta kvar vid makten till 2036. Nu skjuter Putin upp folkomröstningen på obestämd tid., enligt TT och Dagens Industri.

– Jag anser att omröstningen måste skjutas upp till ett senare datum, säger Putin i ett tv-sänt anförande, utan att nämna vilket datum.

 Smittan ökar i USA

Enligt gårdagens rapport från WHO har 2202 personer dött och ytterligare drygt 40 000 smittats det senaste dygnet. Totalt är världens dödssiffra uppe i 18440. I USA har antalet smittade ökat med cirka 20 procent det senaste dygnet och WHOs dödssiffra för USA den 25 mars är 673 personer.

Samtidigt rapporterar John Hopkinsuniversitetet i USA att antalet döda amerikaner nu är fler än tusen, skriver flera medier, här SvD.

Debatt

Tidningarnas debattsidor fylls även idag av corona-åsikter.

I Dagens Nyheter skriver Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi att vården gör fel när de inte prioriterar yngre framför äldre

Aftonbladets debattsida skriver Madeleine Opira, grundare, tankesmedjan A Million Minds, att förorterna halkar efter när det gäller information och åtgärder för smittspridningen och att det i sig är en fara för hela samhället.

I samma tidning varnar Lena Einhorn för att coronaviruset kan smitta även om smittbäraren inte har symptom och att vi därför bör stänga samhället i större utsträckning än vad som görs. 

I SvD vill folkrättsexperten Ove Bring och kulturjournalisten Hans Wolf att WHO betraktar Kinas senfärdighet med att berätta om coronautbrottet som ett folkrättsbrott.

Stäng inte skolorna! uppmanar ett antal rektorer regeringen på Göteborgs-Postens debattsida. Svensk skola har redan problem med hemmasittare och svårigheter att få alla elever att nå gymnasiekompetens. En stängning av skolan kommer att slå hårt mot utsatta barn och unga, som ofta lever i trångboddhet, skriver rektorerna:

“Vi vet att skolmaten för många är oerhört viktig och vi vet också att det tyvärr är allt för många barn och unga som far illa hemma och där skolan idag är en fristad som vid en stängning inte längre finns.”