Nu införs alkoholstopp på krogen – Systembolaget redo för rusning

Text:

Bild: TT

Den 11 november meddelade regeringen att ett nytt alkoholförbud var på väg. Läget var ohållbart, sade socialminister Lena Hallengren, och hänvisade till den ökade smittspridningen. Från och med fredagen den 20 november tillåts ingen alkoholservering på restauranger och krogar efter klockan 22. Gästerna måste lämna lokalen senast klockan 22.30.

Nu är dagen kommen, och även om regeringen utgår ifrån att svenskarna undviker hemmafester när krogen stänger så lär nog en och annan känna en viss törst efter en lång arbetsvecka. På Systembolaget säger man sig vara redo att kunna hantera en eventuell anstormning av öl- och vinsugna.

– Vi har vidtagit en rad åtgärder sen i våras. Där det är ett högt kundtryck använder sig butikerna av slussning för att begränsa antalet som är i butiken samtidigt, och låter övriga vänta utanför. Det är självklart någonting de butiker som upplever ett högt kundtryck över helgen kommer att använda sig av, säger Sofia Brännborn, pressekreterare på Systembolaget, till Fokus.

Det är fredag, man kan inte gå på krogen i lika stor utsträckning som tidigare, har ni tagit in extra vakter inför i dag?

– Nej, vi kan inte sia om och hur det här beslutet kan påverka Systembolaget. Utan vi följer utvecklingen. Vi får se om det behövs vidtas några ytterligare åtgärder än de vi redan har.

Sofia Brännborn uppmanar dem som kan att undvika rusningen senare på fredagseftermiddagen. Besök butikerna tidigare i veckan, eller tidigare på dagen, säger hon.

Fokus okulära besiktning av ett antal systembolag i Stockholm strax före lunch på fredagen visar att köerna i princip är obefintliga. Snarare är det glest mellan kunderna och välfyllt på hyllorna. En rundringning till andra systembolag ger en liknande bild.

– Det är ingenting som märks av ännu, än så länge är det som en vanlig fredag, säger en anställd på Systembolaget Atollen i Jönköping, vid 11-tiden.

Erik, butikschef i centrala Stockholm, säger att man har gjort en riskanalys inför alkoholförbudet, men tar det ändå med ro. Det gäller bara att ha en buffert.

– Kunderna kommer nog inte bli fler. Däremot kommer troligtvis köpen att bli annorlunda. Större, säger han.

Ledde regeringens förvarning om det inkommande alkoholförbudet till att svenskarna bunkrade alkohol under dagarna fram till förbudet trädde i kraft? För tidigt att säga, enligt Systembolaget. 

– Vi redovisar statistik på kvartalsbasis. Jag har inga siffror på så kort tidsbas, säger Sofia Brännborn, pressekreterare på Systembolaget.

Däremot har alkoholinköpen ökat totalt sett under coronapandemin.

– Systembolagets försäljning har ökat sedan i våras. Det kan man tänka sig beror på ett minskat resande och minskade besök på restaurang och barer.

Branschorganisationen Visita har tidigare kritiserat regeringens alkoholförbud. Det slår mot en bransch som redan går på knäna, menar man. Jonas Partheen, presschef på Visita, säger till Fokus att omsättningen har rasat med uppemot 70 procent de senaste två veckorna, jämfört med föregående år.

Risken är stor att alkoholförbudet kan leda till ökad smittspridning, tror han, om alkoholkonsumtionen flyttar från krogen till okontrollerade miljöer.

– Vi ser en uppenbar risk att det blir hemmafester, svartklubbar. I Norge såg vi tydliga sådana tecken när de införde liknande regler. Risken finns ju, säger Jonas Partheen.

Visitas medlemmar har gjort rätt för sig under coronapandemin, säger han. Som näring har man tagit stort ansvar för att minska smittspridningen, och ingen krog- eller restaurangägare har systematiskt försökt smita undan reglerna. Och de privatpersoner som nu försöker tänja på alkoholförbudet lär inte lyckas, tror han.

Om jag går och köper tio stora starköl precis innan klockan 22, vad händer då?

– Det är inte så att du inte får köpa 21.58. Och det finns ingen regel som säger: du får max köpa tre öl. Däremot finns regler att du måste motverka berusning, och inte får sälja till berusade personer, som gäller även 21.58, säger Jonas Partheen.

Att gästerna måste lämna lokalen 22.30 sätter också käppar i hjulen för den som vill utmana förbudet.

– Det finns säkert någon enstaka i Sverige som vill sträcka det så långt som möjligt. Men det är i realiteten inget problem.