Ändrad rekommendation för ifrågasatt cancermedicin

Danmark justerar rekommendationen för cancerläkemedlet Revlimid/lenalidomid. Nu ska hänsyn tas till “patientens ålder, samsjuklighet och allmäntillstånd”.

Text:

Fokus och Expressen har tidigare rapporterat om det storsäljande blodcancerläkemedlet Revlimid då det finns indikationer på att det inte fungerar, eller rent av kan vara skadligt, för framför allt äldre patienter. Och i fredags kom Danmarks Medicinalråd, som egentligen har till uppgift att säkerställa att läkemedel är kostnadseffektiva, med besked om att man justerar rekommendationen för användningen, på grund av bristande "effekt och risk."

Medicinen tillhör en grupp preparat, imider, som baseras på det ökända Neurosedynet, ett läkemedel som på 1960-talet gavs till bland annat gravida kvinnor och som resulterade i allvarliga fosterskador.  Sedan mitten på 2010-talet är Revlimid godkänt mot multipelt myelom, en form av blodcancer. Det var i flera år världens tredje mest sålda läkemedel, med försäljningssiffror i mångmiljardklassen.  Sedan patentet löpte ut 2022 har försäljningen i kronor fallit, men försäljningsvolymen av Revlimid och lenalidomid, som den aktiva substansen heter, är alltjämt stor och medicinen är standardbehandling i både Europa och USA. 

Jakob Lindberg har pekat på riskerna med lenalidomid. Foto: Pressbild

Jakob Lindberg är tidigare vd vid det svenska läkemedelsbolaget Oncopeptides, som har tagit fram ett konkurrerande preparat. Han förvånades över resultatet i en studie där Oncopeptides preparat jämfördes med en av imiderna, vilket fick honom att gå igenom forskningen på området. Han säger att imiderna inte fungerar som man tidigare trott och att de fungerar sämre än rapporterat för patientgrupper med nedsatt immunförsvar. 

Lindberg har pekat på riskerna med lenalidomid för det svenska Läkemedelsverket, men hans varningar har avfärdats, bland annat med motiveringen att Oncopeptides är konkurrent. 

– Vi delar inte den slutsatsen att det inte finns effekt på äldre patienter. Vi ser inte att det finns vetenskapligt bevis för det påståendet, har Ulla Wändel Liminga, expert på Läkemedelsverket och ordförande i EMA:s säkerhetskommitté Prac, tidigare sagt till Fokus.

Nr 39-2024 av Fokus

Men förra året publicerade ett antal danska forskare en studie baserad på dansk registerdata, som inte visade på förlängd överlevnad av behandling med lenalidomid. Studien gjordes på patienter som tidigare genomfört en stamcellstransplantation, och därmed är i förhållandevis god form, ändå syntes ingen skillnad mellan de som fick läkemedlet och inte fick det. Det danska Medicinalrådet tillsatte därför en utredning och i fredags kom beskedet att man justerar sin rekommendation.  Där underhållsbehandling med lenalidomid tidigare fanns under rekommendationen "använd", har behandlingen nu placerats under rekommendationen "överväg".

Myndigheten skriver vidare att valet av behandling fortsatt bör “baseras på en informerad dialog mellan patient och behandlare om den förväntade effekten och riskerna med behandlingen". Man tillägger att framöver bör läkare ta hänsyn till “patientens ålder, samsjuklighet och allmäntillstånd.”

Slutsatsen blir att vissa danska patienter som genomgått stamcellstransplantation framöver kan erbjudas lenalidomid, men man framhäver att lenalidomid fortsatt kommer vara föremål för utvärdering baserat på framtida studier och data.

***