Begreppsförvirring i vänsterkrysset
I kväll börjar fotbolls-VM i Kanada för Sveriges del. Vårt landslag rankas som femte bästa i världen och tog brons i senaste EM.
Eller förlåt, hur blev det nu? Det är inte fotbolls-VM som börjar, utan dam-VM. Mellan internationella mutskandaler, razzior och ordförandeavgångar har Fifa tagit sig tid att kräva rätt benämning av världsmästerskapet; sändande TV4 får inte kalla cupen för fotbolls-VM, utan måste säga dam-VM.
Saker ska kallas för sitt rätta namn, fråga vilken charkentreprenör som helst. Då och då dyker det upp falska falukorvar i butikerna. Antingen innehåller de för liten andel kött eller så ligger de i plastskinn. En falukorv ska hållas samman av en rökgenomsläpplig tarm.
Fotbolls-VM kännetecknas av motsvarande detaljer. Deltagarna ska ha penis (längd oklar), jämn skäggväxt och löner som ligger på åtminstone 10 miljoner om året.
Inget av detta har uppvisats av deltagarna i dam-VM.
Komikern och programledaren Moa Svan har i en bok listat alternativa benämningar. SVT har till exempel löst problemet genom att skilja på »landslaget i fotboll« och »damlandslaget i fotboll« och Frankrike förenklar genom att kalla sina lag för »first team« och »women’s team«. Själv har hon valt epitetet »det riktiga landslaget« (vilket även är titeln på boken) och argumenterar med att landslaget har precis samma regler och till och med samma boll, oavsett skäggmängd. Hon menar också att det mest framgångsrika laget bör betraktas som »det riktiga«.
Kvalitet är dock inget att vila på, det ser man genast i analogi med falukorven. I blindtester kan det lika gärna vara en billig korv med låg kötthalt som vinner smak-lökarnas gunst. En fettspäckad krans i tät plasttarm