Bistånd utan förstånd

Sida vet inte med vem de skriver avtal för hundratals miljoner.

Text:

Bild: TT

Biståndsorganet Sida har sedan 2016 bidragit med nästan 1 miljard kronor till organisationen Islamic Relief för dess verksamhet i främst muslimska länder. Men den statliga myndigheten tycks ha dålig kunskap om sin samarbetspartner. Sida känner exempelvis inte till den verkliga identiteten hos den person som har skrivit på det gällande avtalet för Islamic Reliefs räkning. Eller att organisationens firmatecknare är skriven på samma adress som en dömd islamistisk terrorist.

Det nuvarande fyraåriga avtalet mellan Sida och Islamic Relief sträcker sig till och med 2025 och omfattar 160 miljoner kronor om året i stöd. Jakob Wernerman, Sidas chef för humanitärt bistånd, har dock inte full koll på med vem han har undertecknat avtalet. På kontraktet står det Mohamed Ibrahim, generalsekreterare i Islamic Relief. Men dennes fullständiga namn är Mohamed Ibrahim Benmakhlouf, och han hör till den inre kretsen i det nätverk i Sverige som anses företräda Muslimska brödraskapet.

– Det namnet känner jag inte till på rak arm, säger Jakob Wernerman.

Vet du att hans far är en av dem som grundat Muslimska brödraskapets svenska gren?

– Nej. Jag har träffat Mohamed Ibrahim, och känner honom under det namnet, men jag hanterar inte dialogen med organisationen på daglig basis. Vi kan ju inte döma dem vi samarbetar med efter vilka familjemedlemmar de har.

Det är ingen hemlighet att Mohamed Ibrahim Benmakhlouf själv tidigare var vice ordförande i SUM, Sveriges unga muslimer. Den föreningen upplöstes 2020 när statsbidragen drogs in sedan anslagsgivaren Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor(MUCF), kommit fram till att SUM:s verksamhet hade odemokratiska inslag. Medan Mohamed Ibrahim Benmakhlouf fortfarande var engagerad i SUM blev han – under det kortare namnet Mohamed Ibrahim – generalsekreterare i biståndsorganisationen Islamic Reliefs svenska gren, en post han lämnade i maj i år. Varför använder sig Mohamed Ibrahim Benmakhlouf av olika namn i olika sammanhang? När Fokus når honom på mobilen är han utomlands och vill inte svara på frågor eftersom: "samtalet blir väldigt dyrt." Först i slutet av sommaren väntas han tillbaka till Sverige.

Enligt forskare som studerat islamism och terrorism, som socialantropologen Aje Carlbom, statsvetaren Magnus Norell och Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan, etablerades Islamic Relief i Sverige av Islamiska förbundet, Muslimska brödraskapets centrala organisation i Sverige. Religionsforskaren Sameh Egyptson beskriver i sin doktorsavhandling Global politisk islam? hur brödraskapets svenska nätverk även omfattar bland andra trossamfundet Förenade islamiska föreningar i Sverige (FIFS) och studieförbundet Ibn Rushd. Avtalet mellan Sida och Islamic Relief, undertecknat i mars 2022, är alltså signerat av en person vars fullständiga namn och identitet inte varit känd av myndigheten.

– Vi gör screeningkontroller på personer för att se om de står på EU:s sanktionslistor. Islamic Relief har även själv tagit fram screeningverktyg för att kontrollera dem med nyckelpositioner i organisationen. Det är ungefär det jag känner till om Mohamed Ibrahim, säger Jakob Wernerman.

Enligt mötesprotokoll och ansökningshandlingar företräds Islamic Relief också i olika sammanhang av Helena Hummasten, som tidigare hette Helena Benaouda. Hon har varit firmatecknare vid tiden för det aktuella avtalet med Sida vilket gjort henne till en av dem som kan kontrollera organisationens ekonomi. Hummasten har under många år varit centralt placerad i det koncernliknande nätverket, bland annat som ordförande i studieförbundet Ibn Rushd och som anställd hos Islamic Relief. Hon är skriven på samma adress som en anhörig som 2012 dömdes till ett långt fängelsestraff för att ha planerat en islamistisk terrorattack.

Fokus har utan framgång sökt Hummasten som bland annat har företrätt Islamic Relief vid årsmöten hos Forum, en paraplyorganisation för "idéburna organisationer med social inriktning," som lägger stor vikt vid att motverka "islamofobi". I styrelsen finns bland andra Ibn Rushd och nätverkets trossamfund FIFS. Tidigare satt även Mohamed Ibrahim i Forums styrelse, också där utan sitt efternamn Benmakhlouf. I en projektansökan ifjol till MUCF gick Forum uttryckligen i god för att Islamic Relief, Ibn Rushd och FIFS är demokratiska verksamheter och att uppgifter om deras knytning till Muslimska brödraskapet är felaktiga och "av konspiratorisk art".

Personerna i det här muslimska nätverket bildar en intrikat väv. Samma namn återkommer i olika funktioner, som förtroendevalda i en organisation och med anställning i någon av de andra. Föreningarna liknar snarast ett konsortium som lutar sig tungt mot ekonomiskt stöd från skattemedel. På senare tid har nätverket haft en del motgångar, med stängda friskolor och ett studieförbund vars demokratiska trovärdighet ifrågasätts i flera storstadsregioner.

Den svenska delen av Islamic Relief ingår i Islamic Relief Worldwide (IRW), på vars huvudkontor i Storbritannien en skandal briserade 2020. Det avslöjades då att företrädare för organisationen hade lagt ut antisemitiskt material och hyllat terrorattacker mot Israel. De nederländska och tyska regeringarna drog in sin finansiering till verksamheten och tyskarna hänvisade till IWR:s "tydliga personliga kopplingar till Muslimska brödraskapet." Det gällande avtalet mellan Sida och Islamic Relief undertecknades år 2022, alltså efter det som hade uppdagats vid IRWi London.

På Islamic Reliefs svenska hemsida beskrivs organisationens hjälparbete i olika muslimska länder och loggorna för andra biståndsorganisationer exponeras. Härfinns bland andra Sida, UNHCR, WorldFood Programme och Radiohjälpen. Palestina har en egen flik på hemsidan och Gaza beskrivs där som ett utomhusfängelse och Israel som en ockupationsmakt. Här talas också om "anfallskriget mot Gaza".

Jakob Wernerman på Sida beskriver Islamic Relief som "en principfast humanitär organisation med god intern styrning och kontroll."

– Det är ju självfallet inte acceptabelt med antisemitism och våldsbejakande åsikter. Vi gjorde en egen utredning och genom den blev det tydligt att vår avtals-partner tog avstånd från det här.

Hur ser ni på Sida på personkopplingarna till Muslimska brödraskapets olika organisationer?

– Vi är väldigt måna om att Sidas biståndsmedel, som ju är skattemedel, absolut inte ska gå till någonting som kan tänkas kopplas till våldsbejakande extremism, till terrorism eller hatretorik. Men Sida har inte till uppgift att utreda om olika grupper bedriver olaglig eller samhällsfarlig verksamhet. Vårt uppdrag är att undersöka att biståndsmedlen och de organisationer som får stöd av oss följer svensk lagstiftning och förhåller sig till vårt regelverk.

Vet ni vem som kontrollerar Islamic Reliefs ekonomi?

– Ja, ytterst kontrolleras ekonomin av styrelsen. Det finns en lista med personer som har mandat att teckna firmans namn i olika avseenden.

Känner ni till att det även finns externa firmatecknare?

– Nej.

En av dem har varit Helena Hummasten, en på olika sätt framträdande person i Muslimska brödraskapets nätverk.

– Vad hette hon, sa du? Det är inget namn som jag känner till.

Jakob Wernerman betonar att Islamic Relief fungerar väl eftersom myndighetens granskningar inte har gett några träffar gentemot EU:s sanktionslistor.

– Islamic Relief är en stark humanitär aktör. De når resultat för människor på ett opartiskt, neutralt och principfast sätt. Inför varje ny avtalsperiod gör vi en fördjupad granskning. Vi tittar också på vilka interna kontrollmekanismer organisationen har för sina anställda, hur de granskas och screenas, och vilka rutiner de har om det skulle vara så att det finns personer som på något sätt visar sig olämpliga.

Betyder det att Sida har förtroende för ledningen för Islamic Relief i Sverige?

– Ja. Vi har i våra granskningar inte noterat någonting anmärkningsvärt som skulle få oss att ändra bedömningen av vårt samarbete.

***

Islamic Relief i Sverige

  • Islamic Relief i Sverige, IR startades 1992 på initiativ av Islamiska förbundet för att, som stadgarna säger, "i enlighet med islamisk värdegrund arbeta med bistånd och utvecklingsprojekt runt om i världen."
  • Enligt årsrapporten för 2023 genomfördes under fjolåret insatser i främst Syrien, Somalia, Sudan, Jemen och Pakistan. I Sverige har verksamheten bland annat omfattande stöd till asylsökande.
  • Förra året hade IR intäkter på drygt 270 miljoner kronor, varav 202 miljoner kronor var bidrag från Sida, 3 miljoner kronor kom från Radiohjälpen och 65 miljoner kronor var gåvor från allmänheten. Av intäkterna användes 240 miljoner kronor till så kallade ändamålskostnader medan 17 miljoner kronor gick till insamlingskostnader samt administration. Organisationen gjorde vinst på cirka 14 miljoner under året.
  • Islamic Relief annonserar just nu efter en ny generalsekreterare sedan Mohammed Ibrahim Benmakhlouf avgick i maj i år.