Bottennapp för Bonnesen

Swedbanks förra vd fälld i hovrätten för grovt svindleri.

Text:

Bild: TT

När Birgitte Bonnesen blev vd för Swedbank 2016 hade hon arbetat nära 30 år i Sparbanksrörelsen. Hon hade haft alla möjliga befattningar i koncernen och bland annat varit chef för internrevisionen och för bankens verksamhet i Baltikum som hade blivit både stor och viktig för intjäningen. Att hon till sist nådde till det översta trappsteget berodde i första hand på att företrädaren Michael Wolf fick sparken efter rätt märkliga misstankar om insiderhandel i ett helt annat bolag (misstankarna avskrevs sedan och ledde aldrig till åtal). 

Bonnesen var en synlig och populär vd men synen på henne ändrades i ett slag sedan SVT:s Uppdrag granskning avslöjat att det hade förkommit omfattande penningtvätt åt företrädesvis ryska kunder i Swedbanks baltiska verksamhet. Det framkom aldrig att Birgitte Bonnesen haft kännedom om penningtvätten och dessutom hade missförhållanden till största delen åtgärdats, men det hjälpte inte. Bonnesen fick sparken våren 2019. 

Så startade en lång brottsutredning mot Bonnesen följt av en rättegång i Stockholms tingsrätt som inleddes i oktober 2022. I motsats till vad många kanske tror så åtalades hon aldrig för penningtvätt. I stället rörde misstankarna grovt svindleri (alternativt grov marknadsmanipulation) samt röjande av insiderinformation. Svindleriet skulle, enligt åklagaren, ha bestått i att hon lämnade vilseledande uppgifter till aktiemarknaden om bankens arbete för att motverka penningtvätt. 

I januari i år friade tingsrätten henne på alla åtalspunkter. Men åklagaren överklagade och i dag föll domen i Svea hovrätt. Domstolen anser att hon har lämnat vilseledande uppgifter till media och dömer henne till ett år och tre månaders fängelse för grovt svindleri. 

"Uppgifterna förmedlade det vilseledande budskapet att det inte fanns några misstänkta penningtvättskopplingar till en annan banks verksamhet i Estland. Uppgifterna har varit ägnade att påverka bedömningen av den svenska banken i ekonomiskt hänseende och därigenom orsaka skada", skriver Svea hovrätten. 

Birgitte Bonnesen sade hösten 2018 bland annat att hon var "helt säker" på att det inte förekom någon penningtvätt i Swedbanks verksamhet i Baltikum. 

– Hovrättens slutsats är att två av de uttalanden som prövats i det här målet har varit vilseledande, sade hovrättsråd Sven Johannisson vid en pressträff. 

Bonnesen frikändes i övriga delar av åtalet. 

– Det har varit en omfattande utredning som nu i den viktigaste delen blev en fällande dom. Vi får avvakta och se om domen överklagas, sa Thomas Langrot, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, i en kommentar. 

Birgitte Bonnesen har hela tiden nekat till samtliga anklagelser och allt annat än att hon överklagar svindleridomen till Högsta domstolen vore överraskande. Domar för svindleri är ytterst sällsynta i Sverige och lagparagrafen har bara använts någon enstaka gång efter Kreuger-kraschen på 1930-talet. 

***