Byggbranschen rustar för sämre tider: »Oron har börjat sprida sig«

Text:

Bild: TT

Drönaren cirkulerar runt byggarbetsplatsen. Huset på Hisingen ska bli 245 meter högt när det står färdigt och därmed bli högst i norden, men dit är det fortfarande långt kvar. Än så länge har Sernecke hunnit bygga nio våningar. Innan huset är färdigt ska ytterligare 64 våningar lyftas på plats. Totalt handlar det om ungefär 600 lägenheter och ett projekt med ett värde på i runda slängar sex miljarder kronor.

Företaget Oaktree Capital åtog sig att sälja 80 procent av lägenheterna. Nu har avtalet skjutits på framtiden.

Sernekes VD Ola Sernecke meddelade under onsdagen att försäljningen av Karlatornet skjuts på framtiden. Dessutom minimerar företaget aktiviteten på bygget.

- Det är självklart en besvikelse att vi nu inte kan hålla den tidplan för slutförandet av transaktionen som vi hade satt upp. Men den situation som uppstått i världen råder vi inte över och vi ser hur den globala oron drabbar bransch efter bransch med allvarliga konsekvenser, säger Ola Serneke, VD och koncernchef för Serneke Group i ett pressmeddelande som skickades ut från företaget under onsdagsförmiddagen.

Strax därefter rasade Serneckes aktie på börsen.

Men det inställda bygget behöver inte vara ett tecken på att byggindustrin håller på att braka ihop. Än så länge har byggbranschen klarat sig hyggligt genom coronakrisen jämfört med turistnäringen och restaurangbranschen. Men parterna förbereder sig för att problemen kan komma. Byggnads och Byggföretagen har redan slutit avtal om korttidspermittering.

– Till skillnad från andra kollegor i näringslivet så har vi inte fått några direkta akuta inbromsningar. Det rullar på hyfsat bra. Men oro har börjat att sprida sig om nära framtid. Inte minst i projekt där utländska entreprenörer eller medarbetare på grund av olika länders reserestriktioner kan ställa till det, eller om materialleveranser blir ett problem, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.

Mindre och medelstora företag kan hantera problem genom permitteringen, vilket hon tror fler företag hellre gör än lånar från sitt eget skattekonto.

– Däremot börjar det märkas att beställare börjar tveka och skjuter upp tänkta investeringar. Det är något som i så fall påverkar våra medlemmar senare, inte direkt nu, säger hon.

Hon tror att branschen står någorlunda väl rustade över våren och sommaren så länge inte skolorna stänger och det blir personalbrist som i sin tur både försenar och fördyrar projekt.

– Om investeringar skjuts på framtiden blir det negativt. Det råder fortfarande stora behov av bostäder och infrastruktur – så för oss är det viktigt att det kan fortsättas att rustas och byggas. Det gäller även för oss att enskilda kan låna till bostad utan att finansrestriktioner förhindrar detta nu eller framöver, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.