Därför jublar börserna över Trumps seger

Sänkta bolagsskatter och mindre krångel väntas gynna näringslivet.

Text:

Bild: AP

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet hälsades med glädje av de internationella aktiemarknaderna. Stockholmsbörsen steg drygt 1 procent under förmiddagen på onsdagen i linje med övriga Europa, uppgången mattades dock av under eftermiddagen. När New York-börsen öppnade kl 15:30 svensk tid steg storbolagsindex Dow Jones Indusrial med 3 procent.

Börsuppgångarna beror på löften om lägre bolagsskatter och ett ökat skydd för USA:s näringsliv på amerikansk mark, enligt Ulf Andersson, chefekonom på DNB Sverige. 

Borde inte börsen skrämmas av en mer protektionistisk politik?  

– På kort sikt kommer det att gynna amerikanskt näringsliv och det är också Trumps avsikt. På längre sikt kan det bli ett strukturellt problem, men det hinner rinna mycket vatten under broarna innan dess, säger Ulf Andersson. 

En del av svaret på frågan varför investerarna gillar Donald Trump finns också i historieböckerna. Under hans första presidentperiod 2017 till 2021 steg Dow Jones-index med 56 procent, motsvarande 11,8 procent årligen, den bästa prestationen för en republikansk president sedan Calvin Coolidge under det glada 1920-talet. Då ska man ha i minnet att börsen föll på grund av pandemin under 2020, Trumps sista år i Vita huset den gången. Under flera demokratiska presidenter har börsen dock gått bättre än under Trump. Den årliga avkastningen för Dow Jones var exempelvis 12,1 procent för Barack Obama och 15,9 procent för Bill Clinton. Under Joe Biden har börsen stigit med 10,3 procent årligen. 

Sverige följde under onsdagen den globala börstrenden och sektorer som energi och finans har gått särskilt bra.  

– Den svenska börsen dras med av den amerikanska. Sen påverkas bolag olika bra beroende på vad de har för exponering mot USA, säger Ulf Andersson. 

Den svenska kronan har samtidigt försvagats mot dollarn och nått den svagaste nivån på sex månader på 10:87. Orsaken till det är att de amerikanska marknadsräntorna steg på grund av valresultatet, vilket i sin tur kan förklaras av farhågor om att de importtullar som Trump har lovat införa, kan komma att skapa inflation i USA framöver. Av samma skäl steg även kryptovalutan bitcoin med över 7 procent till över 75 000 dollar styck, detta då den anses inflationssäker. 

Även i Japan stiger börsen, medan däremot börserna i Shanghai och Hongkong har backat något. Kina-experten Frédéric Cho menar att det beror på en geopolitisk reaktion i Japan och en krass handelspolitisk reaktion i Kina.  

– Kina oroar sig för att Trump kommer att göra slag i saken av tullarna. Det får en omedelbar negativ effekt på de kinesiska börserna. Men han är en “business man” så det återstår att se om detta är ett förhandlingsutspel eller om det blir verklighet, säger Cho. 

Analytiker varnar för att även om marknaderna initialt reagerar positivt på Donald Trumps seger, är de långsiktiga effekterna mer osäkra. Handelspolitiska åtgärder, som ökade tullar, kan som nämnts leda till högre inflation och påverka den globala ekonomiska tillväxten negativt. 

– Protektionism är aldrig bra för konkurrenskraft och produktivitet. En våt filt lägger sig över ekonomin och risken finns att den filten lägger sig över världshandeln också, om hans ekonomiska politik implementeras fullt ut. Det får vi se. Jag tror att det finns krafter i USA, både politiska och kommersiella, som motverkar detta, säger Ulf Andersson. 

– Jag tror att Trump missbedömer hur beroende USA är av omvärlden. Han underskattar betydelsen av hur djupt integrerad amerikansk ekonomi är i världsekonomin.

***