Därför kan Tidöpartiernas AR15-förbud kosta dem valet 2026

Efter Örebromassakern vill Tidöpartierna förbjuda ett vapen som inte användes vid Örebromassakern, i konflikt med både väljare och partimedlemmar. Varför?

Text:

Bild: TT

Mindre än 72 timmar efter den värsta masskjutningen i Sveriges historia gick ett pressmeddelande ut från Tidöpartierna, som utlöste ett mindre jordskalv såväl bland väljarna som internt i partierna. De gick till val 2022 på att underlätta regelverket för Sveriges jägare, men ville nu plötsligt förbjuda den halvautomatiska vapenmodellen AR15 för jakt.

Väljare och partimedlemmar rasade. SD:s Tobias Andersson har ”aldrig varit med om en sådan kritikerstorm” under sina snart 13 år i partiet, och källor i Moderaterna rapporterar om upprorsstämning. Men Tidöpartierna har bestämt sig. De hänvisar till en utredning som i maj förra året föreslog att AR15 ska förbjudas som jaktvapen – även om regeringen tidigare klargjort att den inte delar utredningens uppfattning.

Men sedan genomförde Rickard Andersson den värsta masskjutningen i Sveriges historia, och Tidöpartierna bytte linje. Redan samma förmiddag som pressmeddelandet släpptes gick polisen ut med att Örebromördaren i själva verket inte hade haft någon AR15, men det förändrade ingenting. Regeringen och Sverigedemokraterna vill nu förbjuda en vapentyp för jakt baserat på en masskjutning där vapentypen inte användes, och en utredning vars slutsatser de själva har tagit avstånd ifrån.

Samtidigt rasar jägare över hela landet, det kokar i minst tre riksdagspartier och i måndags meddelade Richard Jomshof (SD) att han avgår som ordförande för riksdagens justitieutskott, hellre än att lotsa igenom förbudet.

– Det här är en sak som kan få partiledare att falla om det går åt helvete i valet 2026. Och det kommer det att göra, säger en källa med insyn till Fokus.

För en utomstående kan det te sig smått obegripligt. Varför betyder frågan om AR15 så mycket för svenska jägare, när enbart en liten minoritet av dem faktiskt använder vapentypen? Och varför har Tidöpartierna gjort 180 grader om i frågan, i strid mot sina egna väljare?

Utredningen som bytte agenda

AR15 är en typ av lätt halvautomatiskt gevär för civilt bruk som utvecklades på 1950-talet av amerikanska Armalite. Enligt Erik Lakomaa, forskare och expert på vapenpolitik, skiljer den sig inte påtagligt från andra gevär som används för jakt. Dess primära fördel, förutom den lätta vikten, är att inget enskilt företag sitter på patentet vilket gör utbudet av tillbehör bredare.

Men enligt förbudsförespråkarna har AR15 ett ”militärt utseende” som gör den olämplig för jakt. Dessutom har vapentypen använts vid våldsdåd i USA – något som dock kan förklaras av dess popularitet i landet, där nästan vart fjärde vapen som tillverkas är en AR15.

Ett AR15-gevär. Foto: Mikael Fritzon / TT

I Sverige är de ovanligare. När det gäller jakt bestämmer Naturvårdsverket vilka vapen man får använda och därmed också kan få licens för. Länge tillät myndigheten inte AR15 med hänvisning till deras utseende, men sommaren 2023 ströks utseendekravet och jägare kunde plötsligt köpa AR15.

Samtidigt pågick utredningen som i maj 2024 föreslog ett AR15-förbud för jägare. Men det var inte avsikten från början. Valet 2022 gick Tidöpartierna tvärtom till val på att liberalisera regelverket – ”stoppa jakten på jägarna”, som Moderaterna uttryckte det i sitt valmanifest. Socialdemokraterna tillsatte å sin sida en utredning om att ”skapa ett regelverk som inte i onödan försvårar för legala vapeninnehavare som jägare och sportskyttar”. Efter maktskiftet bytte Tidöpartierna ut utredaren och gav den nye i uppdrag att utreda specifika liberaliseringar. Signalen var tydlig: det är Tidöpartierna som är jägarnas bästa vän.

Men när utredningen levererade sitt slutbetänkande i maj 2024 föreslog den i stället att de utpekade reglerna skulle behållas och nya regler införas – däribland förbud för jaktgevär av AR-typ.

– Utredaren hade i princip slagit knut på sig själv för att inom kommittédirektivets ramar, eller ibland utanför dem, föreslå nya restriktioner, säger Erik Lakomaa.

Därför är jägarna arga

Någon eller något hade fått utredningen att byta riktning under arbetets gång. Enligt Lakomaa pekar mycket på den mest entusiastiska remissinstansen: Polismyndigheten.

– Polisen har i decennier argumenterat för fler restriktioner för jägare och sportskyttar, inklusive förbud mot AR-gevär. Där finns en föreställning att fler lagliga vapen leder till fler vapenbrott, trots att statistiken pekar på att brott nästan uteslutande begås med illegala vapen, säger Lakomaa.

Massmordet i Örebro sticker alltså ut. Det begick med vapen skytten hade jägarlicens för sedan tio-femton år. Men det innebär inte att lagligt vapeninnehav ökar risken för vapenbrott, säger Lakomaa.

– Jag tror vi alla inser att om du kan tänka dig att döda andra människor så kan du också tänka dig att bryta mot lagen och till exempel gå och köpa en kalasjnikov på gatan. Folk gör det hela tiden – det är så gängkriminella får tag på vapen. I det här fallet hade mördaren redan vapen hemma sedan nästan femton år tillbaka, så han behövde inte skaffa dem illegalt.

Lakomaa poängterar att jägare i själva verket är en av de mest laglydiga grupperna i Sverige. Begår de brott riskerar de att förlora vapenlicensen, även om brottet varken är våldsamt eller vapenrelaterat. Vilket förklarar upprördheten när massmordet i Örebro används som argument för att begränsa jägares tillgång till vapen.

Den här gången handlar det inte bara om restriktioner på nya licenser. Utredningen vill även att redan utfärdade licenser för AR15 ska dras tillbaka. Enligt Henrik Sundström (M), jurist och jägare, saknar det motstycke i svensk rättshistoria. Det vore att jämställa med att i efterhand dra in någons körkort eller bygglov, utan att personen begått något brott.

En av Fokus källor sammanfattar stämningen bland landets jägare:

– Man säger i princip till dem att på grund av vad någon annan har gjort måste vi ta din bössa innan du begår ett massmord. Det tas inte emot väl.

Därför svängde Tidöpartierna

Men vad var det som fick Tidöpartierna att svänga? Enligt Fokus källor skapade mediebilden av Örebromassakern en perfekt storm. TV4 hade publicerat sin ljudanalys som pekade mot att morden var rasistiskt motiverade (något som i skrivande stund varken är bevisat eller motbevisat). Samtidigt var det ännu okänt att Rickard Andersson inte hade använt någon AR15. I det läget spreds en rädsla i Tidöpartiernas ledningar för att uppfattas som ovilliga att ta krafttag mot ett potentiellt rasistiskt massmord. Hade skytten visat sig använda en vapentyp som regeringen i strid med sin egen utredning låtit bli att förbjuda, hade det helt enkelt sett dåligt ut.

På torsdagskvällen höll Tidöpartiernas representanter ett sent möte. Källor med insyn i Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna berättar för Fokus att Moderaterna var drivande och satte press på SD, där en intern minoritet sedan tidigare förespråkade ett AR15-förbud. När SD väl svängde följde småpartierna efter.

Före valet var Tidöpartierna noga med att signalera sin positiva inställning till jägare. Foto: Moderaternas Instagram

Och orsaken till att Moderaterna drev på för AR15-förbud var i sin tur, menar källorna, samma som orsaken till att den statliga utredningen bytte linje: Polismyndigheten.

– Polisen har legat på och begärt det här länge. Och polisen har hela tiden varit en viktig faktor för Moderaterna, säger en källa.

En annan påpekar att även justitiedepartementet – som ju ligger under Moderaterna – har en grupp tjänstemän som vill begränsa det lagliga vapenägandet, och departementen kan utöva större makt än man skulle kunna tro.

– Tjänstemän har stora möjligheter att obstruera om de vill. De säger inte ”vi vägrar om vi inte får som vi vill”, men de kan till exempel säga att om vi ska skriva en proposition måste den endera se ut på det här viset, eller så måste vi få mer tid och resurser till att utreda närmare.

Vad händer nu?

Proteststormen från partimedlemmar och väljare väcker frågan om Tidöpartierna kommer att hålla fast vid AR15-förbudet. Väljare i allmänhet må ha ett kort minne, men bland jägarna har frågan potential att leva kvar till valet nästa år.

– För många av dem är vapenfrågan den absolut viktigaste frågan. Det här är inte någonting som något parti vill släpa med sig in i valrörelsen, säger en källa i Moderaterna.

Han tror inte att Moderaterna kommer att ändra sig. Riksdagsgruppen är för ”väldresserad” för att det interna motståndet ska spela roll. Men i SD sträcker sig motståndet hela vägen upp i partitoppen, och för Kristdemokraterna kan jägarnas röster bli avgörande.

– Den här frågan kommer att bli ett problem för alla Tidöpartier 2026, men mest av allt för KD. För ett parti som kämpar för sin politiska överlevnad spelar en halv procentenhet mer roll än för andra, säger en kristdemokrat.

Mindre än 72 timmar efter den värsta masskjutningen i Sveriges historia gick ett pressmeddelande ut från Tidöpartierna, som utlöste ett mindre jordskalv såväl bland väljarna som internt i partierna. De gick till val 2022 på att underlätta regelverket för Sveriges jägare, men ville nu plötsligt förbjuda den halvautomatiska vapenmodellen AR15 för jakt.

Väljare och partimedlemmar rasade. SD:s Tobias Andersson har ”aldrig varit med om en sådan kritikerstorm” under sina snart 13 år i partiet, och källor i Moderaterna rapporterar om upprorsstämning. Men Tidöpartierna har bestämt sig. De hänvisar till en utredning som i maj förra året föreslog att AR15 ska förbjudas som jaktvapen – även om regeringen tidigare klargjort att den inte delar utredningens uppfattning.

Men sedan genomförde Rickard Andersson den värsta masskjutningen i Sveriges historia, och Tidöpartierna bytte linje. Redan samma förmiddag som pressmeddelandet släpptes gick polisen ut med att Örebromördaren i själva verket inte hade haft någon AR15, men det förändrade ingenting. Regeringen och Sverigedemokraterna vill nu förbjuda en vapentyp för jakt baserat på en masskjutning där vapentypen inte användes, och en utredning vars slutsatser de själva har tagit avstånd ifrån.

Samtidigt rasar jägare över hela landet, det kokar i minst tre riksdagspartier och i måndags meddelade Richard Jomshof (SD) att han avgår som ordförande för riksdagens justitieutskott, hellre än att lotsa igenom förbudet.

– Det här är en sak som kan få partiledare att falla om det går åt helvete i valet 2026. Och det kommer det att göra, säger en källa med insyn till Fokus.

För en utomstående kan det te sig smått obegripligt. Varför betyder frågan om AR15 så mycket för svenska jägare, när enbart en liten minoritet av dem faktiskt använder vapentypen? Och varför har Tidöpartierna gjort 180 grader om i frågan, i strid mot sina egna väljare?

Utredningen som bytte agenda

AR15 är en typ av lätt halvautomatiskt gevär för civilt bruk som utvecklades på 1950-talet av amerikanska Armalite. Enligt Erik Lakomaa, forskare och expert på vapenpolitik, skiljer den sig inte påtagligt från andra gevär som används för jakt. Dess primära fördel, förutom den lätta vikten, är att inget enskilt företag sitter på patentet vilket gör utbudet av tillbehör bredare.

Men enligt förbudsförespråkarna har AR15 ett ”militärt utseende” som gör den olämplig för jakt. Dessutom har vapentypen använts vid våldsdåd i USA – något som dock kan förklaras av dess popularitet i landet, där nästan vart fjärde vapen som tillverkas är en AR15.

Ett AR15-gevär. Foto: Mikael Fritzon / TT

I Sverige är de ovanligare. När det gäller jakt bestämmer Naturvårdsverket vilka vapen man får använda och därmed också kan få licens för. Länge tillät myndigheten inte AR15 med hänvisning till deras utseende, men sommaren 2023 ströks utseendekravet och jägare kunde plötsligt köpa AR15.

Samtidigt pågick utredningen som i maj 2024 föreslog ett AR15-förbud för jägare. Men det var inte avsikten från början. Valet 2022 gick Tidöpartierna tvärtom till val på att liberalisera regelverket – ”stoppa jakten på jägarna”, som Moderaterna uttryckte det i sitt valmanifest. Socialdemokraterna tillsatte å sin sida en utredning om att ”skapa ett regelverk som inte i onödan försvårar för legala vapeninnehavare som jägare och sportskyttar”. Efter maktskiftet bytte Tidöpartierna ut utredaren och gav den nye i uppdrag att utreda specifika liberaliseringar. Signalen var tydlig: det är Tidöpartierna som är jägarnas bästa vän.

Men när utredningen levererade sitt slutbetänkande i maj 2024 föreslog den i stället att de utpekade reglerna skulle behållas och nya regler införas – däribland förbud för jaktgevär av AR-typ.

– Utredaren hade i princip slagit knut på sig själv för att inom kommittédirektivets ramar, eller ibland utanför dem, föreslå nya restriktioner, säger Erik Lakomaa.

Därför är jägarna arga

Någon eller något hade fått utredningen att byta riktning under arbetets gång. Enligt Lakomaa pekar mycket på den mest entusiastiska remissinstansen: Polismyndigheten.

– Polisen har i decennier argumenterat för fler restriktioner för jägare och sportskyttar, inklusive förbud mot AR-gevär. Där finns en föreställning att fler lagliga vapen leder till fler vapenbrott, trots att statistiken pekar på att brott nästan uteslutande begås med illegala vapen, säger Lakomaa.

Massmordet i Örebro sticker alltså ut. Det begick med vapen skytten hade jägarlicens för sedan tio-femton år. Men det innebär inte att lagligt vapeninnehav ökar risken för vapenbrott, säger Lakomaa.

– Jag tror vi alla inser att om du kan tänka dig att döda andra människor så kan du också tänka dig att bryta mot lagen och till exempel gå och köpa en kalasjnikov på gatan. Folk gör det hela tiden – det är så gängkriminella får tag på vapen. I det här fallet hade mördaren redan vapen hemma sedan nästan femton år tillbaka, så han behövde inte skaffa dem illegalt.

Lakomaa poängterar att jägare i själva verket är en av de mest laglydiga grupperna i Sverige. Begår de brott riskerar de att förlora vapenlicensen, även om brottet varken är våldsamt eller vapenrelaterat. Vilket förklarar upprördheten när massmordet i Örebro används som argument för att begränsa jägares tillgång till vapen.

Den här gången handlar det inte bara om restriktioner på nya licenser. Utredningen vill även att redan utfärdade licenser för AR15 ska dras tillbaka. Enligt Henrik Sundström (M), jurist och jägare, saknar det motstycke i svensk rättshistoria. Det vore att jämställa med att i efterhand dra in någons körkort eller bygglov, utan att personen begått något brott.

En av Fokus källor sammanfattar stämningen bland landets jägare:

– Man säger i princip till dem att på grund av vad någon annan har gjort måste vi ta din bössa innan du begår ett massmord. Det tas inte emot väl.

Därför svängde Tidöpartierna

Men vad var det som fick Tidöpartierna att svänga? Enligt Fokus källor skapade mediebilden av Örebromassakern en perfekt storm. TV4 hade publicerat sin ljudanalys som pekade mot att morden var rasistiskt motiverade (något som i skrivande stund varken är bevisat eller motbevisat). Samtidigt var det ännu okänt att Rickard Andersson inte hade använt någon AR15. I det läget spreds en rädsla i Tidöpartiernas ledningar för att uppfattas som ovilliga att ta krafttag mot ett potentiellt rasistiskt massmord. Hade skytten visat sig använda en vapentyp som regeringen i strid med sin egen utredning låtit bli att förbjuda, hade det helt enkelt sett dåligt ut.

På torsdagskvällen höll Tidöpartiernas representanter ett sent möte. Källor med insyn i Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna berättar för Fokus att Moderaterna var drivande och satte press på SD, där en intern minoritet sedan tidigare förespråkade ett AR15-förbud. När SD väl svängde följde småpartierna efter.

Före valet var Tidöpartierna noga med att signalera sin positiva inställning till jägare. Foto: Moderaternas Instagram

Och orsaken till att Moderaterna drev på för AR15-förbud var i sin tur, menar källorna, samma som orsaken till att den statliga utredningen bytte linje: Polismyndigheten.

– Polisen har legat på och begärt det här länge. Och polisen har hela tiden varit en viktig faktor för Moderaterna, säger en källa.

En annan påpekar att även justitiedepartementet – som ju ligger under Moderaterna – har en grupp tjänstemän som vill begränsa det lagliga vapenägandet, och departementen kan utöva större makt än man skulle kunna tro.

– Tjänstemän har stora möjligheter att obstruera om de vill. De säger inte ”vi vägrar om vi inte får som vi vill”, men de kan till exempel säga att om vi ska skriva en proposition måste den endera se ut på det här viset, eller så måste vi få mer tid och resurser till att utreda närmare.

Vad händer nu?

Proteststormen från partimedlemmar och väljare väcker frågan om Tidöpartierna kommer att hålla fast vid AR15-förbudet. Väljare i allmänhet må ha ett kort minne, men bland jägarna har frågan potential att leva kvar till valet nästa år.

– För många av dem är vapenfrågan den absolut viktigaste frågan. Det här är inte någonting som något parti vill släpa med sig in i valrörelsen, säger en källa i Moderaterna.

Han tror inte att Moderaterna kommer att ändra sig. Riksdagsgruppen är för ”väldresserad” för att det interna motståndet ska spela roll. Men i SD sträcker sig motståndet hela vägen upp i partitoppen, och för Kristdemokraterna kan jägarnas röster bli avgörande.

– Den här frågan kommer att bli ett problem för alla Tidöpartier 2026, men mest av allt för KD. För ett parti som kämpar för sin politiska överlevnad spelar en halv procentenhet mer roll än för andra, säger en kristdemokrat.