Därför vill Donald Trump rädda Tiktok

För fyra år sedan försökte Trump förbjuda Tiktok. Nu väljer han att rädda det.

Text:

Bild: AP / Montage

På lördag kväll, amerikansk tid, slocknade den kinesiska sociala medie-appen Tiktok i USA. Ett förbud som röstades igenom i amerikanska kongressen våren 2024 hade till slut fått grönt ljus av Högsta domstolen.

Vid lunchtid dagen därpå var Tiktok tillbaka. Ironiskt nog tack vare mannen som först inledde processen att avlägsna appen från USA: Donald Trump. ”Som resultat av president Trumps ansträngningar är Tiktok tillbaka i USA”, deklarerade Tiktok för sina 170 miljoner amerikanska användare. Ytterligare en dag senare svors Trump in som president och undertecknade ett dekret som sköt upp förbudet drygt två månader, så att den nya administrationen ska kunna utvärdera situationen.

TikTok CEO Shou Zi Chew sits before the 60th Presidential Inauguration in the Rotunda of the U.S. Capitol in Washington, Monday, Jan. 20, 2025. Foto: Kevin Lamarque / AP

Sommaren 2020, några månader innan han förlorade det förra valet, var det tvärtom Trump som försökte förbjuda Tiktok. Försöket bottnade i oro för att det kinesiska ägarbolaget Bytedance lämnar över känslig information om användarna till Kinas regering – en befogad oro, med tanke på den kinesiska lag som ger staten rätt att i hemlighet kräva in data från samtliga kinesiska företag och medborgare.

Trumps dekret gick ut på att Tiktok inte skulle få verka i USA om inte Bytedance sålde appen till en icke-kinesisk konkurrent. Det stoppades dock av domstolarna, som menade att han missbrukade sin makt.

Synen på appen avgörs i hög grad av huruvida man ser den som en yttrandefrihetsfråga eller en säkerhetsfråga. I termer av yttrandefrihet framstår det som auktoritärt att förbjuda Tiktok. I termer av säkerhet framstår det som ansvarslöst att låta en auktoritär stat hantera stora mängder data om amerikanska medborgare. Dessutom omges Tiktok av fler orosmoln. Efter 7 oktober-attacken varnade användare för att stora mängder antisemitism spreds på appen, vilket riktade uppmärksamhet mot dess potential för att sprida desinformation.

En annan farhåga är att Tiktok påverkar unga amerikaner negativt genom beroendeframkallande algoritmer. I sammanhanget är det iögonfallande att Tiktok redan är förbjuden i Kina – där erbjuder Bytedance i stället systerappen Douyin, vars algoritmer prioriterar pedagogiska videor och begränsar barns tillgång till 40 minuter om dagen. Tristan Harris, en tidigare Googleanställd som nu driver Center for Humane Technology, har liknat det vid att Bytedance ger kinesiska barn spenatversionen av Tiktok och exporterar opiumversionen.

Donald Trump driver en Kinakritisk linje. Han har utlovat tullhöjningar, restriktioner mot kinesiskt ägande av amerikansk infrastruktur och krafttag mot industrispionage. Det gör hans omsvängning i Tiktokfrågan särskilt iögonfallande. En tänkbar förklaring är att han själv är framgångsrik på appen, där han har 15 miljoner följare och valkampanjade aktivt. Den officiella omsvängningen kom dock i mars 2024 strax efter ett möte med miljardären Jeff Yass, som donerar stora summor pengar till Republikanerna – och äger 7 procent av Bytedance.

Vad som händer nu är oklart. På sin egen sociala medieplattform Truth Social skriver Trump att amerikanska staten bör äga hälften av Tiktok, tillsammans med endera Bytedance eller nya ägare. ”Utan USA:s godkännande finns inget Tiktok. Med vårt godkännande är det värt hundratals miljarder dollar – kanske biljoner”, lade han till.

***