Dolda kameran i dynastin
»Det började som en vanlig polisundersökning och förvandlades till uppnystandet av en bisarr serie av händelser.«
Orden är Douglas Brinkleys och Luke Nichters, författarna som förra året släppte boken »The Nixon Tapes«, om den gamle presidentens avlyssnande av sina egna samtal.
Det skulle lika gärna kunna gälla avlyssningsaffären inom investmentbolaget Industrivärden. Historien började i våras med att förre ordföranden Sverker Martin-Löf hävdade att han trodde Industrivärden var avlyssnat. Detta efter de många initierade skriverierna i tidningarna som lett fram till hans avgång. Lokalerna genomsöktes av säkerhetsföretaget G4S, som inga mikrofoner hittade. Det gjorde däremot MI5-agenter några veckor senare. Saken polisanmäldes.
I förra veckan berättade Dagens Industri att polisen kommit fram till att avlyssningsutrustningen aldrig använts och utredningen har nu lagts ner. I stället bekräftar tidningen något ännu mer häpnadsväckande: att Industrivärdens förra ledning – oklart vem eller vilka – i mars i år placerade dolda kameror i styrelserummet (enligt DI även avlyssningsutrustning). Sfärens nya makthavare Fredrik Lundberg och Pär Boman säger att de inte visste någonting.
Det är när det börjar dyka upp inspelningar som en skandal får verkliga proportioner. I februari 1971 började president Nixon i hemlighet spela in konversationer och telefonsamtal på flera ställen, bland annat i the Oval Office, the Cabinet Room och på Camp David, något bara ett fåtal personer kände till. När banden beslagtogs blottades en stor mängd olämpligheter kring Watergate-utredningen, som till slut fick Nixon på fall. Frågan är nu om nästa steg i Industrivärdens vansinniga historia är att det kommer ut något bandat.