Efter Fokus avslöjande: Nordion Energis miljardköp i Dalarna ifrågasätts

Nordion Energi planerar en miljardaffär med energibolag i Dalarna. Men efter Fokus avslöjande om ryska familjeband ifrågasätts affären – endast veckor före beslutet.

Text:

Bild: Pressbilder Dala Energi

Efter Fokus avslöjande om att en högt uppsatt chef på energibolaget Nordion Energi har ryska familjeband ifrågasätts nu affären mellan Nordion Energi och energibolaget Dala Energi, värd över 3,5 miljarder. För Falu-Kuriren berättar den före detta UD-diplomaten Ulla Gudmundson (boende i Rättvik) att affären, som skulle innebära att Nordion Energi tar över majoriteten i Dala Energis verksamhet inom elnät och fibernät, bör pausas eller omvärderas.

– Jag tycker att minimum är att man avvaktar att ingå partnerskap tills man fått ordentlig klarhet om det är så att Nordion har olämpliga kopplingar till ryska intressen eller inte. Det tycker jag ska klaras ut först och det räcker inte att säga att vi är trygga i det här, säger hon till Falu-Kuriren.

Hon tillägger även att hon redan före Fokus avslöjande om kopplingarna till Ryssland var tveksam till att Dala Energi skulle samarbeta med ett företag med utländska ägare.

Ulla Gudmundson. Foto: Chatlotta Smeds

– Då kan man inte hantera det som att handla med aktier, utan det handlar om säkerhet i själva strukturen och snabbheten att åtgärda elavbrott. Konsumenternas intresse måste stå i fokus, inte ägarnas, säger hon till Falu-Kuriren.

Dala Energis VD Bengt Östling är av annan uppfattning. För Fokus berättar han varken känner oro för rysslandskopplingarna eller att Nordion Energi är utlandsägt.

– Vi ser fram emot partnerskapet och har fullt förtroende att Nordion Energi följer säkerhetskraven och regelverken. Hur Nordion Energi hanterar frågan kring den enskilda medarbetaren är deras interna angelägenhet. Det påverkar inte vår syn på det framtida samarbetet.

Angående det utländska ägandet så menar Östling att Dala Energi redan har ett samarbete med ett bolag (Adven) som ägs av Europeiska pensionsfonder.

– Vi väljer att samarbeta bolag som har styrkor vi kan dra nytta av, liksom vi har gjort nu en tid med Adven. Att vi samarbetar med ett bolag som ägs av Europeiska pensionspengar har ingen betydelse, det skulle lika gärna kunna vara svenska pensionspengar.

Är de nära ryska familjebanden i Nordion Energis ledningsgrupp något ni alls tar i beaktande?

– Nej, vi anser att Nordion Energi är en bra partner. Vi tror att vi kan göra något bra tillsammans.

Bengt Östling. Foto: Pressbild Dala Energi

Har personen med ryska kopplingar medverkat i processen om partnerskap med er?

– På vilket sätt Nordion Energi har engagerat medarbetare, är en fråga jag får hänvisa till dem.

Har du själv haft några kontakter med personen i fråga?

– Återigen, frågan gällande vilka medarbetare som Nordion Energi har engagerat får de svara på.

Östling säger dock att kommunikationen med Nordion Energis vd, Hans Kreisel, och bolagets styrelseordförande, den tidigare näringsministern Anders Sundström, har varit tät.

Fokus söker Nordion Energis styrelseordförande Anders Sundström för en kommentar om huruvida han kände till medarbetarens ryska familjeband, och huruvida han har varit involverad i processen med Dala Energi.

Den 15 november ska Dala Energis aktieägare fatta beslutet som innebär att Nordion Energi planerar att köpa 51 procent av aktierna i ett nybildat bolag för Dala Energis elnät, fibernät och infraservicetjänster. Tidigare, i april, erbjöd Ellevio 2,2 miljarder, men aktieägarna avböjde efter budkommitténs rekommendation. I juni kom i stället Nordion Energis bud på över 3,5 miljarder kronor.

***