Energiskt energispel
Bild: scanpix
En våg sveper fram över Japan, ödelägger kärnkraftsverk och för med sig en kedjereaktion av händelser som snart har vänt upp och ner på den globala energipolitiken. Gårdagens förlorare blir till vinnare, vinnarna blir historia och framtiden ser med ens annorlunda ut.
Tyskland var på väg att avskaffa skatten på kärnkraft när förbundskansler Angela Merkel i stället i veckan meddelade att landets 17 kärnkraftsreaktorer ska avvecklas till år 2022. Hädanefter ska det satsas på förnybar energi.
Sol- och vindkraftbolagen jublade, men det gjorde även ryska gasbolag.
I Rosenbad hörs miljöminister Andreas Carlgren muttra. Avståndet mellan Tyskland och Sverige är litet. Även här finns kritiken mot kärnkraften, och ett miljöparti som går kraftigt framåt. Just som Carlgrens centerparti efter decennier av motstånd lärt sig att leva med reaktorerna.
I ett annat hörn av världen förklarar samtidigt Saudiarabiens prins Al-Waleed bin Talal – världens 26:e rikaste person enligt, Forbes – att han vill se oljepriset (hans inkomstkälla!) sjunka:
– Vi vill inte att väst letar efter alternativ, för det är upp-enbart att ju mer priset på olja stiger, ju större incitament har de att leta efter alternativ.
När gamla sanningar inte längre gäller letar aktörerna desperat efter nya positioner.
Den vind som kärnkraften hade i sin rygg tack vare klimatalarmet mojnade i samma sekund som den japanska marken började skaka.