Färdigt vaccin mot Corona kan nå Sverige först 2021

Text: Redaktionen

Bild: TT

Inget vaccin före sommarsemestern 2021

Den som planerar en sommarsemester 2021 efter att det ska finnas ett färdigt vaccin mot coronaviruset gör nog bäst i att tänka om. Det säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i en intervju med Dagens Nyheter.

Även om det skulle finnas ett säkert och fungerande vaccin i början av nästa år får man räkna med att leveranserna kommer att spridas ut under hela året, säger han.

– I slutet av nästa år, om allt har gått bra, då kanske alla som vill har fått det, säger han till tidningen.

Allt trängre i kollektivtrafiken

Från 17 av Sveriges 21 län finns rapporter om trängsel i kollektivtrafiken, rapporterar SVT Nyheter.

– Det gäller särskilt under rusningstrafiken, säger Fredrik Kristell, krisledningschef med samordningsansvar på Länsstyrelsen i Skåne, till SVT.

En oro som lyfts fram från tre län är att resandet kommer att öka mer under hösten och vintern.

– Många går och cyklar men kommer att behöva ta kollektivtrafiken i stället när det blir kallare, säger Fredrik Kristell till SVT.

Kemikalieskatt på kläder och skor

Planen på att införa en kemikalieskatt på kläder och skor ligger kvar, meddelar regeringen. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt förslaget ska skatten läggas till på kläder och skor, vilket ger dyrare plagg för kunden – och sedan kan handlare som visar att varorna är giftfria få tillbaka 95 procent av skatten.

Skatten skulle införts redan i april, men blev försenad på grund av coronapandemin. Nu är i stället planen att den förs in 2022.

Brandstationen var utan brandlarm

Brandstationen i skånska Hörby som fattade eld under torsdagen saknade automatiskt brandlarm, skriver Sydsvenskan. Därför gick inte larmet direkt till SOS och släckningsarbetet försenades.

– Nu gick det i stället till sökare hos personalen som tog sig till stationen där man på plats konstaterade att det brann i vagnhallen, säger Per Björkman, chef för räddningstjänsten, till tidningen.

Anledningen till att ett automatiskt brandlarm saknades är inte känd, och så är även fallet vad gäller brandorsaken. Vagnhall och förråd totalskadades i branden medan kontorsdelen kunde räddas, skriver TT.

UTLAND

Remdesivir har ingen effekt på covid-19

Läkemedlet remdesivir har ingen betydande effekt på chansen till överlevnad för en person som insjuknar i covid-19. Det visar WHO:s nya studie med 11 266 inlagda patienter, enligt det första utkastet som The Hill skriver om.

Resultaten pekar på att läkemedlet inte heller minskar risken att hamna i respirator eller förkortar sjukhusvistelser. Det senare har initiala studier pekat på.

Bolaget bakom läkemedlet, Gilead Sciences, tar fasta på att studien ännu inte är publicerad: ”Uppgifterna verkar inkonsekventa med mer robusta bevis från flera slumpmässiga, kontrollerade studier”, skriver bolaget.

Läkemedlet togs till en början fram i kampen mot ebola. Under pandemin har det bland annat använts av USA:s president Donald Trump och fått grönt ljus i över 50 länder

Ursula von der Leyen fick lämna toppmötet

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fick under gårdagen lämna det pågående toppmötet för att sätta sig själv i karantän, skriver AFP och Reuters.

Hon skriver själv på Twitter att en person i hennes stab testats positivt för covid-19 men att hon själv testats negativt, men av säkerhetsskäl ändå sätter sig i karantän.

Estoniafilmer kräver månaders analys

Det kommer att ta flera månader att analysera det nya filmmaterialet om Estonia, säger chefen för Estlands säkerhetsutredningsmyndighet, Jens Haug, till Ekot. Filmerna ska granskas och jämföras med tidigare material. Man ska också bedöma om filmerna kan ha manipulerats. Först efter landets preliminära bedömning kan det bli aktuellt att öppna en ny utredning eller genomföra nya dyk tillsammans med Sverige och Finland.

I det här skedet tycker Jens Haug att de nya uppgifterna är intressanta.

– Men det betyder inte att de är avgörande för att slå fast orsaken till varför Estonia sjönk, säger han.

”Två tv-kanaler, två kandidater, två olika planeter”

Den planerade presidentvalsdebatten under gårdagskvällen, amerikansk tid, var inställd, men både Donald Trump och Joe Biden frågades ut under tv-sända väljarmöten. Och kandidaterna hade helt olika tonlägen, verkar de amerikanska medierna överens om.

I NBC fördömde presidenten vit makt-rörelsen efter sin tvekan under den första debatten. Däremot sade han sig inte känna till rörelsen QAnon, som sprider konspirationsteorier och som har pekats ut som ett möjligt terrorhot. Enligt New York Times var det ett av nattens mest minnesvärda ögonblick.

– Jag vet inget om det. Jag vet att de är emot pedofili väldigt mycket, sa Trump, vars humör beskrivs som häftigt.

Joe Bidens i ABC påminde mer om en stilla akademisk diskussion än ett politiskt uppträdande, enligt Washington Post. Han pratade om skatter, pandemin och utrikespolitiska relationer – och tidningen skriver att få saker han sa överraskade. I The Guardian beskrivs det som kandidater från två olika planeter.

DEBATT

”Inför behovsbostäder till de mest behövande”

L-ledaren Nyamko Sabuni vill ha en ny boendeform i behovsbostäder, skriver hon i Dagens Nyheter. ”Sverige är i dag ett av få utvecklade länder som helt saknar någon form av social boendelösning. Vi har i stället tagit inspiration av de bästa exemplen av sociala bostäder i världen och anpassat dessa efter svenska förhållanden. Behovsbostäderna kommer som huvudregel att ha ett hyreskontrakt på fem år, inte ha någon bytesrätt, ha en hyra som knyts till lämpligt index och kommer bara tillåtas utanför utsatta områden”.

”Lek inte med den svenska modellen”

Den svenska modellen är alldeles för viktig för att leka med, skriver Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida. Under de nya LAS-förhandlingarna måste Sveriges politiker hålla sig borta.

”Lägg er inte i oavsett vad ni eventuellt lärt er om arbetsrätt på någon kurs i något ungdomsförbund”, skriver han.

”LAS-förhandlingarna framtidsfråga för LO”

De förhandlingar som nu pågår om LAS är en framtidsfråga för LO, skriver Fredrik Johansson på Svenska Dagbladets ledarsida.

”Ska organisationen i framtiden spela en central roll på svensk arbetsmarknad, så behöver man komma överens. Alternativet är en stegvis fortsatt marginalisering och därmed sannolikt också en fortsatt politisk radikalisering. LO kommer vara hänvisat till sin institutionaliserade politiska relation till Socialdemokraterna. Den rollen är stor, framförallt finansiellt. Men man spelar andrafiolen”, skriver han.

Han konstaterar att LO är splittrade i LAS-frågan: ”Enligt medieuppgifter sade sex LO-förbund nej till att återuppta förhandlingarna. Ett nytt huvudavtal kommer med stor sannolikhet att fördjupa den sprickan och möjligen radikalisera delar av LO…. När den så kallade svenska modellen en gång skapades var LO splittrat. Flera fackförbund skrev aldrig under Saltsjöbadsavtalet. Liksom nu var det framförallt förbund med inriktning på hemmamarknaden som ställde sig utanför”.

 

Text: Redaktionen

Bild: TT