Finska lejon på rymmen
I Finland är det militära aldrig långt borta. När statsminister Jyrki Katainen förra lördagen överraskande meddelade sin avgång dröjde det inte länge innan en kommentator dängde soldatmoralen i huvudet på honom.
»I själva saken anser jag att Jyrki Katainens beslut utgör en fanflykt«, skrev Hufvudstadsbladets politikbloggare Bjarne Nitovuori i ett krutröksosande inlägg.
En person som överger sina färger mitt under pågående krig. I ett land med ett inbördeskrig och två ytterligare fajter med grannen i öster på sitt ännu inte hundra år gamla cv finns nog inget fulare.
Det spekuleras nu om att moderaten Katainen fått erbjudande om att bli ordförande för eurogruppen. Detta när republiken befinner sig, om inte i krig, så i ett minst sagt prekärt läge. För en vecka sedan sänkte Finlands regering prognosen för tillväxten i år till bara 0,5 procent.
Fyra dagar senare, i onsdags, var det dags för nästa finländska fanflykt. Nu i ordets verkliga betydelse. Dagens Industri avslöjade att den finländska ordföranden i Nordea, Björn Wahlroos, är folkbokförd i Sverige. Wahlroos själv har inte redogjort för motiven, men har tidigare berömt den svenska skattemiljön utan arvs- och gåvoskatt.
Om Björn Wahlroos faktiskt slutar skatta i Finland är ännu oklart. Med tanke på att han i finanskoncernen Sampo, som kontrollerar Nordea och där Wahlroos har sin egen maktbas, åtnjuter sitt främsta mandat från just statsrådsborgen i Helsingfors framstår flytten som ofattbar.a
Som symbolhandling är den i alla händelser massiv. Krigsmetaforerna lär inte vänta på sig.