Giorgia Meloni – Italiens prima donna

Det italienska valet på söndag följs med spänning, från Bryssel till Moskva. Giorgia Meloni ser ut att gå mot seger – men vem är hon?

Text:

Bild: Roberto Monaldo / AP

"Spegel, spegel på väggen där, säg vem som mäktigast i landet är."

Blir måndagen den 26 september sista gången Giorgia Meloni kan spegla sig i kvinnornas sal, Sala delle Donne, i det italienska underhusets palats, Palazzo Montecitorio? Här åsyftas två speglar som hänger intill en mängd hyllande porträtt av kvinnor som gjort viktiga inbrytningar i den italienska politiken – men med det gemensamt att de aldrig nått den högsta toppen som president eller premiärminister. Speglarna representerar därför en historisk frånvaro; och under dem står att läsa en liten skylt, som kan ses som både en upplysning och en utmaning till den kvinna som där möter sin spegelbild: "Ingen kvinna har ännu innehaft något av dessa ämbeten. Du kan bli den första."

Giorgia Meloni

Född: 15 januari 1977 i Rom.

Familj: Maken Andrea Giambruno, journalist, och dottern Ginevra, sex år.

Politiken: Gick som 15-åring med i postfascistiska MSI:s ungdomsförbund (partiet grundades efter Benito Mussolinis död). Som 29-åring blev hon yngsta kvinnliga parlamentsledamot någonsin, för Alleanza Nazionale (en ombildning av MSI). Hon blev senare ungdomsminister, 2008. 2012 var hon med och grundade Fratelli d’Italia, döpt efter nationalsången. 2014 blev hon partiledare.

Nu kan det dock snart bli dags att ta ner den ena spegeln, om Giorgia Meloni, ledare för Italiens Bröder, Fratelli d’Italia, för sitt parti till seger i nyvalet. I alla opinionsundersökningar är FdI största parti, med runt 23 till 25 procent av rösterna.

"Jag är redo att leda Italien", säger Meloni gång på gång, från scen efter scen, på sin resa runt i landet, mitt i en intensiv valkampanj.

"Om jag skulle bli den första kvinnan att leda Italien är det både en stor ära och ett stort ansvar", sa hon nyligen i en intervju i BBC.

Stöd från Hillary Clinton

Hon väcker stor uppmärksamhet utomlands och brittiska The Spectator ställde nyligen frågan "Är Giorgia Meloni Europas farligaste kvinna?" i en rubrik. Som ledare för högernationalistiska Italiens Bröder, vars namn är taget från den italienska nationalsången, är Meloni omdiskuterad. Hon får inte det självklara stödet från feminister och kolumnister. Häromveckan gick Chiara Ferragni ut och kritiserade Meloni hårt. Den mycket mäktiga influeraren har 28 miljoner följare på Instagram.

"Giorgia Meloni är inte ett bra val för oss kvinnor", meddelade Ferragni och genomslaget blev enormt. Hon menar att Italiens Bröders konservativa politik kring bland annat abort och kärnfamiljen är kvinnofientlig.

Från något oväntat och högt uppsatt håll kom dock stöd. Hillary Clinton sa i en intervju med Sky Italia att det oavsett var Meloni står politiskt vore viktigt om hon blir vald.

"Det har ett symbolvärde. Varje gång en kvinna väljs så är det en historisk framgång. Efter det ska hon bli bedömd för det hon uträttar."

Ett uttalande som väckte en del rabalder.

Giorgia Melonis raketkarriär

Meloni backar under tiden inte en millimeter i de frågor som gjort hennes parti störst. Jag var själv på plats för att rapportera, på ett valmöte i Rom i oktober 2019, då Meloni höll det klassiska tal som på allvar innebar början på hennes framgångar.

"Jag är Giorgia. Jag är kvinna, jag är mamma, jag är italienska och jag är kristen. Och det kan ingen ta ifrån mig!", närmast skrek Meloni från scenen, till sina anhängares jubel. Talet blev viralt och finns på Youtube i en mängd varianter, med musik pålagt och allt från dansande Teletubbies till nunnor.

Hennes stil på scenen är aggressiv, även om hon nu när hon inser att hon faktiskt kan bli regeringschef, och dessutom måste fungera internationellt, börjat tona ner den lite.

Meloni är uppvuxen i arbetarkvarteren Garbatella i Rom, med sin mamma och syster. Hon gick ut gymnasiets språkprogram med högsta betyg och extraknäckte sedan som bartender och barnflicka, men har annars helt ägnat sig åt politiken, som hon gav sig in i redan som 15-åring.

"Jag var mobbad som liten, för att jag var tjock. Men jag gick ner i vikt och besegrade mina fiender. Det är det man ska ha dem till, de hjälper en att nå sina mål", skriver Meloni i sin bok Jag är Giorgia.

"Hade jag varit fascist hade jag sagt det"

Giorgia Meloni kampanjar i Ancona inför valet. Foto: Domenico Stinellis

Hennes politiska bana började i MSI, Movimento Sociale Italiano, det postfascistiska parti som grundades av Mussolinis gamla anhängare efter andra världskriget. Partiet blev senare Alleanza Nazionale och sedan Fratelli d’Italia, som Meloni var med och grundade 2012. Två år senare blev hon partiledare. Partiet driver klassiska konservativa frågor där migrationen är en av kärnfrågorna och där man vill stänga Medelhavet.

Meloni är stark motståndare till att homo­sexuella ska få adoptera: "Barn har rätt till en mor och en far", säger hon. Hon vill i stället stärka de traditionella kärnfamiljerna, öka de låga födelsetalen och underlätta för italienska kvinnor att kombinera mammarollen och yrkesrollen. Åsikter som ger henne många anhängare men väcker vrede hos motståndarna.

Blir FdI störst i valet har hennes allierade i högerblocket Silvio Berlusconi och Matteo Salvini lovat att premiärministerposten är hennes. På vänstersidan går PD, Partito Democratico, Italiens socialdemokrater, starkt, men vänstern är splittrad och har för få allierade.

På en rak fråga om hon gjort upp med sitt partis förflutna säger Meloni: "Jag är inte fascist, om jag varit det hade jag sagt det."

Relationen till Ryssland

Hon försäkrar också att Italien kommer att fortsätta att stödja Ukraina. Samtidigt sa dock hennes tänkte regeringskollega Matteo Salvini häromdagen att "sanktionerna mot Ryssland gör mer skada än nytta". Både Salvini och Berlusconi har erkänt starka band till Putin och makten i Moskva. Utöver det finns Femstjärnerörelsen som initierade den regeringskris i somras som ledde till premiärminister Mario Draghis fall.

"Vi får hoppas att Europas väljare straffar sina regeringar i valen som kommer nu", sa Dimitrij Medvedev, tidigare president och premiärminister i Ryssland, nyligen.

Uttalandet väckte stor uppmärksamhet och Adolfo Urso, ordförande för den italienska underrättelsetjänstens kontrollorgan Copasir, varnar för att Ryssland försöker påverka valet den 25 september på olika sätt. Helt klart är att i såväl Bryssel som Moskva och Washington följs valet i EU:s tredje största land med spänning.

Om Giorgia Meloni tar makten ska hon leda landet i det som i media redan kallas för "den kommande krigsvintern" med skenande energipriser och gasbrist.

Att den ena spegeln i kvinnornas sal snart kan komma att tas ner, och ersättas av ett porträtt på Meloni som Italiens första kvinnliga premiärminister, känns dock allt mer som en av få givna saker denna ovisshetens höst.

***