Grattis… Nils Johan Tjärnlund
En fullträff (kemi) och en bubblare (medicin). Vad hände med fysikpriset?
-Ja, det blev lite mer oväntat. På sitt sätt var det ändå ett av de mer begripliga, ja, tillämpningarna i alla fall. Fiberoptiken har banat väg för bland annat Internet.
Fysikpriset är alltid det svåraste priset att tippa. Det spänner över allt från universum till atomskalan och materialforskning som i det här fallet. Och i år var det väldigt åldriga herrar och upptäckter.
Ja, verkligen. Pristagaren Charles K. Kao lade grunden redan 1966. Varför fick han priset just i år?
-Det finns ingen logik tror jag. Han och de andra har stått på listan länge. Vissa år kan man se att det kommit en tydlig tillämpning och då är priset moget, när det gäller fiberoptiken har den utvecklingen pågått väldigt länge, så ja, det är inte alltid logiskt.
Inom kemiområdet hade du tippat Joan Steizt som vinnare. Istället fick hennes make priset!
-Frågan är alltid i nobelsammanhang om de belönar upptäckt eller vidareutvecklingen av forskningen. Nu valde de att ge priset till kartläggningen av ribosomens struktur på atomnivå.
Kan vi ana en något frostig stämning i familjen Steizts hem nu framöver?
-Ja, det blir ju mer osannolikt att hon någonsin ska få priset nu. Det är nog kört för henne.
Förra året ilsknade ju en italiensk fysikforskare till rejält när han inte fick vara med och dela på priset. Har vi några konflikter i årets samling?
-Nej, det kommer säkert bli mer kontrovers kring litteratur- och fredsprisen.
Ja, vem får litteraturpriset i år?
-Herta Müller, en rumänskfödd tyskspråkig författare bosatt i Berlin. Det är också på tiden med en lyriker, poeten Adonis eller givetvis Tomas Tranströmer. Annars kommer lyriken bli en bortglömd genre.
Och även där fick Nils Johan Tjänlund rätt visade det sig några timmar senare. Läs mer om Herta Müller här.
Läs mer om Nils Johan här.