Handfast kvinnokamp

Text:

Bild: Scanpix

I många länder påminner 8 mars mest om en enkelriktad alla hjärtans dag. Kvinnor får röda rosor, gratulationer och uppvaktning. Har de dragit en vinstlott i manslotteriet slipper de kanske till och med laga middag. Den romantiska jippofieringen har förstås mycket lite gemensamt med den ursprungliga tanken.

I år är det 100 år sedan den internationella kvinnodagen firades första gången. Då under mer revolutionära former, under Andra internationalen i Köpenhamn. Clara Zetkin, tysk kommunist och kvinnosakskämpe, är 100-åringens moder.

Under 1910- och 20-talen var kampen för kvinnors rösträtt den allt överskuggande frågan den 8 mars. På måndag uppmärksammas jubileet på många ställen i landet.

Det är seminarier, tal och workshops. Konserter, klubbar och fester med feministisk touch.

I mängden finns det ändå ett event som sticker ut.

På Världskulturmuseet i Göteborg firar man med att ordna världens största armbrytartävling för kvinnor. Tävlingsgeneral är förstås Sveriges mest kända armbryterska, hon från Ensamheten. Heidi Andersson. Något otippat så är även den svenska riksdagen representerad. Folkpartisten Eva Flyborg ställer nämligen upp i en match för att samla in pengar till Cancerfonden.

Om någon mot förmodan skulle tröttna på girlpower i praktiken erbjuds det andra alternativ. Som föredrag med titeln »Är Gud en man?« och »Kvinnor i uniform – macho eller feminint?«