Hatbrott mot judar ökar i Sverige – men hur mycket?
Aktuell statistik över antisemitiska incidenter saknas.
Bild: TT
I söndags hittade polisen en bombattrapp utanför ett hus i Malmö, rapporterar Sydsvenskan. Husets ägare har familj i Israel. Någon hade också ritat hakkors på platsen. Det är ett av många exempel på antisemitiska hatbrott i Sverige efter den 7 oktober.
– Vi fick rapporter från medlemmar om antisemitiska hatbrott redan på kvällen samma datum som Hamas terrorattentat. Det var långt innan Israel påbörjade sina motangrepp, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet i Sverige.
Några dagar senare inrättade rådet en mejladress för anmälningar av hat, hot och fysiska angrepp. Syftet är att ge drabbade en plattform att rapportera incidenter och därmed samla information och skapa en bättre överblick av situationen. Sedan dess har inboxen gått varm, säger Verständig.
– Vi har inte varit i behov av en sådan mejlbox innan, men det behövs nu.
Traditionellt har hot och attacker mot judar kommit från någon av de tre grupperna vänsterextremister, högerextremister eller islamister. Det är tydligt varifrån ökningen kommer nu, menar Verständig.
– Det är den våldsbejakande islamismen som ökar mest, men även den från vänsterextremistiskt håll. Högerextremismens antisemitiska aktioner har gått upp och ner, men legat relativt konstant över tid.
Bilden delas av Allan Stutzinsky, ordförande för judiska församlingen i Göteborg. Även han har sett hur antisemitismen har blossat upp den senaste månaden.
– Antisemitiska hatbrott har varit den snabbast växande kategorin av hatbrott i Europa och USA under lång tid. Nu ser vi det med all önskvärd tydlighet även i Sverige.
Han säger att församlingen får in betydligt fler rapporter via mejl och telefonsamtal, inte minst om barn som utsätts i skolan.
– Föräldrar har berättat om hur barn pekas ut som judar på sociala medier vilket har fått till följd att vissa inte vågar gå till skolan.
Stutzinsky säger ocks att många barn och ungdomar hör missuppfattningar och falska nyheter spridas om hur Israel agerar i kriget i Gaza, men att de inte vågar inte ta någon diskussion eller av rädsla för att bli påhoppade. Och han håller med Aron Verständig om att det är från den islamistiska miljön, inte den högerextrema, som hoten växer.
– De största hoten kommer från människor med ursprung i Mellanöstern, araber och palestinier. Sedan ser vi det märkliga fenomenet att Nordiska Motståndsrörelsen i demonstrationer i princip går hand i hand med islamisterna. Det är grupper som annars inte har så lätt för varandra, men de förenas tillfälligt i sitt judehat, säger Allan Stutzinsky.
Från flera länder i Europa presenteras nu färska siffror över den flodvåg av antisemitiska hatbrott som har sköljt över kontinenten sedan den 7 oktober. Men några liknande dagsfärska uppgifter för Sverige finns inte. Den senaste rapporten från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) kom 2019, men den innehåller varken kvantitativ data eller utvecklingen över tid. Brå skriver i rapporten att man valt att undersöka antisemitismen ur ett brett perspektiv eftersom gränsen är svår att dra mellan vad som är ett straffbart hatbrott och icke-brottsliga uttryck för missaktning, nedsättande kommentarer eller anspelningar på en persons grupptillhörighet.
Myndigheten Forum för levande historia har även gjort attitydundersökningar, men den registrerar inte någon årlig data över utvecklingen.
– Den lilla statistik som finns är från Brå och den släpar efter. De kommer snart att släppa förra årets siffror men de säger absolut ingenting om dagsläget, säger Aron Verständig.
***
Läs även: Våg av antisemitism sveper över Europa