Hyra eller äga är frågan

Text:

Bild: scanpix

Ovanligt frispråkig framträdde statsministern i Dagens Nyheter i veckan:

– Alla som varit i närheten av Stockholms innerstad vet att hyresrättens idé inte funkar där.

Sa Reinfeldt. Vilket orsakade rabalder. Vad menade karln?

– Jag försökte beskriva en verklighet, ett samhällsproblem.

Bortom bråket fanns en tolkning för politiska nördar: Reinfeldt axlade till slut hela Jarl Hjalmarssons arv.

Liknelsen med gamla högerpartiets mest trollkunniga ledare är inte ny.

Reinfeldts tillträde 2003 påminde om Jarlens 1950. Generationsskifte efter år av motgångar, höga förhoppningar om stormaktstid. Det var han som skulle göra det. »Ille faciet«, som Carl IX sa om sonen Gustav II Adolf. (Fast 2011 handlar det mer om att sprida bilden av »Föregångslandet Sverige« till Davos än att kriga sig fram till Schweiz.)

Hursomhelst: sedan dess har Reinfeldt blivit alltmer lik Jarlen.

Titta bara på valaffischerna från 50-talet. »Rejäl skattesänkning«, »Att lita på« och »Modernt folkligt framstegsparti« framstår ju som personligt valda av dagens bestämmartrio Borg, Reinfeldt och Schlingmann.

Och nu pratar Reinfeldt alltså fritt om Jarlens ägardemokrati; att friheten ska skapas genom att medelklassen – »den vanliga människan«, sa Jarlen – ges mer pengar i plånboken och får råd att äga.

– Det har funnits en efterfrågan från fler att äga sin bostad, som jag tycker det är rätt att man bejakar, sa statsministern ostridigt i den bandade intervjun.

Nu är frågan om det är en karbonkopia på Jarlens berömda »Svenssontal« från 1951 eller en renässans för Jarlens valkampanj i helikopter 1952 som ska leda till omval 2014.