Januaripartierna viker sig för M-KD:s krav: Skjuter upp AF-reform ett år
Bild: TT
Reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp och ska nu vara klar slutet av 2020, i stället för ett år tidigare. Valet av fristående aktörer som svarar för matchning av arbetslösa ska inte enbart vila på LOV, Lagen om valfrihet. Det var arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks besked på morgonens presskonferens.
Beskedet kommer efter Vänsterpartiets hot om misstroendeomröstning riktad mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. V har beskrivit det som nu satts igång som en ”kaosprivatisering”.
M och KD har sagt sig vara beredda ställa sig bakom ett misstroende (liksom SD). Men de har framförallt kritiserat takten i omvandlingen, att den genomförs för fort, och att LOV skulle vara enda instrumentet för att utse de fristående aktörerna.
På måndagsmorgonen förklarade Eva Nordmark att ”Januaripartierna” har fört samtal även med V i frågan, men att det är de fyra partierna i avtalet som ”hörsammat de krav som M och KD förde fram”.
En annan nyhet var att regeringen vill tillsätta en arbetsgrupp med representanter för alla riksdagspartier som ska ha insyn i omdaningen av Arbetsförmedlingen.
Men ambitionen i Januariavtalet att Arbetsförmedlingen behöver reformeras står regeringen bakom, förklarade Nordmark:
– Vi har många arbetslösa, men samtidigt 100 000 lediga jobb. Arbetsförmedlingen har inte varit tillräckligt bra på att förmedla jobb och de arbetslösa behöver bättre stöd, sa hon.
– Det här blir bra, sa hon om de förändringar som presenterades. Dels ger det reformeringen stöd i riksdagen, dels blir det bättre förutsättningar för myndigheten att klara omställningen med den nya tidsplanen, förklarade Eva Nordmark.
Urvalet av aktörer i matchningen ska kunna ske på olika sätt, enligt vad som nu sägs. LOV finns kvar, men även LOU, Lagen om offentlig upphandling, ska kunna användas. Ideella aktörer, som till exempel folkhögskolor, ska också kunna finnas med i systemet.
Kommunerna vilja att ta över Arbetsförmedlingen går man däremot inte till mötes. Men en stark samverkan ska finnas med kommunerna, enligt dagens presskonferens.
LÄS OCKSÅ: Hon är Arbetsförmedlingens nya GD – ett av Sveriges svåraste jobb