JO-kritik: Kinberg Batra bröt mot grundlagen

Anna Kinberg Batra hade på förhand bestämt sig om vilka personer som skulle anställas, och hon var dessutom jävig i ett fall. Nu riktar Justitieombudsmannen allvarlig kritik mot den förra Moderatledaren efter tre omstridda rekryteringar till länsstyrelsen.

Text: Marc Skogelin / TT

Bild: Claudio Bresciani / TT

Agerandet "vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet", säger Justitieombudsmannen Per Lennerbrant.

Anna Kinberg Batra tillträdde som landshövding i mars förra året. I våras avslöjade Aftonbladet att hon under 2023 och 2024 rekryterat två vänner till jobben som planeringschef respektive organisationsutvecklare på länsstyrelsen.

Tjänsten som planeringschef utlystes bara med en annons i receptionen, medan tjänsten som organisationsutvecklare aldrig utlystes.

Uppfyllde inte krav

TV4 Nyheterna rapporterade vidare att tjänsten som beredskapschef på länsstyrelsen gick till en person som inte uppfyllde krav på akademisk examen.

Enligt JO, som inledde sin granskning efter rapporteringen, respekterades inte grundlagens krav på objektivitet vid något av förfarandena.

"Utredningen visar att landshövdingen i två fall redan på förhand bestämt vem som skulle anställas och att hon i det tredje valde att ignorera ett uppställt meritkrav för att kunna anställa den kandidat som hon föredrog. Hennes agerande har lett till att alla tre förfarandena brustit i saklighet", säger Lennerbrant.

Av JO:s utredning framgår att beredskapschefen anställdes trots att länsöverdirektören och HR-chefen uttryckligen sagt att den personen inte borde komma i fråga för tjänsten.

Jävig i ett fall

Kinberg Batra var enligt JO även jävig i ärendet om planeringschefen, då hon är gudmor till dennes barn. Förfarandet brast därför även i opartiskhet.

Avseende organisationsutvecklaren anser inte JO att relationen med Batra var av sådant slag att anställningsprocessen ska bedömas som jävig, även om de tidigare haft ett nära samarbete och hållit kontakt genom åren.

Däremot brast hon i saklighetskravet, då hon enligt JO på förhand bestämt sig för vem som skulle anställas.

Även länsstyrelsen som myndighet kritiseras, då anställningen som planeringschef endast annonserades under en kort tid på den fysiska anslagstavlan, och att anställningen inte anmäldes till Arbetsförmedlingen.

***