Krav på regeringen: Genomför högskoleprovet i höst
Bild: TT
Hallengren vill bromsa gräddfil
En särskild utredare tillsätts för att förhindra att personer med privata sjukförsäkringar får snabbare och bättre tillgång till vård. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på tisdagseftermiddagen. Under coronapandemin har tiotusentals vårdbesök inte blivit av, och över 115 000 personer väntar på operation. Arbetet med att beta av den vårdskuld som byggts upp kommer att prägla svensk sjukvård under lång tid framöver, och ska enligt Hallengren ske »jämlikt, och efter behov«.
»Men vi kan inte samtidigt ha en ordning där det är möjligt att köpa sig före i sjukvårdskön«, säger hon.
Men att stoppa försäkringar är fel väg, anser Acko Ankarberg (KD), ordförande i socialutskottet.
I stället behöver man förbättra den gemensamt finansierade vården, korta köer och stärka avtal som regionerna ingår med privata utförare, så att behovsprincipen styr, säger hon till SVT.
Press på regering om prov
Högskoleprovet ska genomföras i höst, kräver SD, M, L och KD. Även C vill se över om provet kan genomföras, enligt SR Ekot. Om inte Universitets-och högskolerådet omprövar sitt beslut att ställa in provet, ska regeringen kliva in, kräver de fyra partierna. Om mer pengar skjuts till, är det »absolut möjligt« att ordna fler vakter och klassrum så att provet kan utföras säkert, trots coronapandemin, anser Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin.
Spädbarn smittad av covid-19
Ett barn som vårdas på neonatalavdelningen vid Skånes universitetssjukhus (Sus) har med största sannolikhet smittats av covid-19 under graviditeten, rapporterar Dagens Medicin.
Det är i så fall det första kända fallet i Sverige, där en nyfödd bekräftats smittad direkt efter födseln.
»Vi vet inte säkert när det smittades, men vi får anta att det skedde under graviditeten«, säger Elisabetg Olhager, verksamhetschef för barnkirurgi och neonatal vård vid Sus, till tidningen.
Redan innan barnet föddes konstaterades mamman smittad.
Liten del av stöd utbetalat
Bara en liten del av de 39 miljarder i omställningsstöd och 95 miljarder till korttidspermitteringar som regeringen beslutade om för att hjälpa företag under coronakrisen, har betalats ut. Av stödet till korttidspermitteringar har 27,5 miljarder betalats ut, rapporterar DN. Regeringen kan i den situation landet befann sig i i våras ha missbedömt beräkningarna, enligt finansminister Magdalena Andersson (S), men anser det vara för tidigt att utvärdera stöden. Moderaterna vill i sin tur förlänga omställningsstödet.
Ann Linde (S) i samtal med oppositionsledare
Utrikesminister Ann Linde (S) ska under tisdagen ha haft samtal med Belarus oppositionsledare Svetlana Tischanovskaya, om den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s erbjudande om att komma till Minsk för att diskutera landets situation.
»Hon var mycket positiv till det. Hon tänker sig ett nytt val inom ett halvår«, säger Ann Linde till SVT.
Hon uppger sig även ha talat med ställföreträdande utrikesminister i Belarus, Vladimir Makej, som dock inte gett besked om OSSE:s erbjudande om medling.
Regeringen har nu beslutat att frysa den del av biståndet till Belarus som går till projekt där statliga aktörer är aktivt involverade, erfar SR Ekot.
Utrikes
Statskupp i Mali-president avgår
Malis president Ibrahim Boubacar Keita upplöser parlamentet och avgår. Detta enligt egen utsago i statlig tv.
Malis armé har länge utkämpat hårda strider mot jihadister, och missnöje med president Keita har grott länge, då många inom armén anser sig få lite betalt. Både president Keita och premiärminister Boubou Cissé fördes under tisdagen bort av militär efter att myteri utbrutit inom militären.
»Jag vill inte se något blod spillas för att hålla mig vid makten«, sade han, enligt Reuters.
Mask på jobbet
Frankrike inför krav på ansiktsmask på arbetet, på alla ytor, som är »stängda och delade«, som mötesrum och korridorer. Det deklarerar Frankrikes arbetsmarknadsminister Elisabeth Borne, erfar Le Monde. Kravet (som inte gäller individuella kontor), kommer till följd av att Frankrike noterat en ökad smittspridning av det nya coronaviruset, med 2238 nya fall som upptäckts under det senaste dygnet.
Biden formellt vald
Joe Biden har nu formellt nominerats till Demokraternas presidentkandidat inför presidentvalet i USA den 3 november, rapporterar TT. Detta sedan representanter för de 50 delstaterna och flera områden lagt sina röster. Ännu på onsdagen stod nomineringen officiellt mellan valet av Joe Biden eller Bernie Sanders. Sker inget oväntat, kommer Biden att acceptera nomineringen på torsdag.
Debatter
På SvD Debatt listar Andreas Carlson (KD), riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson, sex förslag från partiet för att polisen ska kunna ta upp kampen mot gängkriminaliteten. En restriktiv migrationspolitik, hårdare kontroll av uppköp av företag, och mer resurser till rättsväsendet, är några av dem.
»Regeringen har satsat för lite pengar och tagit bort de särskilda lönesatsningar som KD och M lade på polisen 2019«, skriver han.
M-ledaren Ulf Kristersson efterlyser i sin tur en förändring av Sveriges coronastrategi.
»Regeringen underskattar det stora mänskliga lidande som många äldre nu utsätts för i total isolering«, skriver han på DN Debatt. I stället för att fortsätta isolera äldre, borde man, med inspiration från Finland, exempelvis utbilda smittspårare, fortsätta testa, och isolera dem som är sjuka eller riskerar att vara det, föreslår Ulf Kristersson.
Att sänka arbetsgivaravgiften generellt, i stället för att ge riktade sänkningar och lönestöd, skulle öka företagens benägenhet att anställa. Det anser Nima Sanandaji, utredare och forskare, och Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson, Småföretagarnas Riksförbund, på DI Debatt.
De hänvisar till en studie, som visar att sänkt arbetsgivaravgift för unga ledde till att många nya arbetstillfällen skapades för utrikesfödda.
»Sänkta arbetsgivaravgifter skulle leda till fler jobb, att fler småföretag skulle växa och öka Sveriges konkurrenskraft«, skriver de.