Kryptofebern som kom av sig: Är den på väg tillbaka?

Text:

Det var i slutet av 2017 som hela världen drabbades av kryptofeber. Plötsligt började alla prata om kryptovalutor som bitcoin, litecoin och ethereum i fikarummen på svenska arbetsplatser och värdet rusade snabbt. Under ett år ökade värdet på den största valutan bitcoin från 800 dollar i januari till ungefär 20 000 dollar vid årets slut.

I samma veva gick skribenten Viggo Cavling ut i flera krönikor på techsajten Breakit och hyllade bitcoin som handelsvaluta. Detta samtidigt som det fanns annonser i anslutning till texterna för hans egen utbildning i hur du handlar med bitcoins. När kritik väcktes mot sammanträffandet försvarade sig Breakits ansvariga utgivare i Resumé med att det inte är konstigare än att Glenn Strömberg romantiserar Italien i SVT:s sändningar samtidigt som han säljer pasta och krossade tomater på sidan om expertjobbet.

Men det här var för två år sedan. Viggo Cavling skriver alltmer sällan om bitcoins utan har i stället gått vidare till en tjänst som chefredaktör för resesajten Travel News och värdet för en bitcoin ligger i dag kring 9 000 dollar – ungefär hälften för vad du kunde få för en bitcoin på nyårsafton 2017. Antalet seminarier i centrala Stockholm om hur du handlar med bitcoins har också minskat dramatiskt.

Kryptofebern kom, mattades av och de flesta aktiva gick vidare till annat.

LÄS OCKSÅ: Formatkrig vi minns: Gizmondo, mini-discen och ep-skivan

Den största symbolen för just det är kanske 40-årige Roger Ver. Tillsammans med den svenske entreprenören Emil Oldenburg grundade han sajten bitcoin.com som rapporterade om allt som skedde i kryptovärlden. Ver är själv född i självaste Silicon Valley och fick snabbt smeknamnet »Bitcoin-Jesus« eftersom han började investera i bitcoins redan 2011 plus att han under några år åkte världen runt för att berätta om fördelarna med bitcoinhandel.

Det få känner till är att Roger Ver själv valde en helt annan väg innan bitcoin nådde sin topp. När världens blickar vände sig mot kryptovalutan som sköt i höjden hade Ver gått över till bitcoin cash. På ett seminarium i Stockholm nyligen berättade han varför:

»Om bitcoin inte används som en valuta, så tycker jag inte att man ens kan kalla det för bitcoin längre. Men det är vad en majoritet av världen fortfarande kallar den«, sa han enligt tidigare nämnda Breakit.

Nu hoppas Roger Ver att bitcoin cash ska bli en lika stor succé som bitcoin blev 2017. Samtidigt meddelade Facebook i somras att man planerar att lansera en egen kryptovaluta. Libra, som den kallas, ska användas av personer som i dag saknar bankkonto, men som har tillgång till en mobil. Med sina 1,5 miljard dagliga användare kan det kanske skapa en ny kryptoboom.

Det har fått Riksbanken att i veckan varna om ett brett genomslag för Lib­ra. Det skulle nämligen minska möjligheten till negativ ränta i framtiden.

Om det blir så återstår att se.