Ledarskap till leda
Med tanke på att man ska utbilda cheferna för Sveriges näringsliv har Handelshögskolan märkligt svårt med sitt eget ledarskap.
Det står klart efter den senaste tidens mediebevakning kring en av skolans tidigare chefer. I mitten på april avslöjade Dagens Industri att vd:n för skolans utbildningsföretag IFL i sin rekrytering mörkat att han i ett tidigare jobb hade dömts för insiderhandel. Det hela slutade häromveckan med att han fick sparken.
Kritiken mot Handels rektor Rolf Wolff har varit hård. Skolans varumärke har solkats.
Att leda en högskola är förvisso knappast det enklaste. Och visst har Handels i Stockholm, som en av Sveriges få elituniversitet, extra ljus på sig. Men det är knappast första gången skolans ledning hamnar i spalterna.
2003 fick rektorn Leif Lindmark sparken, enligt medieuppgifter för att ha kommit på kant med professorskollegiet. I mitten av 1990-talet hamnade hans föregångare i blåsväder efter att han städslat Apoteksbolagets sparkade vd Åke Hallman som »dörröppnare«. Hallman fick sluta innan han börjat.
Den skandalen föregicks av härvan kring dåvarande etikforskaren Carl Hamilton och hans bok om Absolut Vodka. Hamilton fick lämna sin doktorandtjänst efter ett offentligt storbråk med skolan om villkoren för bokens tillkomst.
Ledarskapsproblemen är särskilt intressanta med tanke på att de allra tyngsta makthavarna i svenskt näringsliv befolkar skolans styrelser.
I söndags hade Handels årliga spex premiär på Wallmans Salonger i Stockholm. Årets upplaga handlar om finanskrisen. Frågan är om inte spexarna har ett bra ämne för nästa år.