M vill utöka FRA:s uppdrag – ska kunna avlyssna fler samtal i Sverige

Text: Redaktionen

Bild: TT

Överdödligheten i covid-19 normal i Sverige

Överdödligheten i Sverige har varken varit hög eller låg jämfört med andra länder, visar en studie som publicerats i tidskriften Nature. Men överdödligheten pågick en längre tid i Sverige än i andra länder, skriver TT. Forskarna bakom studien, verksamma vid Imperial College London, har undersökt dödsfall i 21 länder från mitten av februari till slutet på maj i år. I studien från Imperial College ingick samtliga dödsfall under perioden, och inte bara de som var orsakade av covid-19.

M vill utöka FRA-avlyssning

Moderaterna ge Försvarets radioanstalt, FRA, möjlighet att övervaka samtal och datatrafik även om båda parterna befinner sig i Sverige, rapporterar Ekot. I dagsläget måste en av parterna befinna sig utomlands för att det ska vara tillåtet.

– I dag har vi en situation där en person som planerar ett terrorangrepp eller bedriver underrättelseverksamhet kan komma in i Sverige, och då måste FRA omedelbart avsluta sin signalspaning, säger M:s försvarspolitiske talesperson Pål Jonsson, som är ordförande i riksdagens försvarsutskott. Han motiverar förslaget med att det säkerhetspolitiska läget försämrats och terrorhotet ökat.

SD-parlamentariker ljög om minnesförlust om ofredande

Chefsåklagare Maria Sterups tror varken att Peter Lundgren (SD) eller den kvinna som är målsägande i fallet talade sanning när de i tingsrätten i går hävdade att de inte minns något ofredande, säger hon i en intervju med Aftonbladet. När kvinnans make vittnade under onsdagen kunde inte heller han minnas att frun skulle ha berättat om något som skett, trots att han tidigare sagt att hon ringt honom och varit upprörd. Det fick Maria Sterups att reagera.

– Det verkar som alla har drabbats av kollektiv minnesförlust, sa hon till Aftonbladet.

Rättegången mot Europaparlamentarikern Lundgren, som är åtalad för att ha sexuellt ofredat en kvinnlig partikamrat, inleddes under gårdagen.

Economist om Sverige och corona: ”Europe’s odd man out”

Sveriges coronapolitik kan stoppa huvuddelen av spridningen – om bara människor följer den. Och det kommer de förmodligen att göra, skriver The Economist i en artikel om Sveriges coronastrategi.

De konstaterar att det finns kontanta stöd för personer i karantän som inte kan arbeta hemifrån. Liksom att regeringen betalar för antikroppstester för alla som vill bli testade.

”Alla dessa åtgärder ser mycket mildare ut än andra länder i Europa. Men om det genom att göra mindre går att uppnå mer kommer att stå klart först under de närmaste månaderna”, skriver Economist.

UTRIKES

Biden i fortsatt ledning inför presidentvalet

Joe Biden fortsätter att ha ett stort övertag om väljaropinionen med bara 18 dagar kvar till valet. I en ny mätning från Wall Street Journal/NBC News som gjorts med väljare över hela landet får utmanaren 53 procent av stödet mot Donald Trumps 42 procent.

Bidens ledning på 11 procentenheter är mindre än vid samma mätning för några veckor sedan. Men det ändå tillräckligt för att göra honom till klar favorit, skriver WSJ.

Mätningen innehåller en paradox. Donald Trump ligger under trots att väljarna har större tilltro till hans förmåga att sköta USA:s ekonomi, som man även anser är den viktigaste valfrågan. Över hälften av de tillfrågade oroas dock för att Trump kommer att splittra snarare än ena landet.

Demografiska förändringar talar för Biden

Demografiska förändringar i USA är en av de faktorer som talar emot Donald Trump i presidentvalet, skriver bland andra NBC News. Trump lyckades vinna 2016 tack vare ett historiskt stort stöd bland vita väljare utan högskoleutbildning. Presidenten vann väljargruppen med 37 procentenheter före demokratiske motståndaren Hillary Clinton.

Men i årets val utgör Trumps kärnväljare en lägre andel av befolkningen än för fyra år sedan. 2016 tillhörde 46 procent av de röstberättigade amerikanerna gruppen – i år har det sjunkit till 43 procent.

Förändringarna är så omfattande att Hillary Clinton hade vunnit 2016 års val om det hade hållits med dagens demografiska verklighet.

EU i fortsatta Brexitsamtal – men mycket kvar

EU kommer att fortsätta samtalen med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i ett försök att nå ett handelsavtal efter brexit – men inte till vilket pris som helst, skriver AFP.

”EU arbetar med att ta fram ett avtal, men inte till vilket pris som helst. Villkoren måste vara rätt när det gäller fisket (...). Det är fortfarande mycket arbete kvar”, twittrade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter att hon samtalat med Johnson under onsdagen.

Under torsdagen kommer ett toppmöte med EU:s ledare att äga rum, högst upp på agendan ligger handelsavtalet med Storbritannien.

Stor oro och protester i Thailand

Thailands regering har utlyst nödläge och förbjudit folksamlingar på mer än fyra personer för att kväsa senaste tidens protester mot kung Maha Vajiralongkorn och premiärminister Prayuth Chan’ocha, rapporterar Reuters. Även publicering av känsliga nyheter har förbjudits.

Bara 30 minuter efter att de nya reglerna trädde i kraft under natten till torsdagen grep kravallpolis omkring 20 demonstranter, bland annat två av de mest högljudda protestledarna mot landets monarki.

Inför dagens demonstrationer har runt 14 000 poliser skickats ut för att hålla situationen under kontroll. Dagens demonstration hålls på 47-årsdagen av studentupproret 1973, då 77 personer dödades.

– Det här kan vara den sista kampen för Thailands demokrati. Jag måste göra det här om jag vill ha en bättre framtid, säger 18-åriga Attaporn till AFP.

DEBATT

”Ebba Busch mesta identitetspolitikern”

”Ebba Busch blir behandlad som och beter sig som en influencer. Men varken Busch själv, eller media, får glömma bort att hon är en av Sveriges mäktigaste politiker, att hon i teorin skulle kunna bli Sveriges nästa statsminister”, skriver Elin Ylvasdotter i en ledare på Dagens Arena.

”Busch har länge profilerat sig som mycket kritisk till identitetspolitik. Ironiskt nog är hon den mest identitetspolitiska politikern av dem alla. För allt handlar om henne. När hon hyllas är det för att hon är ung, kvinna, småbarnsmamma och nu dessutom ensamstående. Vi kan ha överseende med samvetsfrihet, hon är ju en stark kvinna. Och när hon får kritik bygger försvarstalet på att hon är ung, kvinna, mamma och nu dessutom ensamstående, som när hon festat mitt i en pandemi (men observera: när kvinnor får låg pension, då beror det på dåliga val). De som kritiserar henne gör det för att hon är kvinna! Då passar minsann genusflummet”, skriver Dagens Arena.

”Utrikesfödda arbetar mer än andra”

”Utrikesfödda gör fler arbetade timmar per person än inrikes födda på den svenska arbetsmarknaden. Det är en ny utveckling vi sett under senare år, och något som kommer bli än viktigare i framtiden”, skriver Sandro Scocco, Lars-Fredrik Andersson och Rikard Eriksson på Expressen Debatt.

”Missuppfattningen att utrikesfödda arbetar betydligt mindre än inrikes födda beror sannolikt på att debatten ofta handlar om arbetslöshet och sysselsättningsgrad (hur många som jobbar av de som är i arbetsför ålder). Inrikes födda har i detta avseende en påtagligt bättre situation med både lägre arbetslöshet och högre sysselsättningsgrad” skriver Sandro Scocco, chefsekonom Arena Idé, Lars-Fredrik Andersson, docent, Umeå universitet och Rikard Eriksson, professor, Umeå universitet.

”Svenska regeringen får inte bromsa Estoniautredning”

”Regeringen måste redovisa sin inställning till kraven från anhöriga och från Estlands regering. Den svenska processen får inte uppfattas som bromsande. Konkret handlar det om att möjliggöra nya dykningar. Sverige ska i denna fråga måna om att vara en god och lyhörd granne, skriver riksdagsledamöterna Hans Wallmark, Maria Stockhaus och Johan Forssell (M) på Dagens Industri Debatt.

”Förlisningen av M/S Estonia är ett nationellt trauma och hanteringen av frågan kräver en djup respekt för överlevande, anhöriga och offer. Det ställer krav på politiskt ansvarstagande såväl som samarbete. Sverige måste agera ansvarsfullt och transparent när vi nu säkerställer förmågan att sakligt och klokt utreda de nya uppgifterna som framkommit”, skriver de.

Text: Redaktionen

Bild: TT