Märket är allt

Made in… ja, var någonstans kan få stor betydelse.

Text:

Toppbild: Helena Landstedt/TT

Toppbild: Helena Landstedt/TT

Den som detaljstuderar sitt klädesplagg finner ofta orden Made in China, tillverkat i Kina, tryckt på det lilla tygstycket på insidan. Den som har lagt några kronor extra på inköpet kanske ser att det står Made in Portugal. Några kronor mindre och ursprungslandet kan vara Bangladesh. Ja, ni fattar, i dagens globaliserade värld är det mesta tillverkat off-shore, det vill säga varsomhelst där tillverkningskostnaderna är mindre.

Sällan synar man dock vad det står på insidan av ens tekniska prylar, till exempel på chippen i mobiltelefonen. Men med anledning av amerikanska talmannen Nancy Pelosis besök i Taiwan lär åtminstone många tekniktillverkare få anledning att se över var komponenterna är Made in. Fram till nu har det ofta stått Made in Taiwan på delar som återfinns i mobiltelefoner. Kina, som ser ön som en del av sitt territorium, vill dock att det ska stå ”Taiwan, Kina” eller ”kinesiska Taipei” på ursprungsdeklarationen.

Hittills har de kinesiska myndigheterna sett mellan fingrarna när det gäller import av Taiwan-märkta varor, men Pelosis besök har lett till en skärpning av regelverket. Varor märkta med Made in Taiwan riskerar att fastna i den kinesiska tullen, bli belagda med böter, eller helt enkelt skickas tillbaka. Enligt uppgift har mobiltillverkaren Apple beordrat sina underleverantörer att leva upp till det kinesiska regelverket skyndsamt för att undvika förseningar och straffavgifter.

Även i USA har ursprungsmärkning lett till tvister. Nyligen bötfällde den amerikanska motsvarigheten till Konsumentverket, Federal Trade Commission, bolaget Lions Not Sheep för att ha vilselett sina kunder. Det Utah-baserade företaget, känt för att stötta Donald Trump, hade bytt ut orden Made in China på kläderna mot Made in USA. Kort Sagt-redaktionen, kompromissernas bastion, föreslår att klädföretaget hädanefter märker sina varor med Made in USA, China eller ”kinesiska Utah”.

Text:

Toppbild: Helena Landstedt/TT