Migrationsfrågan flammar åter upp i EU

Demonstrationer och ökade gränskontroller efter våldsdåd.

Text:

Bild: AP

Hon skulle fyllt 20 år nu i oktober. Philippine Le Noir de Carlan. Den unga studenten läste ekonomi vid universitetet Paris-Dauphine och var på väg hem från dagens sista lektion när hon våldtogs och mördades, en fredag nu i slutet av september. Hennes föräldrar väntade förgäves på henne. Dagen därpå hittades Philippine i den stora parken Bois de Boulogne, till hälften nergrävd. En arm stack ut och hennes rosa kofta och vita skolväska låg intill kroppen. Hon hade enligt franska medier begravts levande och kvävts till döds. 

Gärningsman var en 22-årig migrant från Marocko som skulle ha varit utvisad. Det brutala sexmordet har väckt mycket starka känslor och lett till demonstrationer och protester både i Paris och på andra ställen i Frankrike. 

”Dödad av en migrant. De dödar ditt folk. STOPP. Reagera nu!” var budskapet på somliga skyltar. På andra fanns en bild på mordoffret och texten ”Philippine 19 år, dödad på grund av Frankrikes slapphet”. Vreden förstärks just av det faktum att förövaren kom till Frankrike 2017 på ett turistvisum och sedan har vistats illegalt i landet. År 2019 våldtog han en 23-årig kvinna och skulle nu efter avtjänat straff ha utvisats, men släpptes från ett förvarar efter beslut av en domare och avvek direkt. Efter att man funnit hans DNA på Philippine Le Noirs döda kropp inleddes en intensiv polisjakt och han greps i Schweiz. Protesterna som följt på dådet sätter hård press på den nyligen tillträdda franska regeringen. 

”Det här är ett avskyvärt brott och det är vi som är ledare som måste agera. Vi måste se över hela vår arsenal av lagar för att skydda vår befolkning,”, kommenterade den nye inrikesministern Bruno Retailleau i fransk media. 

Något som fick justitieminister Didier Migaud, den ende i regeringen med tydlig vänsterprofil, att reagera och hänvisa till domstolarnas oberoende och behovet av att värna rättssäkerheten och så var en hätsk debatt igång.  

”Vårt rättssystem är slappt, vår stat dysfunktionell och våra ledare tillåter att Frankrikes folk tvingas leva med dessa mänskliga bomber mitt ibland oss”, sa Jordan Bardella i ett uttalande. Foto: AP

Jordan Bardella, partiledare för det högernationella ytterkantspartiet Nationell Samling, säger i ett uttalande: ”Vårt rättssystem är slappt, vår stat dysfunktionell och våra ledare tillåter att Frankrikes folk tvingas leva med dessa mänskliga bomber mitt ibland oss”. Bardella och flera andra invandringskritiska politiker påminner också om att det var en 24-årig algerisk kvinna utan uppehållstillstånd som hösten 2022 torterade och mördade en 12-årig skolflicka som hittades svårt sargad i en resväska i Paris. 

Parallellt blir migrationsdebatten och frågan om Europas gränser allt mer brännande i land efter land inom EU. Tyskland införde den 16 september i år gränskontroller för åtminstone ett halvår framåt, sedan en 26-årig asylsökande från Syrien knivmördat tre personer under en festival i staden Sollingen i västra Tyskland. Han skulle ha varit utvisad till Bulgarien. Och tunisiern Abdesalem Lassoued, som i oktober i fjol sköt ihjäl två svenska fotbollssupportrar i Bryssel, hade vistats illegalt i en rad länder i Europa sen 2011.  

Nyligen meddelade Nederländernas regering att man vill lämna EU:s gemensamma migrationspakt som slöts i våras efter långa förhandlingar och svåra våndor. Det högerpopulistiska Frihetspartiet PVV, som leds av Geert Wilders, blev landets största parti i parlamentsvalet i fjol med 23,5 procent av rösterna. 

I Österrikes parlamentsval nu i helgen vann det ryssvänliga och starkt invandringskritiska ytterhögerpartiet FPÖ en stor seger. Allt medan Italiens högernationalistiska regering skryter med att ha fått ner antalet migranter som kommer illegalt till landet med över 60 procent hittills i år. Premiärminister Giorgia Meloni säger att hon är övertygad om att andra EU-länder kommer att följa landets exempel i migrationspolitiken. Ett uttalande som möts med jubel av hennes anhängare men får stark kritik från vänsteroppositionen och människorättsorganisationer.  

***