Millennium: it-systemet som skapade ett helt eget vårdkaos

Västra Götaland behövde uppdatera sitt journalsystem. Resultatet blev ett mångmiljardhaveri.

Text:

Bild: TT

För sju år sedan inledde Västra Götalandsregionen en upphandling av ett nytt journalsystem. Avtalet gick till den amerikanska it-giganten Oracle, ett av världens största mjukvaruföretag. Men som Västra Götaland har kommit att upptäcka är storlek inte en garant för kvalitet. 

Det nya systemet, Millennium, lanserades på morgonen 12 november. Det skulle ersätta ett trettiotal olika it-system, vars oförmåga att kommunicera varandra inneburit en lång rad problem för Västra Götalands vårdpersonal. ”Vårdens it-miljö är på flera sätt föråldrad, med många olika system som inte kan kommunicera med varandra. Informationen finns men kan inte nås av alla som behöver den”, står det på regionens hemsida. Man skulle alltså tro att det inte kunde bli sämre. Men det kunde det.

Till att börja med fungerade det inte. Systemet var på engelska, svårbegripligt och fullt av buggar. En överläkare på kvinnokliniken i Borås berättade för DN att tre läkare lade 38 minuter på att försöka göra en anteckning om en patient – ”det skulle tagit mig ensam en dryg minut i vanliga fall”. Röntgenavdelningen införde skyddsstopp efter att man upptäckt att journalsystemet raderade viktiga ord, så att till exempel ”ingen blödning” plötsligt blev ”blödning”. En vårdcentral gav till slut upp och införde ”manuell-analog nödrutin” – det vill säga journalföring och remiss med gammalt hederligt papper och penna.

Som om inte det var nog visade sig Millennium ha säkerhetsproblem. Bara några timmar efter att systemet började rullas ut tillsatte Läkemedelsverket en översyn. Säkerhetsklassningen, som Millennium skaffat sig bara ett par dagar tidigare, var lägre än vad som normalt krävs för patientsäkerheten. Flera anmälningar har dessutom inkommit till Integritetsskyddsmyndigheten – som redan 2021 varnade för konsekvenserna av att låta Oracles (som då hette Cerner) personal i Indien och USA hantera uppgifter om svenska patienter.

Efter bara tre dagar pausades Millennium. Under tiden det var i drift – eller vad man nu ska kalla det – tvingades Västra Götaland ställa in 42 planerade operationer. De flesta skulle ha ägt rum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som i stället tvingades ta emot patienter med mer akuta behov från de sjukhus som infört Millennium.

Kritiken har varit stort mot införandet av det nya vårdsystemet Millennium. Läkare och sjuksköterskor har protesterat kraftigt. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

”I de här enorma köerna vi har är det här talet hos oss relativt litet – men det är fortfarande 25 patienter som utsätts för ett lidande genom att inte få den operation de behöver”, sa allmänkirurgen och skyddsombudet Arild Sæther, till tidningen Sjukhusläkaren.

Budgeten för Millennium har varit 5,5 miljarder kronor. Bara att betala de över hundra konsulter som behövdes (eller ansågs behövas) har kostat Västra Götaland 800 miljoner.

Den högst ansvariga för projektet, Boel Mörck, avgår vid årsskiftet. ”Alla har haft de bästa intentioner, men tyvärr blev implementeringen inte alls som planerat”, skrev hon i ett pressmeddelande.

Under tiden ska Millenniumhaveriet granskas av revisionsbolaget KPMG – som globalt har samarbetat med Oracle i över trettio år.

Man skulle alltså kunna tro att Millenniumsystemet har lagts i malpåse. Men nej, redan i mars kan systemet få grönt ljus av regionen. Samma månad ska dessutom Skåne införa samma Millenniumsystemet. Region Skåne hade observatörer på plats när det rullades ut i Västra Götaland, men ser inget skäl att ändra sina egna planer.

***