Nu bor vi hellre i hyresrätt än villa
Hyresrätten har gått om villan som den mest populära boendeformen bland svenskar.
Bild: TT
Villalivet är en dröm för många. Undersökning efter undersökning visar att en klar majoritet av svenskarna hellre vill bo i villa än i lägenhet. Hela 75 procent vill bo i småhus enligt en undersökning från Trä- och möbelföretagen 2019.
Det senaste året har dock både räntor och elpriser skjutit i höjden. Även drivmedel och mat blir dyrare, vilket minskar summan man har råd att spendera på sin bostad. Nu visar en undersökning från analysbolaget Infostat att villalivet framstår som allt mindre realistiskt för Sveriges befolkning. På frågan ”Om du skulle byta bostad, vad vore mest aktuellt för dig då?” har andelen som svarar villa sjunkit från 35 till 22 procent, medan hyresrätt har klättrat från 18 till 27.
Vad man egentligen skulle vilja och vad som faktiskt är aktuellt, är inte alltid samma sak. Men tittar man på det senare har alltså både hyresrätt och bostadsrätt blivit populärare än villa. Enligt Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik, är kopplingen till det ekonomiska läget solklar.
– Det som har hänt det senaste året, sedan inflationen började ta fart på grund av kriget i Ukraina, är att allt har blivit dyrare. Framför allt lade sig elpriserna som en våt filt över villaägarna, vars bostäder förbrukar mer energi. Men inte bara det: sophämtning, vatten, försäkring, allt det här slår hårdare mot villaägarna, säger Flink.
Det gäller förstås även räntorna. Villor är ofta dyrare än bostadsrätter, vilket tenderar att innebära större lån – vilket i sin tur innebär större effekter av de stigande räntorna. Nästan var femte villaägare säger att de kan tänka sig att byta till ett sämre boende för att få ner kostnaderna, enligt Infostat – jämfört med var tjugonde villaägare för ett år sedan.
Det måste dock ses i ljuset av hur bostadsmarknaden såg ut under pandemiåren, menar Flink.
– Under pandemin var det jättemånga som ville ha större bostadsrätter, villor och radhus. Jakten på allt större bostäder var en mycket stark trend. Nu pratas det mycket om downsizing, men vad vi ser är egentligen att man söker sig tillbaka till vad som var normalläget för tre år sedan.
Villapriserna hittills under 2023 har i själva verket varit högre än under motsvarande period 2020, enligt en undersökning från Svensk mäklarstatistik som tittar på utvecklingen i hundra kommuner. Villorna har gått upp i pris i 96 av dem. Effekterna av inflationen har inte riktigt lyckats ta ut effekterna av pandemin.
– Många experter säger att priserna borde ha gått ner under tidsperioden, men siffrorna visar inte det. Däremot är antalet sålda bostäder mycket lägre. Säljare och köpare möts inte riktigt. Säljarna vill inte gå ner i pris utan bor hellre kvar, köparna får inte de priser de vill ha, säger Hans Flink.
Men det innebär inte att bostadsmarknaden är död. Även antalet sålda bostäder är på väg ner från toppnivåer under pandemiåren – en återgång till det normala.
***
Läs även: Statsbankrutt hotar USA
Läs även: SBB gick rakt i skuldfällan