Nya beräkningar: Sverige spås bli först i Norden med flockimmunitet

Text: Ebba Blume

Bild: TT

Nu när många länder börjar lätta på sina restriktioner, måste Sverige fortfarande hålla igen, och vi har ingen klar plan för när de -   visserligen jämförelsevis milda restriktionerna - kan börja lätta. Smittspridningen i Sverige har redan hunnit skapa en viss immunitet, enligt biträdande statsepdemiolog Anders Wallensten, som också ger en bild av att länder som haft hårdare restriktioner också är skörare när restriktionerna nu väl lättar: Då finns risk för smittspridning igen, i och med att  »det inte är många som har smittats under den här perioden, så de är fortfarande känsliga«, säger Wallensten i SVT Morgonstudion.

Under helgen har antalet dödsfall i covid-19 i Sverige legat stabilt; med 22 nya dödsfall i covid-19 i landet mellan fredag och lördag, och 29 nya dödsfall (varav 24 i Stockholm) mellan lördag till söndag. På söndagen hade Stockholms län totalt 921 dödsfall bland personer som hade covid-19; bland dem har en dryg tredjedel bott på äldreboenden.

På många platser vittnar en tilltagande folkträngsel om att många tolkat den dämpade ökningen med en påtaglig lättnad.

Men restriktionerna kommer inte att lätta bara för att antalet dödsfall dämpats, betonar Anders Wallensten, och varnar för att effekter kommer att synas om några veckor om folk nu återgår till en mer normal vardag.

I söndagens SVT:s Agenda gav Wallensten i stället det något nedslående beskedet om att det i själva verket kan dröja länge innan samhället kan öppna igen.

– Vi är inte där ännu. Vi måste hålla ut med de åtgärder vi har. Antingen tills vi vet att det finns ett vaccin. Eller tills vi ser att smittspridningen är över.

LÄS OCKSÅ: Läkare i Toscana: ”Svenska sättet att hantera pandemin är politiskt”

Ett av de länder som nu däremot lättar på restriktionerna är Norge. Men landet är väl förberett på att smittan i och med detta kan ta fart igen, uppgav Frode Forland, smittskyddsdirektör i Norge, i samma program. Norges strategi; att först slå till hårt för att öppna gradvis, har varit motsatsen till den svenska.

– Men Sverige har också troligtvis kommit längst mot en flockimmunitet, sa Frode Forland.

Dock till ett »lite högre ingångspris«, tillade han, alltså med ett högre antal döda; med andra ord med det högsta dödstalet i Skandinavien, räknat per capita. Norges strategi är lyckad i nuläget, men det är svårt att säga vilken strategi som är bäst i det långa loppet, konstaterade Frode Forland.

Ju fler som blivit immuna mot viruset, desto svårare får det att sprida sig. Ingen vet riktigt hur stor andel av befolkningen som måste vara immun för att viruset inte ska sprida sig. Men 50 procents immunitet kommer att göra stor skillnad på smittspridningen, konstaterar Anders Wallensten.

I Stockholm nåddes kulmen av smittspridningen under förra veckan, och i mitten av maj kan stockholmarna ha uppnått 50 procents flockimmunitet, uppger professor Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, till SvD.

På de flesta andra håll i landet kan det däremot dröja innan flockimmunitet uppnås, enligt Britton, som gissar att flockimmuniteten i andra delar av landet kommer i sommar, eller efter sommaren.

Brittons beräkningar kanske dock ska tas med en nypa salt; han drog tidigare fel slutsats, då han beräknade att toppen av virusspridningen skulle nås i april.

Men enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog, kan Tom Brittons prognoser mycket väl visa sig vara sanna.

– Vi ligger på samma bedömningar som han, säger Anders Tegnell till SvD.

LÄS OCKSÅ: Nederländerna möter krisen utan förbud

***

FAKTA: Dödsantal i Norden

I Sverige har 1580 personer avlidit i covid-19, i Danmark är motsvarande siffra 355, och i Norge 165 personer.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.