Nya coronakrav på spelbranschen: Max 5000 kronor i insättning per vecka

Text:

Bild: TT

Varsel, uppsägningar, oron för hälsa och ekonomi breder ut sig. Lägg därtill social isolering i hemmen. Risken för psykisk ohälsa uppmärksammas av allt fler. Dessutom blir allt mer vadslagningsspel inställt till följd av att sporthändelserna är inställda, vilket kan driva spelarna till den mest beroendeframkallande spelformen, nätkasinon.

– Det en farlig cocktail på spelområdet. Regeringen behöver agera snabbt för att skydda svenska konsumenter, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på en presskonferens där han lade fram en ny tillfällig förordning i spellagen.

Den går nu ut på remiss och är tänkt att träda i kraft 1 juni och gälla året ut. Genom förslagen begränsas insättningar till ett spelkonto till högst 5 000 kronor per vecka, samma summa gäller högsta tillåtna förlust på spelautomater. Det ska också vara obligatoriskt att ange en tidsgräns för varje speltillfälle vid spel på internet, och taket för bolagens bonuserbjudanden sänks till 100 kronor.

Spelinspektionen pressas också hårdare i ett nytt uppdrag att blockera kriminella spelbolag som inte har licens i Sverige, och all marknadsföring dessa bolag gör, mot svenska konsumenter.

– Spelverksamhet riktad mot svenska konsumenter utan svensk licens är kriminaliserat, säger Ardalan Shekarabi och underströk att marknadsföringsförbudet gäller inte bara tidningar utan även reklamens synlighet på internet och att obeskattade vinster från olicensierade bolag innebär ett skattebrott för spelaren

– Det är väldigt tydligt att prioriteringen ligger på att upprätthålla den svenska kanaliseringen (att alla spelbolag med verksamhet i Sverige har svensk licens och följer svensk lag, red anm). Annars är regleringen meningslös.

För att göra detta har Spelinspektionen, med 64 anställda, till exempel möjlighet att blockera betalningar till olicensierade bolag.

Myndigheten ska också ”väsentligt öka” allmänhetens kännedom om riskerna med spel och utreda hur konsumenternas skydd kan öka. Och rapportera hur arbetet med att upprätthålla den nämnda kanaliseringen går. Det uppdraget ska redovisas 1 september.

På Spelinspektionen kan de ännu inte svara på hur uppdraget påverkar verksamheten. Men generaldirektör Camilla Rosenberg ger en kort kommentar i ett pressmeddelande:

– Nu blir det ett ännu tydligare fokus på spelansvaret och kampen mot olagligt spel. Vi gör omgående justeringar i organisationen för att kunna möta de nya krav som ställs på myndigheten, säger hon.

Åtgärderna kommer efter att ministern haft kontakt med spelberoende och spelforskare i Sverige, men även i andra europeiska länder.

Där syns samma corona-effekt på just spelmarknaden och fler länder skärper reglerna på olika sätt. Malta, som normalt har en av Europas liberalaste spellagar, Spanien och Belgien är några av dem. I Lettland har de dragit tillbaka licenser och helt förbjudit internetspel, enligt Ardalan Shekarabi.

Han berömmer också spelbolag som tar ansvar och ökar konsumentskyddet på bekostnad av sin lönsamhet.

– Fler spelbolag borde göra det. Det är en gemensam uppgift att motverka skadeverkningarna av spel i denna tid, säger minister Shekarabi.

LÄS OCKSÅ: Staten tar dobbelbranschen i örat