Nytt rekord i antal utplockade vab-dagar i april: »Tydlig puckel«
Bild: TT
SVERIGE
Stora sparkrav på vården i Stockholm
Det säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Stockholm i en intervju med TT. Sedan tidigare ligger varsel mot personal på Karolinska sjukhusen kvar, men nu diskuteras även varsel mot ännu mer sjukhuspersonal i regionen, säger Björn Eriksson.
Orsaken till eventuella varsel är stora intäktsbortfall för regionen i samband med pandemin.
- Det är mycket pengar, för hela regionen är det en fråga om miljarder i minskade intäkter men utfallet för sjukvården vet vi inte ännu, säger han om storleken på de kommande besparingarna, säger Björn Eriksson och fortsätteR:
- Jag hoppas verkligen inte att vi behöver varsla vårdpersonal. Just nu genomför vi besparingar av administrativa delar och det är risk för att det kommer fler sådana, man börjar ta av administrationen och i sista hand av vårdpersonalen. Vi vill ju alltid värna om dem, fortsätter han.
Svenskt vab-rekord i april
Sverige slog nytt svenskt rekord i vab-dagar under april, rapporterar TT. Totalt betalades det ut över 1,3 miljoner nettodagar, nästan dubbelt så många som under motsvarande period året innan och innebär en kostnad på staten på drygt 1,3 miljarder kronor - bara i april.
- Det är en väldigt tydlig puckel i början av året. Under april och maj är uttagen väldigt mycket högre, högre än någonsin tidigare, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan till TT.
200 KTH-studenter festade i partytält
Trots begränsningen på 50 personer vid sammankomster festade 200 personer i ett partytält som ägs av en av skolans studentföreningar, rapporterar Aftonbladet.
Enligt kårordföranden Charley Jönsson har skolan varit medveten om festplanerna på skolans område. Universitets gruppchef för fastighetsavdelningen Fredrik Sidoli ser inga problem med festen.
– Jag tycker att det låter som vilken restaurang som helst där sällskap sitter vid sina bord och sedan ser man till att hålla avstånd mellan borden. Det är de riktlinjer som gäller för restauranger och serveringsställen.
INTERNATIONELLT
Messi vill lämna Barcelona
Efter månader av kaos i den katalanska storklubben FC Barcelona meddelade Lionel Messi att han efter 20 år vill lämna den katalanska storklubben. Den korte argentinaren – som anses vara en av tidernas bästa fotbollsspelare – har spelat 20 år i FC Barcelona men har legat i öppen konflikt med den sittande klubbpresidenten Bartomeu som anklagas för att ha förstört en av världens största klubbar genom dåliga värvningar, märklig klubbkultur och år av sämre resultat än vanligt.
Argentinaren Messi har bland annat fått stöd från Kataloniens president Quim Torra för sitt beslut att lämna klubben.
Dansk spionskandal kunde stoppats redan förra året
I Danmark har en spionskandal nystats upp de senaste dagarna. För två dagar sedan avgick chefen för den danska underrättelsetjänsten FE efter att det kommit fram att myndigheten i flera år har undanhållit avgörande information och inhämtat information om danska medborgare på ett olagligt sätt. Regeringen har tillsatt en oberoende utredning i frågan och statsminister Mette Fredriksen har sagt att regeringen tar frågan på allvar, men nu framkommer uppgifter som säger att skandalen hade kunnat avslöjas redan förra året.
2019 varnade tillsynsmyndigheten TET om att underrättelsetjänsten FE tillhandahållit "ofullständig eller vilseledande information" för att mörklägga sin övervakning av danska medborgare, enligt TT. Rapporten från TET lämnades över till Danmarks tidigare regering, men ingen offentlig kritik av underrättelsetjänsten kom från regeringshåll.
Den oberoende utredningen väntas bli klar under hösten.
Nödläge i Wisconsin efter polisskjutning
Wisconsins guvernör Tony Evers har utlyst nödläge efter att våldsamma protester rasat i delstaten. Bakgrunden till protesterna och demonstrationerna är ett videoklipp på den 29-årige mannen Jacob Blake som sköts i ryggen vid upprepade tillfällen av polisen framför ögonen på Jacob Blakes barn.
Protesterna har varit delvis våldsamma och nödläget är ett försök från den demokratiska guvernören att stoppa våldsamheterna, rapporterar AFP och Reuters.
Enligt Jacob Blakes pappa har sonen skjutits åtta gånger och är förlamad från midjan och nedåt. Det är ännu oklart hur varaktiga skadorna är.
Separatister avbryter fredsförhandlingar i Jemen
I det hårt krigsdrabbade Jemen har fredsförhandlingarna i landets södra delar mellan separatisterna STC och den jemenitiska regeringen brutit samman. Separatisterna och Jemens regeringsstyrkor har tidigare varit allierade i kriget mot de iranstödda Huthirebellerna, men hamnade i konflikt med regeringen tidigare i år och utropade en egen stad i södra Jemen. Enligt separatisterna bröt förhandlingarna samman på grund av att den offentliga servicen i landets södra delar brutit samman samtidigt som den militära närvaron trappats upp.
DEBATT
”Sluta värna elcykelbolagen, Daniel Helldén”
Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) tar inte problemet med elsparkcyklarna på allvar. Framkomligheten för äldre och funktionsnedsatta blir sämre och elsparkcyklarna skräpar runtom i staden, enligt Elsemarie Bjellqvist, ordförande i PRO Katarina och medlem i (S) som på Aftonbladet Debatt kräver att trafikborgarrådet tar ansvar för situationen och löser problemen.
”Men under två års tid har Helldén slagits med näbbar och klor för att säkerställa att elsparkcykelbolagen ska vara de enda som är undantagna detta. Fritt fram att tjäna pengar, om det förstör stockholmarnas vardag och säkerhet är mindre viktigt”, skriver debattören.
”Varför gör regeringen så lite för minnet av Raoul Wallenberg?”
Antisemitism och främlingsfientlighet kommer fram via sociala medier, men regeringen gör ingenting för att Raoul Wallenberg ska få spela en viktig roll i skolan. Det skriver Olle Wästberg och Sara Scheller på Raoul Wallenberg Academy i en artikel på Expressen debatt.
”Nyligen har regeringen gjort klart att i den nya läroplanen ska antikens historia och kunskap om Bibeln finnas med. Det är bra. Men det är märkligt att regeringen inte låter Raoul Wallenberg som förebild spela en viktig roll i skolan”, skriver debattörerna.
”Resmönstren förändras - planera för ökad bilism"
Resandet i samband med pandemin har förändrats. Nu reser fler med bil igen och så kommer det fortsätta se ut, enligt en undersökning som Kungliga Automobil Klubben gjort med hjälp av opinionsinstitutet Skop. Enligt undersökningen kommer nästan varannan svensk att välja bilen i högre utsträckning än tidigare och nu måste kommuner återigen planera för ökad bilism, anser Anders Ydstedt, ordförande för expertrådet i den Kungliga Automobil Klubben (KAK) i en artikel i Svenska Dagbladet.
”KAK vill därför skicka en tydlig signal till Sveriges kommuner: det är dags att tänka om och planera för ökad bilism. God tillgång till parkering nära stadskärnor och investeringar i modern infrastruktur är här viktigt. I takt med att bilarna blir tystare, säkrare och släpper ut allt mindre blir det också lättare att skapa städer där alla trafikslag tillåts samexistera. Detta är en utveckling som ska bejakas, inte motarbetas", skriver Ystedt.