Ökad chans till toppjobb för Cecilia Malmström
Bild: TT
Cecilia Malmström – det är nästan alltid svaret på frågan vem liberalpartister helst skulle vilja se som partiledare. Hon fick frågan våren 2019 efter Jan Björklund annonserat sin avgång, men sa tydligt nej.
Istället nominerades hon av svenska regeringen som kandidat till toppjobbet som OECD:s nästa generalssekreterare.
Från början fanns tio kandidater. Men hälften har dragit sig ur. Under gårdagen meddelade både Estlands president Kersti Kaljulaid och Kanadas tidigare finansminister Bill Morneau att de gör det. Tidigare har Michal Kurtyka Polen, klimat- och miljöminister i polska regeringen, och Vladimit Dlouhý, Tjeckien, gjort samma sak. Dlouhý var vice premiärminister i första (dåvarande tjeckoslovakiska) regeringen efter kommunismens fall, och senare ekonomi- och industriminister.
Christopher Liddel, från början från Nya Zeeland men medborgare i USA, och tidigare vice stabschef i Vita huset under Donald Trump och dessförinnan CFO i Microsoft, har efter stormningen av Capitoleum funnit för gott att göra det samma.
Kvar i racet finns fem kandidater:
• Mathias Cormann, liberal från Australien som var finansminister i landet 2013–2020.
• Anna Diamantopoulou, socialist från Grekland som tidigare var EU-kommissionär (1999-2004) och minister i grekiska regeringar.
• Philipp Hildebrand, bankman från Schweiz, som i dag är vice ordförande i amerikanska fondförvaltaren Blackrock, och tidigare var ordförande i Schweiz riksbank.
• Ulrik Vestergaard Knudsen från Danmark, som är vice generalsekreterare i OECD sedan januari 2019. Tidigare var han statssekreterare i danska utrikesdepartementet.
• Cecilia Malmström, tidigare svensk EU-kommissionär 2010–2019, och dessförinnan EU- och handelsminister i svenska regeringen.
I höstas gjordes en utfrågning av de tio kandidaterna, och nu ska en valkommitté med OECD-ambassadörerna från Storbritannien, Luxemburg, Mexiko och Japan komma fram till en slutkandidat.
Slutliga valet görs av OECD:s generalförsamling i mars, och den nya generalssekreteraren tillträder 1 juni i sommar.
Enligt australiensiska The Sydney Morning Herald som hänvisar till OECD-källor finns ”starkt stöd” bland medlemsländerna för Michael Cormann, Cecilia Malmström och Philipp Hildebrand.
Stödet för Anna Diamantopoulou och Ulrik Vestergaard Knudsen beskrivs däremot som ”bra”.
Sedan 1996 har OECD letts av en kanadensare Donald Johnston (1996–2006) och en mexikan, Angel Guirria (2006–2021). OECD har aldrig haft en kvinnlig generalsekreterare, vilket också anses gynna Malmström i slutomgången.
Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) består av 37 medlemsländer och grundades 1961 för att främja demokrati och marknadsekonomi. OECD har sitt säte i centrala Paris och har runt 3 500 anställda. Generalsekreteraren i OECD deltar även vid G20-möten.