Palatsrevolutionen i Älmhult
Vad är en gammal man värd?
Ibland vet vi på öret. När danske redaren Mærsk Mc-Kinney Møller dog i april tog aktierna i Maersk ett glädjeskutt. Marknaden hade uppenbarligen sett 98-åringen som en negativ faktor.
När Warren Buffett hittade knölar i testiklarna blev reaktionen den motsatta. Värdet på hans bolag sjönk när Wall Street insåg att ingen undgår liemannen.
I marknadens ögon är vi olika inför döden.
Men om Ikea vet marknaden intet. Möbelföretaget är inte börsnoterat och omvärlden har lite kunskap om dess vinst, marginaler på korven eller vad just deras gamla farbror gör.
Det har gett upphov till den journalistiska genren Ikeakremlologi.
Den som minns kalla kriget vet att kremlologi gick ut på att tolka de uttalanden, gester och bilder som sipprade ut ur Sovjetunionen. Vilken bordsplacering hade ledarna? Vad sägs till de statskontrollerade medierna?
Det är just uppgifter i en styrd publikation som nu skapat vågen av spekulationer om Ikea. För personaltidningen Readme berättar Ingvar Kamprads tre söner att de tagit över. Beslutet skulle ha fattats i samband med patriarkens 86-årsdag.
Omvärlden snappade upp ledarskiftet. Men Ikea dementerade resolut. Kamprad var fortfarande med i bilden.
Plötsligt började allt likna kuppen mot Nikita Chrustjov 1957. Då var det Molotov, Malenkov och Kaganovitj som försökte avsätta sin ledare. Nu: Peter, Jonas och Mathias.
Omvärlden väntar spänt på nästa akt. Ännu oroligare är det för sönerna. Om historien är en guide blir straffet hårt. Kaganovitj degraderades till chef för en cementfabrik och Molotov blev ambassadör i Mongoliet.
Ikeavaruhuset i Novosibirsk får kanske snart en ny chef.