Riksdagens finansutskott: Inget stöd till bolag som gör aktieutdelningar

Text:

Bild: TT

Riksdagens finansutskott villkorar nu statens ekonomiska företagsstöd med att de som arbetsgivare har"allvarliga ekonomiska svårigheter" och konstaterar att sådana företag inte kan "aktieutdelningar och andra liknande utbetalningar".
– Pengarna ska gå till att rädda jobb och inte till fest för aktieägarna, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, enligt TT.

Även finansminister Magdalena Andersson har funderingar på hur staten kan få utökad nytta för de gigantiska utgifterna i företagsstöd. I en intervju med Dagens nyheter säger hon att statligt ägande i stora företag är en ”fullt möjlig väg att gå”. Det kan bli ett villkor för kapitaltillskott för ”ett fåtal större bolag”:

– Skattebetalarna är med och tar en risk och ska också ha möjlighet att vara med på uppgången, när det vänder, och kunna få tillbaka en del av pengarna, säger hon.

Men att det blir en vinst för statskassan och skattebetalarna är inte alls säkert, säger Henrik Johrdahl, professor i nationalekonomi Örebro Universitet och forskare på institutet för näringslivsforskning. Det beror på hur det går för företagen.

– Erfarenheten visar att staten inte är en så bra företagsägare, säger han.

– Det finns också en risk att det blir långvarigt, stora poster kan vara svåra att sälja.

LÄS OCKSÅ: Tilltron till ekonomin rasar – sämsta siffran sedan 2013

Skattebetalarna tjänar som regel mer på att företagen går bra och betalar skatt än att de ger aktieutdelning till statskassan, menar han. Ska staten äga företag så bör det finnas ett politiskt mål för verksamheten, vaccinproduktion till exempel, eller vara samhällskritisk verksamhet som när staten räddade banker från konkurs under 90-talskrisen.

Fördelen med att villkora stödpaket med ägande är att man inte ”ger gratis pengar till företagsägare som tagit stor risk”, menar han:

– Man skyddar verksamheten men inte ägarna. Många ägare ligger på gränsen när det gäller finansiell risk.

På sätt och vis ligger det i sakens natur att de bolag som ger aktieutdelning till ägarna inte behöver statligt stöd.

– Det är ju orimligt att dela ut pengar samtidigt som man tar emot statligt stöd. Delar man ut pengar så har man ju pengar över. Sedan är det alltid mer komplicerat. Företag har olika situationer av olika anledningar, säger han.

Normalt är det utdelningsfest i aktiebolag som har bolagsstämma så här års. Men det är inte en normal vår, många bolag stänger fabriker och permitterar personal. Allt fler bolag skjuter upp bolagsstämmor och många ställer in planerade aktieutdelningar, höjda styrelsearvoden och en del även bonusutbetalningar till ledningen.

I fredags meddelade Wallenbergsfärens ägarbolag Investor att de skjuter på sin stämma och igen ska tänka över det tidigare förslaget till aktieutdelning, som enligt TT skulle kosta bolaget 10,7 miljarder kronor. Dagen innan röstade Investor dock för en utdelning till dotterbolagets ABB:s ägare värd 18 miljarder.

Andra bolag som slopar eller sänker den planerade aktieutdelningen i år är Viking Line, Telia, SJ, SKF, SSAB, Sandvik, Skanska. Volvo, SEB, Swedbank och Handelsbanken har likt Investor skjutit upp beslutet om aktieutdelning till hösten.

Finansinspektionen gick för någon vecka sedan ut med en uppmaning till just banker att hålla igen utdelning för att ha ordentligt med pengar att dela ut till företag.

LÄS OCKSÅ: Priset för en plattare kurva: 100-tals miljarder. Är det värt det?