Så blev Socialdemokraterna Sveriges rikaste parti

S har mer än tre gånger så stora intäkter som M. Och elva gånger så mycket som MP, KD och L.

Text: Jonas Gummesson

Bild: TT

Socialdemokraternas lotterier har varit ett hett stridsämne på senare tid. Tidöpartierna vill att skattefriheten för partilotterier slopas, vilket fick S-ledningen att gå i taket. Partiet beskriver det också som en ekonomisk överlevnadsfråga att man får behålla lotteriintäkterna ograverade. I en avslutande kommentar till årsredovisningen för 2023 skriver man att det skulle få ”enormt stora effekter” om det infördes ”en spelskatt på nettoomsättningen av lotterier”. Årsredovisningen är undertecknad av de sju ordinarie ledamöterna i partiets verkställande utskott, VU, med partiledaren Magdalena Andersson i spetsen. Men frågan är om det ger en rättvisande bild av de ekonomiska styrkeförhållandena mellan riksdagspartierna. 

Den 1 april 2018 trädde Lagen om insyn i finansiering av partier i kraft. Beslutet fattades av en enig riksdag. Syftet är precis som det låter att ge allmänheten insyn i hur politiska partier finansierar sin verksamhet, kort sagt hur mycket pengar man får från olika områden; partistöd, lotterier, medlemsavgifter et cetera. Lagen ålägger samtliga politiska organisationer i hela landet, både på riks- och lokalplanet i regioner och kommuner, att redovisa sina intäkter till Kammarkollegiet, en myndighet som bland annat har i uppdrag att öka transparensen i staten. Uppgifterna är offentliga och finns tillgängliga på myndighetens sajt. 

Normalt är det partiernas inkomster på riksplanet som tilldrar sig störst intresse och där skiljer sig Socialdemokraterna i ett väsentligt avseende från andra partier. Förra året kom 135 miljoner, 38 procent av intäkterna, från lotteriförsäljningen. Inget annat parti var i närheten av sådana siffror. Moderaternas lotter drog bara in 10 miljoner, motsvarande 7 procent av intäkterna. 

Av Kammarkollegiets redovisning framgår det att de åtta riksdagspartierna hade intäkter på sammanlagt en knapp miljard – 980 miljoner kronor – under 2023 (tabell 1). Det största partiet Socialdemokraterna lade beslag på 353 miljoner av dessa, motsvarande 36 procent. På andra plats kom Centerpartiet med 169 miljoner, eller 17 procent. Centerns goda finanser förklaras av att partiet sålde sitt mediaföretag för 1,8 miljarder kronor år 2005 och sedan dess har stora kapitalintäkter. Riksdagens minsta parti Liberalerna fick nöja sig med 35 miljoner kronor, eller 3 procent av totalen. 

Men detta ger inte en fullständig bild eftersom den inte innehåller mindre partier utanför riksdagen, men framför allt inte de lokala partiorganisationerna över hela landet. När dessa räknas in stiger intäkterna till sammanlagt 1,7 miljarder kronor förra året (tabell 2). Hur pengarna fördelas mellan partierna går inte att utläsa av Kammarkollegiets redogörelse, men när partiernas egna underlag till myndigheten bearbetas ger det en samlad bild av intäkterna på både riks- och lokalnivå samt fördelningen mellan partierna.  

Dataanalytikern Jan-Eric Ramberg använder sig av ”moderna, molnbaserade analysverktyg”, som han själv uttrycker det, för att göra statistiska uppgifter mer lättillgängliga för människor att ta del av. Själv har han en bakgrund inom it-jätten Microsoft. Han anställdes 1985 på huvudkontoret utanför Seattle och började som förste svensk arbeta med operativsystemet Windows samt kalkylprogrammet Excel och han har döpt sitt eget svenska företag efter det: UserNo1 AB. 

– På min Microsoft-tid lärde vi oss att alltid vara "data driven", alltså att kunna styrka påståenden med fakta, vilket var synnerligen användbart när man en gång per år fick ställa sig framför vd:n Steve Ballmer, och vid ett tillfälle Bill Gates, och dra försäljningssiffror, säger Ramberg. 

Numera sysslar han med investeringar och styrelseuppdrag. Ett intresse som lever kvar från Microsoft-tiden är dock att samla in stora mängder offentliga data från SCB och andra myndigheter och sedan presentera dessa i mer begriplig form på en välmatad blogg som han driver.  

– Min förhoppning är att underlätta en mer faktabaserad debatt i Sverige genom att göra vår officiella statistik mer åtkomlig och användarvänlig. Metoden är inte mer vetenskaplig än att jag skannar av offentliga sajter och sammanställer materialet. Tanken är att det ska vara överskådligt och lätt att använda. 

Nu har Jan-Eric Ramberg gjort en sammanställning av de politiska partiernas intäkter, både på riksnivå och lokalt i varje enskild förening över hela landet. ”Datan är uppdelad på ett stort antal lokalföreningar med organisationsnumret kopplat till varje intäktspost vilket borde eliminera risken för felkällor”, skriver han på bloggen. 

Betydligt större del av kakan

Det bearbetade materialet, som Fokus nu kan presentera, visar att S har en betydligt större del av kakan om hela partiorganisationerna för samtliga partier inkluderas i redovisningen, jämfört med vad partiet gör på riksnivån. Socialdemokraterna drog förra året in 743 miljoner kronor, motsvarande 44 procent av totalintäkterna, alltså klart högre än de 36 procent partiet samlar ihop enbart på riksplanet. Sett till hela landet har S alltså ett mer markant ekonomiskt överläge gentemot andra partier. Tvåan Moderaterna drog in 239 miljoner, eller 14 procent, av totalen och det omsättningsmässigt minsta partiet Liberalerna fick nöja sig med 56 miljoner, motsvarande 3 procent. 

Den långsiktiga trenden pekar i samma riktning. Under perioden 2018 till 2023 uppgick partiernas samlade intäkter på riks- och lokalplanet till 9,4 miljarder. Av det hamnade 4,2 miljarder kronor, 45 procent, i Socialdemokraternas kassakistor (tabell 3). Det är mer än tre gånger så mycket som Moderaternas intäkter på 1,3 miljarder under perioden. Naturligtvis stärker lotterierna S ekonomiska ställning, totalt 1,5 miljarder kom från spel. Men även utan den intäkten samlade partiet ihop 2,7 miljarder, mer än dubbelt så mycket som något annat parti och lika mycket som SD, V, MP, KD och L tillsammans.  

I mitten av september hamnade Socialdemokraterna mitt uppe i en ny spelskandal när Dagens Nyheter avslöjade hur ett telemarketingföretag i Barcelona med gängkriminella kopplingar lurat äldre och ibland dementa människor att köpa S-lotter med bedrägliga metoder.  

Partiledningen har vidtagit åtgärder och exempelvis bytt ut VD och styrelse och även stoppat telefonförsäljning i Kombispel. I övrigt lever spelkoncernen kvar i orubbat skick med A-lotterierna och flera andra dotterbolag som hittills inte påverkats.  

På A-lotteriernas sajt syns inga spår av vad som utspelat sig under den senaste tiden. På förstasidan ligger samma artikel som när spelskandalen briserade av den sparkade VD:n Jonas Lindholm om att Tidöpartierna vill ”strypa finansieringen för det största oppositionspartiet via riktad lagstiftning.” På ett annat ställe upplyser man om att partiet ”värnar om att spelandet på våra lotterier ska ske under trygga och sunda förhållanden.”  

Än så länge har partiledningen inte gett några besked om spelkoncernens framtid eller om drabbade kunder ska kompenseras. Ambitionen att rensa upp i spelträsket verkar än så länge begränsad. Prognosen för partiets ekonomiska överlevnad är ändå god. Socialdemokraterna går knappast svältdöden till mötes även om partispelet stoppas eller regleras hårdare. 

***