Så lätt byter utländska kriminella till svenska namn för att begå brott

Man behöver varken svenskt medborgarskap eller ens uppehållstillstånd för att kunna registrera ett namnbyte hos Skatteverket.

Text:

Bild: AI-illustration

Att byta namn från till exempel Abd Fakhro till Jörgen Johansson görs smidigt via ett formulär hos Skatteverket. Det kostar 250 kronor. Byte från utländskt klingande namn till helsvenska har blivit en metod för kriminella gäng att komma undan rättvisan. Och att byta från ett utländskt klingande namn till ett som låter ursvenskt har blivit ytterligare en metod för gängkriminella att lura rättvisan. Man behöver inte vara svensk medborgare eller ens ha permanent uppehållstillstånd i Sverige för att erhålla nytt för- och efternamn från Skatteverket.

Kriminell klan bytte till helsvenska namn

År 2021 avslöjade SVT att just ovan nämnda Jörgen Johansson, som drev Lomma Trädgård och Markentreprenad i Skåne, hade begått systematiska bedrägerier genom att lämna in förfalskade dokument, som cv, referenser och namnteckningar, för att vinna upphandlingar med skånska kommuner och kommunala bostadsbolag.

Det märkliga var bara att förra ägaren till bolaget också hette Jörgen Johansson. Ett kriminellt släktnätverk med namnet Fakhro hade tidigare tagit över bolaget. Som ägare registrerades en av bröderna, Abd Fakhro, som inför tillträdet hade bytt namn till just Jörgen Johansson. På så sätt kunde man ge sken av att bolagets verksamhet hade fortgått som om inget hade förändrats. En bedrägerihärva uppdagades som sedan visade sig omfatta ännu fler bolag. Totalt har kommuner och bostadsbolag betalat ut över 12 miljoner kronor till klanen, och privatpersoner har drabbats av hot och uteblivna tjänster.

Vidare blev Magnus Dahl, som tidigare hette Malek Fakhro, åtalad för att via bolaget Bosab lyckas få skatteavdrag på över 100 000 kronor på fakturor som var falska. Och ytterligare en broder, Ibrahim Fakhro, tog sig namnet Gabriel Bergkvist. Han åtalades för grovt bedrägeri tillsammans med sina bröder för att ha lurat den 82-årige Benny Sköld att underteckna att falskt gåvobrev som överlät Bennys bostadsrätt, värd omkring tre miljoner, till Gabriel (Ibrahim).

Det finns fler exempel på dylika namnändringar i den undre världen. Till exempel kunde Sydsvenskan kunde 2021 rapportera att ett tiotal personer ur ett av Malmös kriminella nätverk hade ändrat från utländska till svenskklingande namn.

Queen of trash och namnkarusellen

Ytterligare ett, kanske mer välkänt exempel, är Bella Nilsson, vd för det skandalomsusade sophanteringsföretaget Think Pink. Eller Queen of Trash som hon har kommit att kallas i media.  Hon hette ursprungligen Isabella Khatibi Ghabagh Tappeh och föddes i Iran. När hon var vd för företaget hade hon bytt förnamn till Bella Nilsson. Sammantaget har hon enligt Expressen bytt namn inte mindre än 16 gånger. Hennes företag står åtalat för systematisk dumpning av avfall. Rättegång pågår och väntas vara klar under första halvan av 2025.

Hon har även tidigare varit i klammeri med rättvisan. Som porrklubbschef dömdes hon 1998 till tre och ett halvt års fängelse för bokföringsbrott. Då under namnet Isabella Johansson. Numera heter hon Fariba Juliette Jennifer Vancor.

Generös namnlag mötte svagt motstånd

Det var på initiativ av S-MP-regeringen och justitieminister Morgan Johansson som riksdagen 2016 beslutade att ersätta den gamla namnlagen med den nya, Lag om personnamn, vilket öppnade dörren till obegränsade namnbyten. Tidigare fick man endast byta förnamn en gång under livet, samt att man kunde ansöka hos Patent- och registreringsverket för ytterligare ett (1) namnbyte. Numera krävs endast en webbansökan, samt att man betalar en summa på några hundra kronor.

De borgerliga bjöd inte motstånd mot den nya, generösa, lagen vilket PJ Ander Linder uppmärksammade i en krönika i höstas. Endast Sverigedemokraterna var emot förslaget. Sedan 2017 kan man således byta till vilket efternamn man vill så länge det innehas av minst 2 000 personer. För förnamn är valmöjligheterna nästan obegränsade.

Rent teoretiskt kan man alltså heta Morgan Johansson ena veckan och Magdalena Andersson andra veckan. (Ja, även juridiskt könsbyte har underlättats väsentligt genom en lag förra året).

Så enkelt byter en utlänning till svenskt namn

Fokus kan nu avslöja att du inte behöver vara svensk medborgare för att byta namn enligt denna lag – du behöver inte ens inneha uppehållstillstånd. Enligt skatteverket räcker det med att du "har din hemvist i Sverige".

– En person som är statslös och endera har hemvist i Sverige, eller inte har hemvist i något land men vistas i Sverige omfattas också av personnamnslagen. För andra utländska medborgare som har hemvist i Sverige är det frivilligt att använda sig av personnamnslagen, men de får ansöka om namnändring om de vill. Sammanfattningsvis kan alltså en person, oavsett medborgarskap, byta namn i Sverige med stöd av PNL så länge personen har hemvist här, säger Christina Forss som är folkbokföringshandläggare vid Skatteverket.

Inte heller är det nödvändig att kunna stärka sin identitet för att kunna göra namnändringen i Sverige.

– Personer som är folkbokförda i Sverige anses normalt ha hemvist här och då kunna får använda sig av personnamnslagen. I det fallet spelar det alltså ingen roll vilket medborgarskap en person har, vilken typ av uppehållsrätt- eller uppehållstillstånd eller om personen har styrkt sin identitet för att den ska ha rätt att byta namn.

Det är inte ens nödvändigt att vara folkbokförd i Sverige för att ansöka om ett helsvenskt för- och efternamn.

– Även vissa personer som inte är folkbokförda i Sverige med som vistas här i tillräcklig omfattning kan anses ha sådan hemvist att de får ansöka om namn enligt personnamnslagen, säger Christina Forss.

När det gäller vilka nya namn som är gångbara kan Skatteverket stå till tjänst.

– Det finns en lista med vanliga efternamn som fler är 2 000 personer bär. Alla som har rätt att ansöka om namn enligt PNL kan ansöka om att få byta till något av dessa namn. Gällande förnamn finns det vissa regler kring vilka namn man får byta till, till exempel att namnet inte får vara stötande eller olämpligt. Förnamnet Sven som i ditt exempel skulle gå bra att byta till. Det kostar 250 kronor att ansöka om att få byta förnamn.

Skatteverket känner ej till omfattningen

Fokus har ställt frågan till Skatteverket om hur många namnbyten som har gjorts av icke svenska medborgare, samt av personer som inte har uppehållstillstånd i Sverige. Skatteverket att de ska undersöka huruvida det är möjligt att få fram sådan statistik. Ännu har inte Fokus fått svar.

Den nya lagen om namnbyten kom i svallet efter flyktingkrisen och har knappast bidragit till att göra Migrationsverkets arbete med att hantera den stora mängden asylansökande lättare. Fokus har tidigare rapporterat att det i en intern rapport från 2017 framkom att en stor mängd av tillstånden i så kallade anknytningsärenden (anhöriginvandring i dagligt tal) byggde på felaktiga beslutsunderlag.

Angående namnändringslagen säger Anna Högberg, numera pensionär, men som tidigare arbetade som beslutsfattare och teamledare vid Migrationsverket så här:

– Vi vet att många asylsökande faktiskt har ID-handlingar men vägrar visa upp dem. Då kan man alltså ena dagen vara "Muhammed Osman" och visa sitt hemlandspass och nästa vara Magnus Olsson med svenskt ID-kort.

Hon fortsätter att berätta att lagen öppnar upp för bedrägerier av olika sorter.

– Den som vill ha uppehållstillstånd under falsk identitet kan ju teoretiskt senare återta sitt gamla namn, till exempel om de i ett senare skede behöver detta gällande anhöriginvandring.

Ytterligare problem kommer uppstå, menar hon, vid en kommande folkräkning.

– Ändringen av personnummer syns inte alltid vid kontroller. För mig är det obegripligt att folk ska kunna byta namn hit och dit. Man kan väl konstatera att Skatteverkets folkbokföring kommer att få större problem än att folk inte bor där de är skrivna när en ny folkräkning ska genomföras.

Utnyttjas av främmande makt

Sveriges namnlag, även tidigare då den var mindre generös, har också utnyttjats för spioneri från främmande makt i Sverige. År 2018 dömdes en 52-årig man till fängelse för att ha spionerat åt Kina i Sverige med avsikt att lämna uppgifter om tibetaner i Sverige till den kinesiska regimen. Han fick uppehållstillstånd som kvotflykting 2001. Hans identitet kunde aldrig säkerställas. Trots detta kunde han strax efter flytten till Sverige byta till ett tibetanskt namn och därmed infiltrera och kartlägga den tibetanska rörelsen och dess medlemmar i Sverige.

Fotnot: Merit Wager, researchassistans.

***