SD stärks bland invandrare och S belönas för pensionärsflört
Sverigedemokraterna går fram starkt i en grupp där tidigare varit svaga: utrikes födda. Socialdemokraternas betoning av att stärka pensionerna verkar löna sig bland de som redan är pensionärer. Och Liberalernas vändning i synen på SD verkar straffa dem hårt.
De fördjupade redovisningen av Statistiska Centralbyråns, SCB:s, undersökning som kom i dag beräftar att synen på SD i hög grad tycks påverka väljarnas partisympatier.
Centerpartiet gottade sig efter valet i att de lyckats locka väljare bland storstädernas välutbildade kvinnor. Inte minst spelade deras ställningstagande mot SD in, trodde de själva. Den bilden förstärks i SCB:s undersökning.
C ökar sitt stöd rejält bland de som är mitt i livet, åldergruppen 35–45 och även bland de som är 55–64 år. De ökar i Stockholm, Stockholms län och Malmö och gör det framförallt bland de som har eftergymnasial utbildning.
Socialdemokraterna försvagas bland LO-väljare och går från 40,1 procent i november till 35,1 procent. Men de är fortfarande största parti bland LO-väljarna, med SD som tvåa med stöd av 25,8 procent (mot 22,3 procent i november).
S belönas däremot för sin pensionärsflört. I åldrarna 65-74 år ökar de bland män från 32,1 procent till 38,7 procent. Bland kvinnor i samma ålder från 39 procent till 41,2 procent. De ökar bland de kvinnor som närmar sig pensionen (55–64 år), men minskar i den gruppen bland män.
Sverigedemokraterna gör en framryckning bland utrikes födda. I november hade de stöd av 13,1 procent, i dagens undersökning av 16,3 procent.
Bland de män som betecknar sig som arbetare är det också nästan jämnt mellan S och SD, de förra får 33,3 procent mot de senares 32,8 procent. För kvinnliga arbetare är skillnaden betydligt större, 42,2 procent för S och 11,9 procent för SD.
För Liberalerna är dagens undersökning en kanske ännu dystrare läsning än förra veckans första SCB-redovisning. Det gamla Folkpartiet brukade betecknas som tjänstemannapartiet. Bland högre tjänstemän har de i dag stöd av bara 2,7 procent mot 4,5 procent i november.
Samma sak bland de utrikes födda, där stödet nu är 1,6 procent mot 3,2 procent i november. Och partirådsbeslutet om vägvalet inför valet 2022 tycks ha lett till väljarflykt i flera väljargrupper.
I Göteborg tappade Moderaterna stort i kommunvalet till Demokraterna, men kunde ändå sätta sig i toppen av styret för staden. Demokraterna är inget riksparti, men i Göteborg ökar nu Moderaterna starkt, från 17,8 procent i november till 23,5 procent i dag. Socialdemokraterna ligger i stort sett still under samma period, och SD tappar nära fem procent i staden.
Kristdemokraterna backar i de flesta grupper, men särskilt markant bland äldre väljare liksom bland dem med längre eftergymnasial utbildning (från 7,1 procent till 4,3 procent).