Snabbare, högre, starkare – och dyrare 

OS i Paris inleddes med ett sabotage, trots att säkerheten runt spelen är den största och dyraste i historien.

Text:

Bild: AP

OS-generalen Tony Estanguet tvekade inte när han inför spelens öppnande förra veckan gav världen löftet: ”Paris kommer att vara det säkraste stället på jordklotet”.  Nu handlar allt om att leva upp till det. Inga tidigare olympiska spel har varit hotade från så många olika håll samtidigt. Säkerhetspådraget är enormt med 45.000 poliser, 18.000 militärer och 20.000 personer från privata säkerhetsbolag. Den franska säkerhetspolisen BRI har sina specialstyrkor på plats. Utöver det finns också 2000 poliser från 44 olika länder. Budgeten enbart för säkerhetsarbetet runt spelen uppges vara närmare 4 miljarder kronor. 

Under OS-invigningen i fredags, som ägde rum på Seine, rådde flygförbud över Paris, krypskyttar låg på hustaken, på floden fanns båtar med tungt beväpnad militär och i luften helikoptrar. Dessutom militär på marken som var redo att skjuta ner eventuella drönare.  

Redan natten till invigningsdagen kom dock det första attentatet. Tågspåren för Frankrikes höghastighetståg, TGV, attackerades på flera ställen. 

”Eldsvådor anlades i rören där signalkablarna finns. Avsikten var att orsaka maximal skada, isolera Paris och skapa oro och kaos”, sade  

Jean-Pierre Farandou, chef för det franska järnvägsbolaget SNCF, till franska medier. 

En miljon resenärer strandsattes. Tre dygn senare kom ett nytt sabotage, mot Frankrikes fiberoptiknätverk, på sex ställen runt om i landet. Samtidigt har en person med kopplingar till extremvänstern gripits misstänkt för attentatet mot järnvägsnätet. Fransk polis är nu övertygad om att en vänsterextremistisk grupp ligger bakom. 

Parallellt finns en fortsatt stor oro för sabotage från Ryssland. 

Frankrikes och västs tydliga stöd för Ukraina gör OS till ett högprioriterat mål för ryska intressen. Enbart ryska och belarusiska idrottare som klarat IOK:s neutralitetskontroll får delta i spelen, under neutral flagg. Fransk polis har under våren bland annat gripit en 18-årig man från Tjetjenien som planerade ett terrorattentat mot en av fotbollsmatcherna under spelen. Hans mål uppges ha varit att döda så många som möjligt och sen själv dö som martyr.  

En 40-årig rysk man finns också bland de gripna som misstänks ha haft långtgående planer på att ”destabilisera spelen”. Vid husrannsakan fann säkerhetspolisen bevis som gör att mannen  riskerar 30 år i fängelse. Det politiska klimatet mellan Ryssland och västvärlden är minst lika spänt som under kalla kriget, då USA och flera länder bojkottade OS i Moskva 1980 och Sovjetunionen och en rad östländer i sin tur bojkottade OS i Los Angeles 1984.  

De olympiska spelen är tänkta att verka i brobyggande syfte mellan nationer, men i själva verket har de alltid varit en skådeplats för politiska manifestationer.

Under pågående OS i Paris är säkerheten extra hög kring den israeliska OS-truppen, med tanke på det pågående kriget mellan Hamas och Israel. Förutom risken för attentat vill de säkerhetsansvariga i Paris motverka kravaller och upplopp. 

Efter terrorattacken i Paris 2015. Foto: AP

Inför spelen har hundratals personer som sökt jobb som volontärer valts bort efter att bakgrundskontroller. Främst har personer med misstänkta islamistiska kopplingar samt personer som kan misstänkas vilja utföra klimataktioner rensats ut.  

Terrorattackerna i Paris 2015, Nice 2016 och en rad andra våldsdåd med islamistiska förtecken gör även  att oron för IS-attentat är stor. När Paris sökte OS sade dåvarande presidenten François Hollande på våren 2017 att inga hot kunde stoppa Paris från att vilja anordna OS och sa: ”Det är det bästa svar vi kan ge terroristerna”.  

Den nuvarande presidenten Emmanuel Macron höll ett kort tal under invigningen, intill Eiffeltornet. Frankrikes politiska kaos är ytterligare en orosfaktor men politikerna har enats om vapenvila under den tid OS pågår. Ett löfte inga fientliga nationer, terrorister eller andra extremister kommer att ge. Vaksamheten förblir maximal i Paris, allt i hopp om att spelen kommer att handla om sport och vara en ljusglimt för miljoner människor världen över, i dessa mörka tider. 

***