Svep: Växande stöd för Dadgostar – nominerad av 12 distrikt

Text: Redaktionen

Bild: TT

Debatt om rutavdrag 

Riksrevisionens rapport om rutavdraget har skapat debatt, bland annat när C och V möttes i Studio Ett under tisdagen. Enligt Vänsterpartiets Ulla Andersson har pengar lagts på att städa privata hem i stället för att skapa jobb för att städa sjukhus och skolor. Centerns Martin Ådahl kontrade i sin tur med att Andersson saknar förslag på hur man annars ska komma åt svartarbete.

Läs även om mer kritik mot Riksrevisionens rapport: Rut- en-belastning-for-statens-finanser. 

Ännu ett förbund stöttar Dadgostar

Tolv av Vänsterpartiets 25 distrikt har nu nominerat Nooshi Dadgostar som V:s nye ledare, bland dem nu även distriktsstyrelsen i Jönköping, rapporterar TT. 

Under lördagen nominerades Håkan Svenneling av Värmlands distrikt, men han har ännu inte bestämt om han ställer upp. Hittills är Dadgostar den enda som kandiderar till partiledarposten. Ny partiordförande väljs vid V-kongressen den 21-24 maj.

Passagerare får lämna fartyg

Passagerare som testats negativt för det nya coronaviruset och som inte visar symptom på att ha blivit smittade får nu lämna kryssningsfartyget Diamond Princess i Yokohama, Japan, enligt TT. Omkring 500 passagerare kommer under de närmaste dagarna att lämna fartyget. Över 500 passagerare ombord har smittats av sjukdomen och förts till olika sjukhus i Japan.

Kalla handen mot Kina

En rad svenska kommuner, däribland Åmål och Västerås, bryter nu sitt samarbete med Kina, rapporterar Dagens Samhälle. Orsaken är landets bristande respekt för mänskliga rättigheter och de hot som kinesiska ambassaden riktat mot den svenska regeringen.

Slipp studielån i landsbygd

Den som väljer att bo och arbeta i en avlägsen landsbygdskommun ska kunna få sina studielån nedskrivna. Det är ett av förslagen i Kommunutredningen, som överlämnas till regeringen i dag, erfar Ekot.

»Det finns säkert de som har en högskoleexamen som skulle kunna lockas att flytta till de här kommunerna, där det finns jobb och där man kulle få möjlighet att skriva av sin studieskuld lite fortare«, säger Kommunutredningens ordförande Niklas Karlsson.

Utredningen tillsattes av regeringen för tre år sedan.

Palmeåklagare: »Mordet nära lösning«

Någon kommer att åtalas för Palmemordet före sommaren, eller också läggs utredningen ner. Det uppgav Palmeåklagaren Krister Petersson i SVT på tisdagskvällen. Hans mål är att ge besked i åtalsfrågan under det första halvåret 2020. Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer utredningen om mordet på Olof Palme att läggas ned. Misstankarna riktas mot en avliden person som inte är Christer Pettersson, enligt tidningen.

Sprängning i trappuppgång

Sent på tisdagskvällen inträffade ännu ett sprängdåd i en trappuppgång i Gröndal i Stockholm. Senare inträffade en ny detonation på platsen. Måltavlan är en kriminell man med kopplingar till adressen, enligt uppgift till Expressen. Ingen är gripen, och ingen skadades i dådet.

Stängd dörr för icke-engelsktalande

I sitt förslag till ny migrationspolitik vill den brittiska regeringen bland annat stänga landets gränser för dem som inte kan tala engelska. Landet ska locka färre lågutbildade och fler högkvalificerade, enligt förslaget. Med detta vill regeringen ta full kontroll över landets gränser och »för första gången på decennier« få bort vad den anser vara de olyckliga följderna av EU:s fria rörlighet. Enligt kritiker från både Labour och ledande företag i landet innebär detta dock en »katastrof för ekonomi och jobb«, och riskerar att leda till arbetskraftsbrist, rapporterar The Guardian.

Frankrike slutar ta emot imamer

Frankrike ska sluta ta emot radikala imamer, som skickats från länder som Turkiet och Algeriet. Det klargör Frankrikes president Emmanuel Macron, erfar Le Monde. 

Macron säger sig vilja bekämpa separatistisk islam utan att för den skull stigmatisera muslimer.

»Den separatistiska islamismen är oförenlig med frihet och jämlikhet, oförenlig med republikens odelbarhet och med nödvändigheten i nationens enande«, enligt Macron.

William Barr överväger att lämna 

Efter president Trumps twittrande kring åtalet av Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone, överväger USA:s justitieminister William Barr att lämna sin post, skriver Washington Post. Trumps öppna kritik av de federala åklagarna i fallet underminerar rättssystemet, menar Barr. När Trump twittrat om fallet justerades justitiedepartementet ner åklagarnas yrkande om ett fängelsestraff för Stone på mellan sju och tio år, och åklagarna hoppade av.

»Han gör mitt jobb omöjligt« har William Barr tidigare sagt till ABC News. 

I fjol fastslog juryn att Stone är skyldig till att fem gånger ha ljugit i kongressen när han vittnade om sina försök att få information från Wikileaks för att hjälpa Trump.

Debatter 

Det mest radikala förslaget i Kommunutredningen är att låta staten ta över skulder från kommuner som går samman. Det anser ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt (SD) och riksdagsledamot Mikael Eskilandersson (SD), på SvD Debatt.

Det rör sig om långfristiga skulder och pensionsskulder som staten i så fall tar över, och skulle innebära att omkring 800 miljarder kronor i stället fördelas på landets skattebetalare, menar de, och anser att »det vittnar om bristande förståelse för de grundläggande problemen«.

Något som Niklas Karlsson (S), ordförande, Kommunutredningen, dock inte håller med om. På DN Debatt argumenterar han för förslaget med ekonomiska incitament som ska uppmuntra till frivilliga sammanläggningar av kommuner. De är »helt nödvändiga för att Sveriges kommuner ska klara av sitt välfärdsuppdrag«, menar han.

På onsdagen presenterar EU-kommissionen sin nya digitala strategi. Samtidigt som kommissionen kommer att uppmuntra både små och stora företag att nå full potential när det gäller exempelvis artificiell intelligens, kommer man att »arbeta för att den artificiella intelligensen är rättvis och uppfyller de höga standarder som EU har utarbetat inom alla områden vad gäller säkerhet, skydd av personlig integritet och likabehandling på arbetsplatsen«. Det skriver kommissionens ordförande Ursula von Der Leyen på DI Debatt.